Βιβλίο

06/08/2024 - 18:42

«Λαϊκή Θεραπευτική στη Λέσβο» στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το βράδυ της Δευτέρας, 5  Αυγούστου 2024,  στην  αίθουσα της βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου,  παρουσία πολύ κόσμου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ράπτη «Λαϊκή Θεραπευτική στη Λέσβο» ( Έκδοση του Αναγνωστηρίου, 2024). 
Ο Γιάννης  Ράπτης, φαρμακοποιός, ερευνητής και συγγραφέας, π. αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο Ναυπάκτου,  είναι παντρεμένος με την Αγιασώτισσα Ειρήνη Καβαδέλλη. Στο  σπίτι  της Μύρτας Νιγδέλλη – Καβαδέλλη, στην Αγιάσο  βρέθηκε ένα χειρόγραφο,  λαϊκό ιατρικό εγχειρίδιο, το οποίο περιέχει χρήσιμη ιατρική ύλη του τέλους του 18ου αιώνα, με φαρμακευτικές συνταγές, θεραπευτικές μεθόδους και ορισμένες ανατομικές προσεγγίσεις. Όπως σημείωσε στην ομιλία του  ο Παναγιώτης Σκορδάς ,  ο συγγραφέας ύστερα από πολύχρονη, επίμονη και επίπονη ερευνητική προσπάθεια κατόρθωσε να διαβάσει το ιδιαίτερα δυσανάγνωστο χειρόγραφο, να το μεταγράψει, να το ερμηνεύσει κα να το σχολιάσει .

Ο Παναγιώτης Κουτσκουδής  αναφέρθηκε διεξοδικά στο πλούσιο λαογραφικό υλικό που μπορούμε να αντλήσουμε από το βιβλίο  και στο γενικότερο πολιτισμικό απόθεμα που περιέχεται σε αυτό.
 Ο Μάκης Αξιώτης με τις ιδιότητες  του γιατρού και του ερευνητή της χλωρίδας της Λέσβου έθεσε διάφορα ερωτήματα – προβληματισμούς σχετικά με τα βότανα και τα φυτά που  χρησιμοποιούνται ή δεν χρησιμοποιούνται στις συγκεκριμένες συνταγές  και υπογράμμισε ότι «η εργασία του Γιάννη Ράπτη  είναι μια  άριστα δομημένη παρουσίαση, που απαιτεί το μεράκι του συγγραφέα  αλλά και τις ειδικές γνώσεις του φαρμακοποιού.  Στις υποσημειώσεις φαίνεται η μεγάλη προσπάθεια επικαιροποίησης στα σημερινά δεδομένα των αναφερόμενων συστατικών των συνταγών.  Δίνει επίσης, μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση των φυτών με τα επιστημονικά τους ονόματα  μεταφράζοντας τη λαϊκή ονοματολογία. Είναι ένα πόνημα αξιολογότατο στον τομέα της Εθνοφαρμακολογίας».
σ

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα και  χαιρετισμό του Προέδρου του Αναγνωστηρίου Κλεάνθη Κορομηλά, ενώ ανάμεσα στους άλλους την παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Αγιάσου Λευτέρης Κοτσώνης και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κώστας Ρούσσας.
Επόμενη εκδήλωση το Σάββατο 10 Αυγούστου, στις 9μμ, θα παρουσιαστεί το μοναδικό  αρχείο του Κώστα Μίσσιου και θα τιμηθεί η μνήμη του σπουδαίου Λέσβιου Γραμματολόγου. Θα παραβρεθεί η οικογένεια του Κώστα Μίσσιου και θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σκορδάς. 

Μοιράσου το άρθρο!