Βιβλίο

25/06/2024 - 20:19

Μαρτυρίες με συγκίνηση και αφιερώματα σε συντοπίτες μας, στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου «Θάνατοι στη χούντα» του Δημήτρη Βεριώνη

Η Ανθή Δαφιώτη για τον Μιχάλη Μυρογιάννη.JPG

Μαρτυρίες με συγκίνηση και αφιερώματα σε συντοπίτες μας, στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου «Θάνατοι στη χούντα *Δολοφονίες *Αντιδικτατορική Δράση * Ύποπτοι θάνατοι κατά την περίοδο 1967-1974» του Δημήτρη Βεριώνη.

 

Αφηγήσεις και μαρτυρίες για τη ζωή και το θάνατο συντοπιτών μας θυμάτων της Χούντας, σε κλίμα συγκίνησης και ιστορικής μνήμης.

Την ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εργαστήριο Κριτικής Εγκληματολογικής Μελέτης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας,οι Εκδόσεις «Τόπος» και το Βιβλιοπωλείο Book and Art, την Τετάρτη 19 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γ.Γ.Αιγαίου, άνοιξε η Βάλια Μπαρμπατιώτη, καλωσορίζοντας τον συγγραφέα, που μετά από δεκαετή έρευνα παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για 247 ανθρώπους που έχασαν τις ζωές τους.

 

d
Απόστολος Κομνηνάκας

  

Ο Απόστολος Κομνηνάκας αναφέρθηκε στην κοινωνική αναγκαιότητα, που υπηρετεί το βιβλίο, αφού ο νεοφασισμός, εμφανίζεται με πολλά πρόσωπα, δήθεν πατριωτικά, δήθεν χριστιανικά, δήθεν φιλολαϊκά, εξυπηρετώντας ουσιαστικά το σύστημα εξουσίας, που τα χρησιμοποιεί για να επιβιώνει και να εμφανίζεται ως δημοκρατικό. Ο Στράτος Γεωργούλας, παρουσίασε το περιεχόμενο του βιβλίου, απευθύνοντας παράλληλα ένα γράμμα στον παππού που δεν γνώρισε!

Ο Δούκας Αλβανός αναφέρθηκε στη συμμετοχή συντοπιτών μας στην αντιδικτατορική Αντίσταση.

Ο Δημήτρης Μπουρνούς παρουσίασε τις αφηγήτριες, που ζωντάνεψαν τη μνήμη επτά συντοπιτών μας, όπως αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου: του ΜΙΧΑΛΗ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ η Ανθή Δαφιώτη, του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ η Αγγελική Τουραμάνη, του ΟΔΥΣΣΕΑ ΓΙΟΥΝΤΕΡΗ η Αναστασία Τσάτσου, του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ η Φιλιώ Εγγλέζου, του ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΕΛΛΗ η Ιωάννα Βερβερίδου, του ΚΩΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΚΙΩΤΗ η Φιλιώ Κύρκου και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΜΟΥ η Ελένη Αχλάτη.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Βεριώνης μίλησε για τις αιτίες που τον ώθησαν να αναστήσει τις ιστορίες 247 αμνημόνευτων ανθρώπων και τις ευθύνες κρατικών και κυβερνητικών αρχών, που καταχώνιασαν όσα στοιχεία υπήρχαν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Ήδη ο Συγγραφέας και ο Γιώργος Γαλέτσας ερευνούν ακόμα έναν ύποπτο θάνατο στρατιώτη, που κηδεύτηκε το 1972 με κλειστό φέρετρο σε χωριό του Πλωμαριού.

Τις βιωματικές μαρτυρίες τους αφηγήθηκαν ο Στέλιος Μυρογιάννης, ξάδελφος του Μιχάλη Μυρογιάννη, ο Τάκης Μαρσώνης, ξάδελφος του Οδυσσέα Γιουντέρη, ο Στράτος Γεωργούλας, εγγονός του Ευστράτιου Γεωργούλα, ο Ιγνάτης Ψάνης, συγκάτοικος του Γιάννη Σταυρέλλη, οι Νίκη και η Βίκη, ξαδέλφες του Κώστα Αμπελικιώτη και ο Στέλιος Σίμος, ξάδελφος του Γιώργου Σίμου.

Την άρτια επιμέλεια εικόνων και ήχου παράλληλα με τις αφηγήσεις, είχε ο Κώστας Καρατζάς, η δε επιλογή της μουσικής υπόκρουσης έγινε από τον Νίκο Τσιριγώτη. Η εκδήλωση ήταν μια από τις πολλές απαντήσεις που χρειάζονται σε όσα διαδίδουν νοσταλγοί, θιασώτες και απολογητές της ξενοκίνητης φασιστικής χούντας των ψευτοπατριωτών.

δ
Δημήτρης Μπουρνούς 

                  

Ακροδεξιά κόμματα και ακροδεξιοί παράγοντες από θέσεις εξουσίας, εξωραΐζουν τον νεοφασισμό και ονειρεύονται νέους «σωτήρες», εκμεταλλευόμενοι τα οξύτατα προβλήματα επιβίωσης, ανεργίας, καταπάτησης κάθε έννοιας δικαίου και συνεχούς διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Για το δικαίωμα στη ζωή, για τα ανθρώπινα, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, απαιτείται η διαρκής αποκάλυψη και η άσβεστη μνήμη της εγκληματικής φύσης του νεοφασισμού.

δ

Μοιράσου το άρθρο!