Βιβλίο

15/07/2024 - 11:50

Λογοτεχνική Γεωγραφία: εφαρμογές Γεωκριτικής σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα της Μαίρης Μαργαρίτη από τις εκδόσεις «Δίσιγμα»

Το παρόν βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εναρκτήριο λάκτισμα για μια πιο συστηματική και πολυεπίπεδη ανάλυση του μυθοπλαστικού χώρου στην ελληνική λογοτεχνία. Η μελέτη των έργων που πραγματοποιείται επιχειρεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του κλάδου της λογοτεχνικής γεωγραφίας στην Ελλάδα μελετώντας τον χώρο στα λογοτεχνικά έργα με δυο τρόπους: α. με την ανάλυση του αναπαριστάμενου χώρου εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τη γεωκριτική μέθοδο του Β.Westphal, όπως τη συστηματοποίησε στο έργο του La Géocritique. Réel, fiction, espace (2007) β. με τη χαρτογράφηση του αναπαριστάμενου χώρου της λογοτεχνίας αντλώντας γεωγραφικές πληροφορίες από το κείμενο.

Η λογοτεχνική γεωγραφία είναι ένας επιστημονικός κλάδος που χαρακτηρίζεται από διεπιστημονικότητα. Γεφυρώνει πρωτίστως τη γεωγραφία με τη λογοτεχνία, με τη συμβολή όμως και άλλων επιστημών, όπως της ιστορίας, της λαογραφίας, της ψυχολογίας και άλλων. Με επίκεντρο τη μελέτη του χώρου, ο εν λόγω κλάδος επιδιώκει την πολύπλευρη ανάλυση του λογοτεχνικού κειμένου συνδυάζοντας ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους.

 

                                                

                                                     ΜΑΙΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Η Μαίρη Μαργαρίτη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι κάτοχος των μεταπτυχιακών διπλωμάτων, «Ανθρωπογεωγραφία, σχεδιασμός και ανάπτυξη του χώρου» καθώς και «Πολιτισμική πληροφορική». Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα διατριβής την ανάλυση των αναπαραστάσεων του χώρου στη λογοτεχνία, στο οποίο και εμβαθύνει κατά τη μεταδιδακτορική της έρευνα που εκπονεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών αλλά και λογοτεχνικών κειμένων σε βιβλία, περιοδικά και διαδικτυακούς ιστότοπους. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

δ

Facebook

ΜΑΙΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ https://www.facebook.com/margarithmary/

 

Πληροφορίες και αγορά του βιβλίου : https://disigma.gr/products/logotexniki-geografia/

Τίτλος: Λογοτεχνική Γεωγραφία: εφαρμογές Γεωκριτικής  σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα

Συγγραφέας: Μαίρη Μαργαρίτη

Εκδόσεις  Δίσιγμα

Σελίδες: 256

Κυκλοφορία: Μάιος 2024

ISBN13 978-618-202-186-6

Μοιράσου το άρθρο!