Άρθρα - Γνώμες

23/09/2024 - 09:05

Μυτιλήνη σκοτεινή πόλη

γράφει ο Ορέστης Μεταξάς

Νομίζω ότι η πλατεία Σαπφούς μπορεί να είναι η πιο σκοτεινή πλατεία του κόσμου. Μου το είχαν πει κάποιοι επισκέπτες της Μυτιλήνης, που τους έκανε εντύπωση πόσο σκοτεινό είναι το κέντρο της. Ειδικά η πλατεία Σαπφούς. Και συνειδητοποίησα ότι όντως αυτό συμβαίνει.

Γενικά δεν μεμψιμοιρώ , ούτε ψάχνω να βρω τα κακώς κείμενα της πόλης για να διαμαρτυρηθώ,. Αλλά η σκοτεινιά της πλατείας Σαπφούς μου φαίνεται ότι είναι εντελώς παράδοξη και παράλογη για κεντρική πλατεία.

Ξεκινώντας από την κατασκοτεινη πλατεία Σαπφούς έφτασα στο ΙΚΑ και από εκεί στην είσοδο για τον καταπληκτικό περίπατο γύρω από το κάστρο. Για τα πρώτα 300-400 μέτρα επικρατεί το απόλυτο σκότος. Πηχτό τρομακτικό, μαύρο σκοτάδι. Τόσο που νομίζεις ότι κάποια στιγμή θα πεταχτεί ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης για τα περαιτέρω. Αυτό το μαύρο σκοτάδι συνεχίζεται έως τη μεταλλική γέφυρα. Μετά όλα φωτίζονται.

Αυτή η απόλυτη σκοτεινιά δεν με ενοχλεί, γιατί δεν ενοχλούμαι εύκολα και δείχνω απόλυτη κατανόηση για όλα.

Απλώς το καταγράφω και νομίζω ότι η Μυτιλήνη επάξια μπορεί να πάρει τον τίτλο: "Μυτιλήνη σκοτεινή πόλη".

 

----

Και μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση από τον Πάνο Πίτσιο στα γραφόμενα του Ορέστη Μεταξά:

Ισχύει σε μεγάλο βαθμό αυτό που λες, παρόλο ότι υπάρχει κάποια σχετική βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Το έχω επισημάνει κι' εγώ στο fb παλιότερα, ότι είμαστε από τις πιο σκοτεινές πόλεις της χώρας. Κάποτε (πριν δύο περίπου δεκαετίες), γνωστή Μυτιληνιά ψυχολόγος της Αθήνας, μας είχε πει μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι όταν έρχεται στην πόλη μας, την πιάνει κατάθλιψη, κυκλοφορώντας στους δρόμους, από τον ελλιπή φωτισμό και μόνο. Παίζει τεράστιο ρόλο στην καλή ψυχολογία των δημοτών, αλλά και των επισκεπτών, ο καλός, σωστός και επαρκής φωτισμός μιας πόλης. Βέβαια, μη ξεχνάμε ότι στο γενικό αυτό κανόνα, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπου ο φωτισμός πρέπει να είναι ισχνός (π.χ. σε κάποια βυζαντινά μνημεία, κ.ο.κ.), όπως συμβαίνει π.χ. στον Πύργο των Ιπποτών της Ρόδου. Γενικά, ο φωτισμός της Ερμού και της Σουράδας σήμερα, νομίζω ότι είναι αρκούντως ικανοποιητικός, έως τέλειος θα έλεγα. Σχετικά με την Πλατεία Σαπφούς, πρέπει να περιμένουμε τη νέα ολοκληρωμένη παρέμβαση. Θεωρώ ότι θα έχει προβλεφθεί ο σωστός φωτισμός !!!

Μοιράσου το άρθρο!