Άρθρα - Γνώμες

12/10/2024 - 16:24

ΠΑΣΟΚ: Μια τρύπα στο νερό

Γράφει ο Ορέστης Μετάξας

Δεύτερη εβδομάδα εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Ανδρουλάκης εναντίον Δούκα. Ήταν μάλλον το αναμενόμενο.

Το πλέον ενθαρρυντικό από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, ήταν ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο της Άννας Διαμαντοπούλου. Το έντονο φλερτ της με τον Μητσοτάκη φανέρωσε πολιτικό τυχοδιωκτισμό και έφερε στο προσκήνιο την πολιτική άνευ ορίων και ηθικών φραγμών. Αυτό ευτυχώς δεν επιδοκιμάστηκε πλειοψηφικά από τους ψηφοφόρους του κόμματος. Και την απέκλεισαν από τον δεύτερο γύρο. Όμως η παρουσία της και το ποσοστό που έλαβε, πιθανότατα έφραξε τον δρόμο του δευτέρου γύρου στον Παύλο Γερουλάνο. Ο Παύλος Γερουλάνος θα αποτελούσε αναμφισβήτητα μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη μέσα στη σημερινή στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερος γύρος και σύμφωνα, με ότι διαρρέεται από τις «κρυφές» δημοσκοπήσεις, καθώς και από αυτά που δείχνουν οι στοιχηματικές εταιρίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το τεράστιο, ακλόνητο φαβορί της αναμέτρησης της Κυριακής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από εκεί που κρινόταν ο ίδιος και τα πεπραγμένα του, ως δια μαγείας κατάφερε και άλλαξε την ατζέντα των εσωκομματικών εκλογών. Ενώ ουσιαστικά το ζητούμενο ήταν η αλλαγή ενός μέτριου προέδρου, που ήταν ταυτισμένος με την μέτρια πορεία του κόμματος, ξαφνικά, εν κινήσει, το ζητούμενο άλλαξε. Ας παραμείνει ο μέτριος πρόεδρος προκειμένου να μην γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Ο ξαφνικός και απρόβλεπτος σύμμαχος του, έγιναν όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ποιος είναι ο καταλληλότερος στο να μην γίνουμε σαν τον ΣΥΡΙΖΑ; Φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εγγυάται ότι δεν θα γίνουν σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγγυάται την ακινησία. Το έδειξε στην μέχρι τώρα πορεία του. Η ακινησία αυτή θα διατηρεί το ΠΑΣΟΚ σε μια κατάσταση πολιτικής μετριότητας, λίγο πάνω λίγο κάτω, αλλά χωρίς εξάρσεις και σκαμπανεβάσματα. Είναι η εγγύηση ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν. Δεν θα κινδυνέψουν να εξαϋλωθούν. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Κάτι σαν το ΚΚΕ. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

Ο αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές, ο Δήμαρχος Αθηναίων ο Χάρης Δούκας, τεχνηέντως δαιμονοποιείται και αφορίζεται. Ξαφνικά έγινε το μηδενικό, το τίποτα, ο ανίκανος, το όργανο της διαπλοκής, ο ασεβής που δεν σέβεται τους ψηφοφόρους του και διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι πρόσφατα εκλεγμένος δήμαρχος. Ψηφίζεις Δούκα έρχεται ο Τσίπρας. Κι αυτό διαρρέεται. Ο άνθρωπος που συνέβαλε στην πιο εμβληματική νίκη του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, είναι μηδενικό και ανίκανος.

Στο ΠΑΣΟΚ έμπλεξαν. Από τη μια έχουν το πολιτικό «μηδενικό» όπως λένε κι από την άλλη υπάρχει ο πανθομολογούμενα μετρίως μέτριος. Τι συμπέρασμα βγαίνει από όλα αυτά; Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Πολύ κακό για το τίποτα. Έγινε μια τρύπα στο νερό. Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει το βράδυ της Κυριακής κι αφού έχει κάνει τον μεγαλοπρεπή κύκλο των 360°, να ανακαλύψει ότι έμεινε στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε. Και στις επόμενες εκλογές θα αναρωτιούνται τι έφταιξε και θα ξαναψάχνουν για πρόεδρο.

Σήμερα δεν συζητούν για το τι έφταιξε για τη στάσιμη πορεία τους. Δεν συζητούν για την φυσιογνωμία του κόμματος. Δεν συζητούν για πολιτικές και δράσεις. Ετεροπριοσδιορίζονται και αυτό που τους νοιάζει είναι να μην γίνουν ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης από τα σημαντικότερα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στην κριτική του για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών κατέληξε: «Η παράταξη αυτή είναι η πιο ενωμένη παράταξη από όλες στη χώρα και έχει μια τόσο μεγάλη δυνατότητα που εμένα με πονάει που δεν πετάγεται μπροστά να αμφισβητήσει το σύστημα και τις δομές του.»

Αυτό θα έπρεπε να τους προβληματίζει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί η παράταξη τους δεν πετάγεται μπροστά να αμφισβητήσει το σύστημα και τις δομές του. Κι όχι πως θα εκλέξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη για να μην γίνουν ΣΥΡΙΖΑ…

Δημοσιεύθηκε στο tvxs

Μοιράσου το άρθρο!