Αντιμετωπίζοντας τη δυσκοιλιότητα μέσω της διατροφής
Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *
Η δυσκοιλιότητα ως σύμπτωμα της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος υπάρχει από αρχαιότατων χρόνων, όταν ακόμα ο Ιπποκράτης έδινε το βασιλικό ως φάρμακο για την αντιμετώπισή της. Ήδη από το 1700 η δυσκοιλιότητα είχε αρχίσει να γίνεται ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, o σύγχρονος τρόπος ζωής, με την εσφαλμένη και άστατη διατροφή, το άγχος και την παντελή έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, έχει κάνει τη δυσκοιλιότητα ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα.
Ορισμός: Δυσκοιλιότητα θεωρείται η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα ή η ανάγκη για σημαντικά αυξημένη εφαρμογή πίεσης ώστε να επιτευχθεί η αφόδευση.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά αίτια
Η προώθηση του γαστρικού περιεχομένου αρχίζει αμέσως μετά από τη λήψη γεύματος. Το χρονικό όμως διάστημα της πλήρους κένωσης του στομάχου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τους οποίους οι κυριότεροι είναι η ποσότητα και η σύσταση της τροφής, ο χρόνος που μεσολάβησε από τη λήψη προηγούμενου γεύματος, καθώς και η ψυχική κατάσταση του ατόμου. Αναλυτικότερα:
- οι μεταβολές στη διατροφή και η μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών
- οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες
- η απροθυμία για αφόδευση
- η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών υγιεινής
- η έλλειψη χρόνου
- η λήψη φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ως παρενέργεια, νευρικές αντιδράσεις του οργανισμού που επηρεάζουν τους μύες του εντέρου
- κάποια νευρολογικά νοσήματα
- το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)
- και άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου
- οι διαταραχές συμπεριφοράς
- ψυχολογικά προβλήματα και βαθύτερες ψυχοσωματικές διαταραχές που επηρεάζουν την πέψη και την απορρόφηση νερού στο παχύ έντερο με συνέπεια τη δυσκοιλιότητα.
Οι τρόποι αντιμετώπισης
Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας έχει νόημα, όταν δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε μηχανικά παθολογικά αίτια (απόφραξη νεοπλασία), διότι θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπισθεί το παθολογικό αίτιο, όπου αυτό είναι δυνατόν. Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας συνίσταται στην :
- Σταδιακή αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης φυτικών ινών, διαλυτών και αδιάλυτων (25γρ./ημέρα) μέσω κατανάλωσης: δημητριακών και ζυμαρικών ολικής άλεσης, καθαρού πίτουρου από σιτάρι, λαχανικών των οποίων ο καρπός βρίσκεται κάτω από το έδαφος, πατάτας με φλούδα, φρούτων με φλούδα, αποξηραμένων φρούτων και ιδιαίτερα δαμάσκηνων, προϊόντων βρώμης, φασόλια, όσπρια, ξηροί καρποί.
- Αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης υγρών : τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών-νερού/ ημέρα ώστε να αυξάνεται ο όγκος των κοπράνων.
- Κατανάλωση πρωινού γεύματος και ζεστού ροφήματος το πρωί (τσάι, γάλα, καφές) : ώστε να διεγείρεται το γαστροκολικό αντανακλαστικό.
- Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας : ώστε να ενισχύεται η μυϊκή δύναμη και ο περισταλτισμός του εντέρου.
- Αύξηση της κατανάλωσης λίπους στην διατροφή (ελαιολάδου) : ώστε να εκκρίνεται η χολή στο 12δάκτυλο. Η χολή είναι πλούσια σε αλάτι, αυξάνει την απορρόφηση νερού κάνοντας τα κόπρανα πιο μαλακά.
Αυξάνουμε την κατανάλωση των παρακάτω τροφών:
• φρούτα και λαχανικά (αν είναι δυνατόν αφήστε τα με τη φλούδα τους)
• ολικής αλέσεως και πολύσπορο ψωμί
• πρωινό με δημητριακά πλούσια σε ίνες όπως τα μούσλι, πίτουρο βρώμης
• ξηρά φασόλια, όπως τα άσπρα φασόλια, τα κόκκινα φασόλια, η φάβα
• ξηρά φρούτα, ξηροί καρποί
• σιτηρά όπως η βρώμη, το κριθάρι, το αναποφλοίωτο ρύζι και το αλεύρι ολικής αλέσεως
• τα ξηρά δαμάσκηνα και το μέλι
Μειώνουμε την κατανάλωση των παρακάτω τροφών :
• μακαρόνια
• ρύζι
• πατάτα
• μήλο
Υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης όπως είναι τα ροφήματα, η γιόγκα, η πιεσοθεραπεία και η ρεφλεξολογία που μπορεί να σας φανoύν χρήσιμες στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Φυσικά, αν το πρόβλημα επιμένει θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο.
* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893
Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net