Skip to main content

Δυνατό Ανοσοποιητικό Με Σωστή Διατροφή Για Μικρούς Και Μεγάλους

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Ευστρατία Κουνιαρέλλη

 

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Η θερμοκρασία έπεσε και οι ιώσεις για μικρούς και μεγάλους παραμονεύουν… Όμως, η λύση υπάρχει στη διατροφή αρκεί να ξεκινήσουμε από τώρα ώστε να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να καταπολεμά τα μικρόβια και τους ιούς. Πολλές υγιεινές τροφές και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να εμποδίσουν πολλές ασθένειες.

Θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στα κυρίως γεύματα της ημέρας και τα σνακ, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και άλλα συστατικά (ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιμικροβιακές ουσίες), τα οποία τονώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης, και η χορήγησή της σε συμπλήρωμα διατροφής έχει προταθεί εδώ και χρόνια για την προστασία από τις χειμερινές ιώσεις.

Πού τη βρίσκουμε: Εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μήλα, πατάτες, γλυκοπατάτες, σύκα, φράουλες.

Βιταμίνη Α

Προστατεύει την όραση, διατηρεί υγιή τα μαλλιά και το δέρμα, εξασφαλίζει γερά δόντια και κόκαλα, ενώ βοηθά τον παιδικό οργανισμό να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανοσία του οργανισμού, ενώ έχει αντιοξειοδωτική δράση και μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες, τους μεγάλους εχθρούς των κυττάρων.

Πού τη βρίσκουμε: Μοσχαρίσιο συκώτι, αυγά, σπανάκι, παντζάρια, πράσα, κολοκυθάκια, ντομάτα, πεπόνι, πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, δαμάσκηνο, ροδάκινο, βερίκοκο, αγγούρι, καρπούζι.

Βιταμίνη Ε

Είναι και αυτή αντιοξειδωτική και λιποδιαλυτή, γι' αυτό προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά και βελτιώνει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Προσλαμβάνεται καλύτερα από ωμές πηγές της και όχι από κατεργασμένες.

Πού τη βρίσκουμε: Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αυγά, γάλα, δημητριακά.

Καροτενοειδή

Τα πιο γνωστά καροτενοειδή περιλαμβάνουν το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), το λυκοπένιο και τη ζεαξανθίνη. Έχουν εξίσου ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με τη βιταμίνη Α και προφυλάσσουν από τις ιώσεις και τις εκφυλιστικές παθήσεις.

Πού τα βρίσκουμε: Το β-καροτένιο περιέχεται στα καρότα, το λυκοπένιο σε ντομάτα, καρπούζι και γκρέιπφρουτ, και η ζεαξανθίνη σε μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και σπαράγγια.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού.

Πού τα βρίσκουμε: Λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, τα βρίσκουμε σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια και τα καρύδια, και στο σουσάμι.

 

Τα ιχνοστοιχεία που προστατεύουν

Σελήνιο: Μεταξύ των ιχνοστοιχείων, το σελήνιο έχει την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και γι' αυτό συμπληρώνει τις προαναφερθείσες βιταμίνες στη μάχη ενάντια στις ιώσεις.

Πού το βρίσκουμε: Περιέχεται κυρίως στους ξηρούς καρπούς (φιστίκια, ηλιόσπορος).

Ψευδάργυρος: Περιέχει 100 ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, και είναι βασικός για την υγιή μεταβολική ικανότητα, ενώ παράλληλα θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις χειμερινές ιώσεις, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση.

Πού το βρίσκουμε: Κόκκινο κρέας, αυγά, γιαούρτι, τυρί, θαλασσινά, ψάρια, φιστίκια.

Χρώμιο: Το χρώμιο αποτελεί τη νεότερη άφιξη στην κατηγορία των ωφέλιμων ιχνοστοιχείων. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

Πού το βρίσκουμε: Καρύδια, φουντούκια, αχλάδι, ντομάτα, μανιτάρια, βρόμη, καλαμπόκι, κρέας, γαρίδες, στρείδια, μύδια.

 

Τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά για να μην αρρωσταίνουμε συχνά τον χειμώνα :

1.      Γιαούρτι

2.      Μήλο και Πορτοκάλι

3.      Ελαιόλαδο και Ελιές

4.      Μπρόκολο

5.      Πιπεριές

6.      Πράσινα λαχανικά-χόρτα (σπανάκι)

7.      Πράσινο τσάι εμπλουτίστε το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού

8.      Φακές

9.      Καρότα

Επομένως, το να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προάγουμε την υγεία μας.

 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές.

Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις