Νέα Δημοκρατία και χρήμα νίκησαν την Λέσβο
Η κινητοποίηση της 11ης Δεκεμβρίου 2019 στο Βόρειο Αιγαίο για το μεταναστευτικό - προσφυγικό έχει πλέον οδηγηθεί σε ένα μεγάλο φιάσκο.
Εδώ και αρκετές ημέρες στο νησί μας επικράτησε ένα μεγάλο μπάχαλο και η σημερινή ημέρα ήταν το αποκορύφωμα. Παρόμοια η εικόνα και στα άλλα νησιά αλλά σε μικρότερη έκταση.
Την Τετάρτη λοιπόν 11 Δεκεμβρίου είναι κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης , του Δήμου Δυτικής Λέσβου, η ΔΕΥΑΛ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής λειτουργούν κανονικά.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σχολεία δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν κανονικά.
Κλειστοί είναι όμως οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου και.... οι γονείς που έχουν παιδιά και δεν είναι υπάλληλοι σε Δήμο ή Περιφέρεια ας κόψουν το κεφάλι τους να βρουν μια λύση για το τι θα κάνουν τα παιδιά τους. Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά.
Η αγορά της Μυτιλήνης που αρχικά είχε αποφασιστεί να είναι κλειστή την Τετάρτη τελικά θα είναι ανοιχτή αφού ο Εμπορικός Σύλλογος βλέποντας "ανυπαρξία πλαισίου" διαπίστωσε ότι τα μέλη του είναι απρόθυμα να συμμετέχουν. Αντίθετα η αγορά της Καλλονής θα είναι κλειστή.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου που αρχικά ήταν και αυτός υπέρ του κλεισίματος των ιατρών μετά τις τελευταίες εξελίξεις διαφοροποιήθηκε και καλύπτει τα μελή του που επιθυμούν να κλείσουν τα ιατρεία τους στην Καλλονή.
Τα καφέ και εστιατόρια της Μυτιλήνης θα παραμείνουν ανοιχτά γιατί την Τετάρτη υπάρχει ορκωμοσία φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και.... είναι μέρα με αρκετή δουλειά. Εξάλλου η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες της εστίασης και δεν έλαβαν υπόψη την τελετή ορκωμοσίας.
Τέλος και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ άλλαξε γνώμη και τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά.
Τετάρτη υπάρχει στην Μυτιλήνη συνέντευξη τύπου Δημάρχων και Περιφερειάρχη και στην πλατεία Καλλονής υπάρχει συγκέντρωση (μάλλον θα μιλήσει ο Δήμαρχος Καλλονής όταν επιστρέψει από τη συνέντευξη τύπου... αν τελικά παραβρεθεί ...)
(Διαβάστε εδώ όλες τις σχετικές ανακοινώσεις)
Μήπως έχετε μπερδευτεί με όλα όσα έχετε διαβάσει; Αν έχετε μπερδευτεί μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για κινητοποίηση - φιάσκο.
Ποιος φταίει λοιπόν γι' αυτό το φιάσκο;
Η εύκολη απάντηση είναι ότι την ευθύνη την έχει ο Περιφερειάρχης και η απουσία οργάνωσης. Αν όμως θέλουμε να εξετάσουμε το θέμα σε βάθος θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μια σημαντική παράμετρος: στους Δήμους του Βορείου Αιγαίου και στην Περιφέρεια τα Συμβούλια που έχουν εκλεγεί στην πλειοψηφία τους έχουν δεξιά κατεύθυνση, είναι φιλικά προσκείμενα προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας αυτή την σημαντική παράμετρο.
Σήμερα η Μόρια καταγράφει νέο ρεκόρ και με τα επίσημα στοιχεία πλέον πλησιάζει τα 18.000 άτομα. Θυμόμαστε όλοι ότι τους προηγούμενους μήνες όταν η Μόρια πλησίαζε τα 10.000 άτομα πόσες επιστολές διαμαρτυρίας έφθαναν στην τότε Κυβέρνηση. Σήμερα δεν βρίσκουμε λόγο να διαμαρτυρηθούμε για την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας που είναι θέμα χρόνου να εκραγεί… Σήμερα ακόμη και τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ δεν ασχολούνται με τη Μόρια μιας και δεν ασχολούμαστε ούτε εμείς. Η Μόρια έχει αφεθεί στην τύχη της και κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει. Θα τρέχουμε για άλλη μια φορά πίσω από τις καταστάσεις.
Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης και Κυβερνητικοί Βουλευτές είναι εμφανές ότι δεν θέλουν να πάνε κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές. Πιστεύουν ότι η μαγική λύση θα έρθει με τις κλειστές δομές. Σέρνονται σε μια κινητοποίηση κάτω από την πίεση του κόσμου που δεν έχει άδικο να πιστεύει ότι πίσω από τη λύση «κλειστές δομές» κρύβονται απλά οι δημιουργίες επιπλέον δομών που θα λειτουργούν παράλληλα με τις υφιστάμενες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχικές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τις κλειστές δομές είχαν γίνει αποδεκτές από τοπικά στελέχη της Ν.Δ. στο χώρο της αυτοδιοίκησης με διάθεση ανακούφισης… Τα ευτράπελα με την επιλογή των τοποθεσιών και η διγλωσσία της Κυβέρνησης δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη πίεση και ουσιαστικά ήταν μονόδρομος να αποφασιστεί η «κινητοποίηση» χωρίς όμως να την θέλουν ή καλύτερα χωρίς να την πιστεύουν οι αυτοδιοικητικοί που είναι φιλικά προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία...
Αν πραγματικά ήθελαν να υπάρξει κινητοποίηση δεν θα πετούσαν το μπαλάκι στον Περιφερειάρχη περιμένοντας να οργανώσει τα πάντα… Και ο Περιφερειάρχης δεν θα είχε αρκεστεί σε μια συνάντηση με τους Δημάρχους και στην επιλογή μιας ημερομηνίας. Η κινητοποίηση σημαίνει ότι δημιουργείς επιτροπή συντονισμού - αγώνα με όλους τους φορείς, καθορίζεις το πλαίσιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα δράσης. Απέναντι σε μια Κυβέρνηση που παρανομεί και επιλέγει να αδιαφορεί για τους κατοίκους της Λέσβου και τις ανθρώπινες ζωές επιλέγεις δυναμικές μορφές αγώνα. Κλείνεις τα πάντα! Κλείνεις λιμάνια, αεροδρόμια. Βγαίνεις από το κομματικό πλαίσιο και χτυπάς το χέρι στο τραπέζι.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Η κινητοποίηση αφέθηκε στην τύχη της και σαν μια φούσκα που ήταν έσκασε! Η κομματική ταυτότητα "κατέστρεψε" την κινητοποίηση, η Νέα Δημοκρατία νίκησε τη Λέσβο!
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο παραδοσιακός «αντάρτης» Ταξιάρχης Βέρρος επέλεξε να δώσει νόημα στην κινητοποίηση με συγκέντρωση στην Καλλονή. Σωστή η επιλογή του αλλά όσο κι αν θέλει μόνος του δεν μπορεί να αγωνιστεί αν όλο το νησί , αν όλο το Βόρειο Αιγαίο δεν γίνει μια γροθιά με συγκεκριμένο αγωνιστικό πλαίσιο.
Εκτός από την κομματική παράμετρο υπάρχει και η παράμετρος χρήμα. Και ασφαλώς δεν αναφερόμαστε στην επιλογή του κλάδου της εστίασης να λειτουργήσει τα καταστήματα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου λόγω ορκωμοσίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό στο νησί μας καταγράφει ένα τεράστιο κύκλο εργασιών με πολλές πτυχές και υψηλά ποσά. Αξίζει να μελετηθεί αυτή η παράμετρος που έχει σχέση με θέσεις εργασίας, ενοικιάσεις ακινήτων, μεταφορές, τραπεζικές συναλλαγές, πωλήσεις καταστημάτων, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Τι ποσοστό του ενεργού πληθυσμού στο νησί μας έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος; Άλλοι μιλάνε για μια μειοψηφία και άλλοι για μεγάλο ποσοστό! Αν απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα με στοιχεία ίσως εξηγήσουμε πολλά πράγματα. Βλέπετε η Λέσβος δεν ήταν πότε Κω όπου το 80% του πληθυσμού ζει από τον τουρισμό… Υπάρχει βέβαια το οξύμωρο φαινόμενο συμπολίτες μας που έχουν άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από το προσφυγικό – μεταναστευτικό να είναι πρώτοι στις διαμαρτυρίες στα social media.
Το ερώτημα που αξίζει να τεθεί είναι πόσοι από τους συμπολίτες μας που έχουν οικονομικό όφελος από το μεταναστευτικό – προσφυγικό θα συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση; Προς το παρόν ας δώσει ο καθένας την απάντηση σύμφωνα με αυτά που ξέρει και πιστεύει. Το χρήμα δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνά...και κερδίζει!
Και μια "σκληρή" πρόταση
Επειδή το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει – όπως λέει και ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής - ας κάνουμε μια συζήτηση για την οικονομική διάσταση του θέματος και τι οφέλη μπορούμε να έχουμε. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να δημιουργεί αντιδράσεις αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι η πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια είναι αυτή. Η δημιουργία και η λειτουργία δομών με ανθρώπινες συνθήκες και με κανόνες θα έχει οικονομικά αποτελέσματα που είναι στο χέρι μας να τα μεγιστοποιήσουμε και να αφορούν συνολικά το νησί μας (όχι όπως σήμερα που αφορούν τους «αετονύχηδες»). Η πλήρη άρνηση σε κάθε λύση είναι σα να λέμε ότι το νησί μας θέλουμε να αλλάξει γεωγραφική θέση ή ότι εμείς με την θα λύσουμε το μεταναστευτικό της Ευρώπης.
Το μέλλον χωρίς ρεαλιστικό πλαίσιο εκ μέρους μας θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερο.