Δυο λόγια για το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2025» του Παναγιώτη Σκορδά - Η πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργία του νησιού, κοσμήματος του Αιγαίου πελάγους
Του Αναστάσιου Στέφου *
Από τις εκδόσεις «Δούκα» και συνεκδότη την «Ανακύκλωση Αιγαίου Α.Ε.» κυκλοφόρησε πρόσφατα το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2025. Γράμματα – Τέχνες – Πολιτισμός», ένας ογκώδης τόμος (494 σελίδων), με συγγραφέα και επιμελητή τον διακεκριμένο Λέσβιο φιλόλογο, διδάκτορα, Παναγιώτη Σκορδά, αγαπητό φίλο, συνάδελφο και συνεργάτη, π. διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης. Ένας καλαίσθητος τόμος, με θαυμάσιο εικαστικό υλικό, που κλείνει αισίως τα 15 χρόνια και σε 15 τόμους.
Ο πολυτελής τόμος προλογίζεται, με συγκινησιακή φόρτιση, από τον συγγραφέα, ο οποίος αναφέρεται με ευχαριστίες στους χορηγούς της έκδοσης, στους συντελεστές, κριτικούς, εκδότες, αναγνώστες και με θλίψη στην απώλεια δύο σημαντικών πνευματικών ανθρώπων του νησιού: Νίκου Παπαδέλλη και Στρατή Μολίνου.
Ακολουθούν συγχαρητήριοι χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, πρώην Πρύτανη Ε.Μ.Π. Κωνσταντίνο Μουτζούρη και τους Δημάρχους Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο.
Το περιεχόμενο του τόμου κατανέμεται σε 17 ευρείες ενότητες, που αρχίζουν από τη Λέσβο, με κείμενο της Ηώς Αγγελή, εξαιρετικής ζωγράφου, και στη συνέχεια, με επιστημονικά δημοσιεύματα, αναφερόμενα στην πολιτιστική παρουσία του νησιού: Αρχαιολογία, Νεότερη, Πολιτική και Εκκλησιαστική Ιστορία, Νεοελληνική Γραμματεία, Πατριδογνωσία κ.ά. και αφιερώματα στη Σαπφώ, «δεκάτη των Μουσών», στον Ξενοφώντα Μαυραγάνη και στις αλησμόνητες πατρίδες. Ένας πλούσιος αμητός αξιόλογων συγγραφέων, αμφότερων των φύλων, που υπερβαίνουν τους 40: πανεπιστημιακών καθηγητών, πολιτικών, εκπαιδευτικών, φιλολόγων, αρχαιολόγων, δημοσιογράφων, αρχιτεκτόνων, ζωγράφων, κ.ά., των οποίων βιογραφικά σημειώματα καταχωρούνται στο τέλος του ημερολογίου.
Μέσα από τα εξαίρετα κείμενα αναδύονται, σε όλες τις εκφάνσεις, η πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργία του νησιού, κοσμήματος του Αιγαίου πελάγους, με την πανάρχαια ιστορία του.
Εκφράζουμε, ab imo pectore (= εκ βάθους καρδίας) τα θερμότατα συγχαρητήρια στον αγαπητό συνάδελφο Παναγιώτη, οτρηρόν θεράποντα των γραμμάτων, ευχόμενοι ο τόμος να είναι καλοτάξιδος, όπως και οι προηγούμενοι, φωτίζοντας όλες τις πτυχές, διαχρονικά, ιστορικές, λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές του νησιού, γενέτειρα, από την αρχαιότητα κορυφαίων δημιουργών από τη Σαπφώ, Τέρπανδρο και Αλκαίο ως τη σημερινή εποχή με τους Θεόφιλο, Αργύρη Εφταλιώτη, Ηλία Βενέζη, Στρατή Μυριβήλη.
*Ο Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, δ.φ. είναι Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»