Άρθρα - Γνώμες

28/11/2019 - 06:36

Μήπως ΌΛΟΙ μας κοροϊδεύουν;

Επισκέψεις, δηλώσεις και το πρόβλημα παραμένει!

-Δημοσιογράφος:  Μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης υπήρξαν οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων κατά των κλειστών δομών. Πως αυτό επηρεάζει το σχεδιασμό σας; Πως θα το αντιμετωπίσετε; Θα επιβάλετε τις αποφάσεις σας στις τοπικές κοινωνίες;

-Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Επικοινωνία, διαβούλευση και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς  φορείς και τους τοπικούς βουλευτές υπήρξαν πριν τις ανακοινώσεις που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ο κεντρικός σχεδιασμός που ανακοινώθηκε δεν αλλάζει και θα εφαρμοστεί.

Το παραπάνω είναι απόσπασμα από τη χθεσινή 27-11-2019 ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα.

Αν υποθέσουμε ότι όσα λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ισχύουν μήπως πρέπει να μας ξεκαθαρίσει πότε και με ποιους έγινε η διαβούλευση για τη δημιουργία της κλειστής δομής στη Λέσβο; Πως είναι δυνατόν τοπικοί φορείς και Δήμαρχοι του νησιού να δηλώνουν άγνοια; Μήπως γνώριζε μόνο ο Κυβερνητικός βουλευτής κ. Αθανασίου και ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης;  Ας δοθεί επιτέλους από την Κυβέρνηση μια σοβαρή απάντηση.

Το παρασκήνιο για ένα τόσο σοβαρό θέμα δημιουργεί περισσότερο εκνευρισμό και ως εκ τούτου δημιουργεί και περισσότερες αντιδράσεις.  Εντύπωση προκαλεί ότι η Κυβέρνηση δεν ανακοινώνει το μέρος που σχεδιάζει να γίνει η κλειστή δομή στη Λέσβο. Στην αρχή σκόπιμα μέσα από φιλοκυβερνητική εφημερίδα διέρρευσε ως  χωροθέτηση  της κλειστής δομής η περιοχή στην Πλάτη Μυστεγνών. Τις τελευταίες ώρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κλειστή δομή μετακομίζει σε κεντρικό σημείο του νησιού και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.  Βέβαια μέχρι αύριο η κλειστή δομή ίσως μετακομίσει και πάλι σε άλλο σημείο του νησιού. Το ίδιο σκηνικό και στη Χίο που οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι και εκεί η κλειστή δομή αλλάζει χωροθέτηση.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά προχειρότητα και ανικανότητα. Είναι πλέον κοροϊδία προς την τοπική κοινωνία της Λέσβου. Μια κοινωνία που είναι πλέον κουρασμένη με το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Είχαμε και χθες την επίσκεψη του Υπάτου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι. Η επίσκεψή του θύμισε κάτι από επίσκεψη  τύπου  Αντζελίνας Τζολί στη Λέσβο.  Ελεγχόμενη επίσκεψη στον Καρά Τεπέ με φωτογράφους και συνεργία, φωτογραφίες με μικρά παιδιά, χαμόγελα και δηλώσεις. Οπωσδήποτε στα πλάνα πρέπει να μπουν μικρά παιδιά για να έχει ενδιαφέρον η εικόνα. Αποφεύγουμε πλάνα επισήμων στη Μόρια με τις άθλιες συνθήκες. Εξάλλου έτσι κάνουν όλοι οι αστέρες που από το 2015 και μετά επισκέπτονται τη Λέσβο.

 Μόνο που ο κ. Φίλιππο Γκράντι δεν είναι κάποιος τυχαίος.  Είναι μέρος στην αλυσίδα της προσφυγικής κρίσης με τις δικές του ευθύνες. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι και ένας μεγάλος εργοδότης στο νησί μας… Οι δηλώσεις   του κ. Φίλιππο Γκράντι μετά την επίσκεψή του μάλλον κάνουν τα πράγματα χειρότερα καθώς ως παρηγοριά μας τόνισε ότι οι ροές δεν είναι όπως το 2015-2016, οι συνθήκες όμως είναι κακές.  Κι όμως τα πράγματα είναι χειρότερα από 2015-2016 καθώς τότε με τις μεγάλες ροές ήταν καλοκαίρι… τώρα είναι ο πρώτος χειμώνας που η Μόρια θα φιλοξενήσει  17.000 κόσμο!  Και επίσης καλό θα ήταν ο κ. Φίλιππο Γκράντι να ενημερωθεί και για τους νεκρούς της Μόριας.  Τέλος αντί να μας λέει τι θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό ας δει τι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση που με τη στάση της έχει εγκλωβίσει όλους αυτούς τους ανθρώπους στη Λέσβο. Ας υπογράψει κι αυτός την επιστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προς του Ευρωπαίους Ηγέτες. 

Αυτό που ενδεχομένως δεν έχει καταλάβει ούτε η Κυβέρνηση ούτε ο κ. Φίλιππο Γκράντι είναι ότι απευθύνονται όπως αναφέραμε σε μια κουρασμένη κοινωνία.  Η κόπωση σημαίνει ότι κανέναν δεν συγκινούν πλέον οι επισκέψεις επισήμων και αξιωματούχων. Και κανείς δεν πιστεύει πλέον τα λόγια αν δεν δει να γίνονται πράξη.  Απέναντι σε μια κουρασμένη και δύσπιστη κοινωνία η όποια λύση φαντάζει δύσκολη.

«Στην πιο δύσκολη στιγμή για τη Λέσβο έλαχε να έχει το χαμηλότερο σε αξία εκλεγμένο πολιτικό προσωπικό» έλεγε χθες Αντιδήμαρχος του νησιού μας με σημαντική προσφορά. Και όπως όλα δείχνουν έχει δίκιο. Απουσιάζουν οι ηγετικές μορφές που θα διεκδικήσουν λύσεις προς όφελος του τόπου μας.

Ο μόνος δρόμος είναι η ειλικρίνεια ΌΛΩΝ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.  Χωρίς κρυφές παραμέτρους και αστερίσκους. Και βέβαια να υπάρξουν και τα πρώτα δείγματα ότι κάτι αλλάζει.

Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει τίποτα απ’ όλα αυτά. Απεναντίας  υπάρχουν οι ψεύτικες υποσχέσεις για αποσυμφόρηση, οι ψεύτικες υποσχέσεις για μείωση των ροών, οι ψεύτικες υποσχέσεις για βελτίωση των συνθηκών στη Μόρια, το παρασκήνιο και η φημολογία.

Επομένως οι πολίτες αυτού του νησιού έχουν κάθε δίκιο να λένε: ΌΛΟΙ μας κοροϊδεύουν!

Μοιράσου το άρθρο!