Βιβλίο

19/06/2024 - 20:00

Παρουσίαση βιβλίου «Θάνατοι στη χούντα *Δολοφονίες *Αντιδιχτατορική Δράση * Ύποπτοι θάνατοι κατά την περίοδο 1967-1974» του Δημήτρη Βεριώνη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ στη Μυτιλήνη, του νέου ΒΙΒΛΙΟΥ: «Θάνατοι στη χούντα *Δολοφονίες *Αντιδιχτατορική Δράση * Ύποπτοι θάνατοι κατά την περίοδο 1967-1974» του Δημήτρη Βεριώνη.

Νοσταλγοί, θιασώτες και απολογητές της ξενοκίνητης φασιστικής χούντας των ψευτοπατριωτών, ακροδεξιά κόμματα ακόμα και ακροδεξιοί υπουργοί, εκμεταλλευόμενοι τα οξύτατα προβλήματα επιβίωσης, ανεργίας, καταπάτησης κάθε έννοιας δικαίου, συνεχούς διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, εξωραΐζουν τον νεοφασισμό και ονειρεύονται νέους «σωτήρες». Για το δικαίωμα στη ζωή, για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, χρειάζεται η διαρκής αποκάλυψη και η άσβεστη μνήμη της εγκληματικής φύσης του νεοφασισμού.

Στα παραπάνω συμβάλει ουσιαστικά το νέο βιβλίο του Δημήτρη Βεριώνη: «Θάνατοι στη χούντα *Δολοφονίες *Αντιδιχτατορική Δράση * Ύποπτοι θάνατοι κατά την περίοδο 1967-1974», που παρουσιάζεται σε πολλές πόλεις και σε συνοικίες της Αθήνας, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών. Στην εισαγωγή του βιβλίου αναφέρονται μεταξύ άλλων: « Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να καταγράψει όλες τις περιπτώσεις θανάτων που διαπιστώθηκε ότι έχουν αναφερθεί στον Τύπο και τη βιβλιογραφία ή από το οικείο περιβάλλον των θανόντων την περίοδο της δικτατορίας και τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης και για τις οποίες υποστηρίχθηκε ότι το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου ή κύκλοι του φέρουν άµεση ή έµµεση ευθύνη. Η έρευνα στόχευσε στην αναζήτηση όλων των γνωστών και άγνωστων περιπτώσεων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στους ίδιους τους ανθρώπους.Κρίθηκε σωστό, εκτός από την περίοδο της χούντας, να γίνει αναφορά και σε περιπτώσεις θανάτων που συνέβησαν κατά τους πρώτους µήνες της Μεταπολίτευσης, καθώς το διάστηµα αυτό παρέµεναν ισχυρές οι προσκείµενες στο δικτατορικό καθεστώς δυνάµεις και υπήρξαν καταγγελίες και µηνύσεις για περιπτώσεις ύποπτων θανάτων.

Καταγράφονται οι γνωστές περιπτώσεις δολοφονιών, θάνατοι συνεπεία αντιδικτατορικής δράσης, θάνατοι συνεπεία της δράσης των µηχανισµών του καθεστώτος, περιπτώσεις θανάτων που καταγγέλθηκαν ως συγκαλύψεις δολοφονιών από το οικείο περιβάλλον των θανόντων, αυτοκτονίες ως πολιτικές πράξεις διαµαρτυρίας, θάνατοι συνεπεία των κακουχιών και των συνθηκών εξορίας, καθώς και εξαφανίσεις (…) Τέλος, διαχωρίζονται κάποιες υποθέσεις θανάτων για τις οποίες λανθασµένα υποστηρίχθηκε ότι υπήρχε ευθύνη του καθεστώτος».

Αυτή την ιδιαίτερα σημαντική πολύχρονη έρευνα, που περιλαμβάνει πλήθος νέων στοιχείων για 247 θανάτους συνανθρώπων μας, θα παρουσιάσουν με πολύμορφη συνδιοργάνωση στην Μυτιλήνη: την ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ ώρα 8.μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Μικράς Ασίας 2 - το Εργαστήριο Κριτικής Εγκληματολογικής Μελέτης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,

- οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας,

- οι Εκδόσεις «Τόπος»

- και το Βιβλιοπωλείο Book and Art,

Θα μιλήσουν : ο Στράτος Γεωργούλας Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκ μέρους δε των ΦΙΜΠΟΔ ο Απόστολος Κομνηνάκας συντ. Δικηγόρος και ο Δούκας Αλβανός συντ. Δημοσίου.

-Ερασιτέχνες ηθοποιοί, θα διαβάσουν βιογραφικά στοιχεία για επτά συντοπίτες μας που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. -Ο συγγραφέας Δημήτρης Βεριώνης θα αναφερθεί σε όσα αντιμετώπισε στην πολύχρονη έρευνά του. -Θα γίνουν σύντομες παρεμβάσεις συγγενών συντοπιτών μας θυμάτων.

-Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Μπουρνούς, μέλος του ΣΦΕΑ 1967-1974.

Μοιράσου το άρθρο!