Skip to main content
|

"Το Λεσβιακό Ημερολόγιο του Π. Σκορδά  λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος  του χθες της Λεσβιακής διανόησης με το αύριο"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Γράφει ο Στράτος Σαλαβός 

Μπράβο Παναγιώτη! Χρόνια μου το πρότεινε αλλά μόλις φέτος πρόκανα  να συμμετάσχω στην ετήσια έκδοση.  Λεσβιακό Ημερολόγιο 2025, Παναγιώτης Σκορδάς.  Πολύ κακώς! Έπρεπε ήδη να το είχα κάνει από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι δα και μικρό πράμα να είσαι συνεπής δέκα πέντε ολόκληρα χρόνια εκδίδοντας ένα ημερολόγιο τέτοιου επιπέδου. 

Στις  επτά χιλιάδες  σελίδες  όλων αυτών των χρόνων, έχουν  φιλοξενηθεί πάνω από εξακόσιες  εργασίες  εκατοντάδων συνεργατών, πολλά αφιερώματα, σπανιότατο εικαστικό και φωτογραφικό υλικό. Γιατί,  τούτο δω το ημερολόγιο, όπως και τα προηγούμενα, δεν περιχαρακώνεται ούτε στο χρόνο, ούτε στο τόπο. Κείμενα υψηλού επιπέδου γραμμένα από γνωστούς ανθρώπους του τόπου μας που χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους γι αυτό που κάνουν, προσφέροντας παράλληλα παρακαταθήκες για το αύριο. Κείμενα που δεν αφορούν τον παρόντα χρόνο αλλά και το παρελθόν. Κείμενα που στέκονται στο αύριο με τις επόμενες γενιές να έχουν πρόσβαση και γνώση του παλμού της κάθε εποχής, της κάθε γενιάς. Κι ίσως κάποια στιγμή να αρχίσει η ψηφιοποίηση των παλιών τευχών να μπουν και να διαιωνιστούν στην απέραντη πλατφόρμα ενημέρωσης του Internet. Γιατί ναι μεν σπουδαία υπηρεσία προσφέρει η Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης που αποθηκεύοντας κάθε έντυπη τοπική έκδοση (εφημερίδες, περιοδικά, φυλλάδια κλπ), εκτελεί καθήκοντα φάρου. Που κι αυτοί σταδιακά σβήνουν στο διάβα της ζωής.

 

 

 Όμως το διαδίκτυο θα παραμένει ως ένα εναλλακτικό συστατικό γνώσης και ενημέρωσης του ανθρώπινου γένους. Πεντακόσιες σελίδες, σαράντα οκτώ συγγραφείς κι όλα αυτά με την επιμέλεια που διακρίνει τον Παναγιώτη Σκορδά. 

 

Ασυναίσθητα προσέτρεξα στο Λεσβιακό Ημερολόγιο του 1958 που με κληροδότησε ο πατέρας  ως δώρο - παρακαταθήκη τη  χρονιά γέννησης μου. Επιμέλεια του αείμνηστου Παναγιώτη Σαμάρα το οποίο προλογίζει παρακαλώ ο τότε Πατριάρχης Αθηναγόρας! Ετήσιο ημερολόγια που το ξεκίνησαν το 1950 μαζί με τον Δ.Γ. Βερναρδάκη προσφέροντας κείμενα υψηλού επιπέδου σε εποχές δύσκολες για ελεύθερα πνεύματα. Επίσης και ο Περικλής Μαυρογιάννης, ο ιδρυτής του ΦΟΜ ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, εξέδιδε για ένα διάστημα τα δικά του ημερολόγια. Ένοιωθα συγκίνηση κάθε φορά που τιμής ένεκεν μου τα πρόσφερε.  Όπως θυμάμαι και τον αείμνηστο επίσης Αριστείδη Κουτζαμάνη,  που χρόνια προσέφερε στην τοπική κοινωνία τα δικά του Ημερολόγια. Και πόση συγκίνηση νοιώθω κάθε φορά αγγίζω αυτές τις παλιές κιτρινισμένες, μερικές οι οποίες φθαρμένες από το ξεφύλλισμα αλλά και από το χρόνο που αφήνει το δικό της αποτύπωμα στα έντυπα.  

Λέτε να νοιώθουν μετά από χρόνια την ίδια συγκίνηση όσοι τυχαίνουν να αγγίζουν τις σελίδες του φετινού ημερολογίου; Ποιος ξέρει το αύριο. 

Στον παρόντα τόμο δημοσιεύονται δεκάδες φωτογραφίες , παλιές, πρόσφατες, τοπία, πρόσωπα, πίνακες ζωγραφικής, αποκόμματα παλαιών εφημερίδων, σκίτσα δίνοντας παλμό και ζωντάνια στα κείμενα , κάνοντας κι αυτόν τον τόμο πολύτιμο απόκτημα κάθε βιβλιοθήκης. 

 

Δημοσιεύονται επίσης και τα εξώφυλλα των δεκαπέντε τόμων παρακινώντας με να ερευνήσω στα ράφια των βιβλιοθηκών μου εάν μου λείπει κάποιο. Και στις τελευταίες σελίδες τα βιογραφικά όλων όσων αυτών συνέγραψαν στον τόμο. Ναι ξέρω, το έχετε ακούσει κι εσείς. «Τι τα μαζεύεις αφού μπορεί τα παιδιά σου να τα πετάξουν ή και να τα κάψουν;». Δεν μπορώ να το ξέρω.  Το σίγουρο είναι ότι τα βιβλία παραμένουν για όσο ακόμα θα ζήσω, μια ακλόνητη σχέση και συντροφιά. Παράλληλα όμως δημιουργούν    βάσεις και οριοθετώντας  δρόμους γνώσης επόμενων γενιών για όποτε αυτές στρέφονται στην έντυπη ενημέρωση. Άλλωστε η λογοτεχνία είναι συνυφασμένη με τον γραπτό λόγο καθώς και οι άλλες μορφές λόγου, ποίηση, ιστορία, ήθη κι έθιμα. Άρα το Λεσβιακό Ημερολόγιο του Παναγιώτη Σκορδά  λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος  του χθες της Λεσβιακής διανόησης με το αύριο. Το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2025 που κλείνει με τα βιογραφικά  όλων των συνεργατών του, θα μείνει ανοικτό καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ως μια πολύτιμη συντροφιά.  Και βεβαίως στα ράφια των βιβλιοθηκών ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Φλυαρώ αλλά έχω και μια παρατήρηση – πρόταση προς τον φίλο Παναγιώτη Σκορδά. Μήπως θα έπρεπε το Λεσβιακό Ημερολόγιο στο τέλος να αφιερώνει δυο τρεις σελίδες αναφερόμενη στα βιβλία που εκδόθηκαν στη Λέσβο; Εκτός από ηθική ικανοποίηση των συγγραφέων, το Λεσβιακό Ημερολόγιο θα γίνει ένας χρήσιμος  καταγραφέας της πνευματικής δημιουργίας αρκετών συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν την δύναμη, την έμπνευση αλλά και το μεράκι να παλέψουν με τις λευκές σελίδες αποτυπώνοντας ο καθένας τις δικές μας γνώσεις, εμπειρίες αλλά και πνευματικές ανησυχίες.

Το ξεκίνημα: Οι  εξι  πρώτοι τόμοι ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Π. Σκορδά

 

Κι όσο αφορά τον Παναγιώτη Σκορδά που χρόνια τώρα συναντιόμαστε σε τοπικά έντυπα, τι περισσότερα μπορώ να προσθέσω. Αεικίνητος και ακάματος υπηρέτης των γραμμάτων αφήνει το δικό του έντονο αποτύπωμα στη τοπική μας κοινωνία. Καταθέτοντας όχι μόνο τη δική  του λογοτεχνική ικμάδα  αλλά λειτουργεί πλέον και ως καταγραφέας της κάθε έντυπης εκδοτικής. Γερός να είναι και να έχει το κουράγιο και το πείσμα να συνεχίσει την εκδοτική αυτή προσπάθεια με τα ίδια ψηλά στάνταρ σαν το ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2025.  Και γεροί νάμαστε όλοι μας ώστε κάθε χρόνο να νοιώθουμε την ίδια λαχτάρα να πάρουμε τον τόμο ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του…

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Στράτος Σαλαβός
Στράτος Σαλαβός

Ο Στράτος Σαλαβός είναι συνεργάτης τοπικών μέσων ενημέρωσης και συγγραφέας των βιβλίων  ΕΛΑΒΟΝ (2023) και ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (2024)

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία