Δεν γνωρίζω τον αριθμό, των σε βάθος χρόνου, εκδοθέντων Ημερολογίων, αφήνοντας τη σχετική αναδίφηση στους "ιστοριοδίφες" της νήσου μας.
Αυτό που θυμάμαι, είναι το βιβλίο του Μιχαήλ Καλλοναίου, «ΛΕΣΒΟΣ», που προπολεμικά είχε εκδοθεί, υπό μορφήν Ημερολογίου και που αποτέλεσε την πυξίδα για την εν συνεχεία έκδοση, από το '50 και μετά, των πολυτίμων ακόμα και σήμερα τριών Ημερολογίων, των Σαμάρα -Βερναρδάκη και Δελή - Ματζουράνη. Δυστυχώς, αυτή η όμορφη πνευματική προσπάθεια, το 1958 θα πάψει να λειτουργεί και το νησί μας, να στερείται την γόνιμη σκέψη των πνευματικών του ανθρώπων.
Όμως, επειδή, όσο κι αν πολλές φορές η Άνοιξη αργεί νάρθει, κάποια στιγμή θα ξεπροβάλει και θα μοσχοβολήσει με τα νέα πνευματικά της δημιουργήματα. Είναι η παράδοση αυτού του τόπου. Γιατί όπως είπε κι ο σπουδαίος συντοπίτης μας, ο Στρατής Αναστασέλλης:
"Του χώμα τς Λέσβου χουχλατσεί,
λουλούδια βγάζ' αράδα
Έδγιου κατούρσι γη Σαμφώ
Τς ακόμα βαστά η σπιρτάδα".
Έτσι και έγινε. Αρχικά ο αείμνηστος δάσκαλος Αριστείδης Κουτζαμάνης έβγαλε 11 τόμους, από το 199 μέχρι το 2009. Και ακολούθησε ο ρέκτης φιλόλογος και πολύτιμος ερευνητής των φιλολογικών και λογοτεχνικών πραγμάτων του νησιού μας, ο Παναγιώτης ο Σκορδάς. Από το 2011 ξεκίνησε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Μαζί με τους άξιους εκδότες, της «Αιολίδας» αρχικά και από το 2017 του «Μύθου», κάθε χρόνο μάς χαρίζει το σημαντικό από κάθε άποψη Ημερολόγιο του. Κρατώ στα χέρια μου το τόμο του 2023. Πολύχρωμος, μέσα στις 432 σελίδες του, ξεδιπλώνεται, ως "ευωδία πνευματική", η εργώδης προσπάθεια του Σκορδά, να καλύψει με την πλούσια γνώση του, όλο το φάσμα του πολιτισμού του νησιού μας. Άξιοι πνευματικοί άνθρωποι, εικαστικοί, ερευνητές λογοτέχνες κ.ά καταθέτουν την πνευματική τους εργασία και μας κάνουν πλουσιοτέρους σε γνώση.
Άφεριμ Παναγιώτη. "Μεγάλο και θαυμαστό το έργο σου! "
Εκ βαθέων σου εύχομαι, να είσαι γερός να συνεχίσεις για πολλά χρόνια ακόμα,τούτο το πολύτιμο έργο σου.
Έρρωσο
Αθήνα, Δεκέμβριος 2022
Βάσος Ι. Βόμβας