Άρθρα - Γνώμες

17/01/2020 - 06:40

Πρόταση στον Περιφερειάρχη για δώρο στον Υπουργό Μετανάστευσης που έρχεται στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 – όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης – θα έχουμε την πρώτη επίσκεψη του νέου Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.  Χωρίς αμφιβολία είναι θετική εξέλιξη, ο Υπουργός λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα βρεθεί στη Λέσβο ώστε να διαμορφώσει τη δική του εικόνα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό στο νησί μας.

Και επειδή ως γνωστόν είμαστε φιλόξενοι πρέπει να προσφέρουμε ένα δωράκι στο νέο Υπουργό. Η πρότασή μας προς τον κ. Μουτζούρη είναι να κάνει δώρο στο νέο Υπουργό μια αριθμομηχανή!!!! Και δεν το λέμε με καθόλου ειρωνική διάθεση. Με μια απλή αριθμομηχανή ο Υπουργός Μετανάστευσης θα καταλάβει αυτό που έχουμε καταλάβει όλοι εμείς, δηλαδή τα νούμερα δεν βγαίνουν και το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να φορτώσει μια επιπλέον δομή σε καθένα από τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο.

Σημερινή κατάσταση σε  Λέσβο, Χίο, Σάμο  /πρόσθεση αριθμού μεταναστών – προσφύγων:

Λέσβος:  21.500  Χίος : 6.000  Σάμος : 7.500  Σύνολο:  35.000

Σχεδιασμός για νέες δομές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο (μέγιστος αριθμός με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί):   Σύνολο θέσεων 17.000 άτομα

Διαφορά:  18.000 μετανάστες – πρόσφυγες

Σχεδιασμός  της Κυβέρνησης για (τελευταία αποσυμφόρηση με βάση τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου)  μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα : 10.000 άτομα

Νέα  διαφορά: 8.000 άτομα

Ο σχεδιασμός δηλαδή της Κυβέρνησης ξεκινάει με έλλειμμα θέσεων φιλοξενίας για  8.000 άτομα!  

Ακόμη και αν δεχθούμε ότι θα υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος των ροών και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων  σε καμία περίπτωση οι ροές δεν μπορούν να φθάσουν στο απόλυτο μηδέν. Στο διάστημα 2-4 μηνών, που θα χρειαστούν να δημιουργηθούν οι νέες δομές, στα 3 νησιά με τις πιο συντηρητικές και αισιόδοξες εκτιμήσεις θα έχουμε τουλάχιστον συνολικά 6.000 αφίξεις (50 ημερήσιες αφίξεις και στα 3 νησιά).  Οπότε μόλις λειτουργήσουν οι  νέες δομές στα 3 νησιά θα προκύπτει ανάγκη φιλοξενίας για 8.000+6.000= 14.0000 άτομα που δεν θα χωρούν στις νέες δομές.

Ακόμη και αν δεχθούμε ότι θα υπάρξουν επιστροφές προς Τουρκία σε ποσοστό 10% (υπεραισιόδοξη πρόβλεψη) και πάλι θα υπάρχουν 10.000 άτομα που θα πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν… Οι δηλώσεις ότι θα κλείσει η Μόρια που κάθε τόσο επαναλαμβάνει η Κυβέρνηση είναι δύσκολο να γίνουν πιστευτές... Τα νούμερα δεν βγαίνουν! 

Όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις δηλώσεις εκπροσώπων της Κυβέρνησης και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις! 

Δυστυχώς όπως έχουμε ξαναγράψει το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο θέμα.  Αν η Ευρώπη δεν ανοίξει τα σύνορά της κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Και είναι κρίμα η Κυβέρνηση να παραπλανάει τους κατοίκους των νησιών.  Οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις για μεγαλύτερες  ροές το 2020 (από επίσημα κυβερνητικά στελέχη) είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Η γεωγραφική θέση των νησιών μας δεν αλλάζει.  Ούτε ο γείτονάς μας – η Τουρκία – αλλάζει γεωγραφική θέση.  Το ζητούμενο είναι να αλλάξει πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην χρησιμοποιεί τα νησιά μας ως αποθήκες ψυχών.

Και τελικό ζητούμενο είναι να σταματήσουν οι πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά….

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης αντί για αναλύσεις και άκουσμα υποσχέσεων από το νέο Υπουργό Μετανάστευσης πρέπει να μιλήσει μόνο με νούμερα… με τα νούμερα που δίνει η ίδια η Κυβέρνηση.

Για αυτό το καλύτερο δώρο προς το νέο Υπουργό θα είναι μια αριθμομηχανή…

Μοιράσου το άρθρο!