Επιτέλους έλλογα όντα στο Δήμο Λέσβου !
Με χαρά διάβασα στο ΕΜΠΡΟΣ (αρ. φύλλο 3647 της 7ης Σεπτεμβρίου) σε σχετικό άρθρο της Μ. Πολλάτου, ότι τελικά εκτός από σανό εξασφαλίσαμε, ως δήμος και το άλογο, για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του Μολύβου.
Η χαρά μου, ειλικρινής μα το θεό, οφείλονταν πρώτα στο γεγονός ότι έστω και μέσω ενός άρθρου, έλαβα τελικά απάντηση, σε σχετικό ερώτημα που είχα θέσει προ μηνών στο δήμο Λέσβου και μετά η χαρά μου μεγάλωσε από το γεγονός ότι από τα αναφερόμενα στο άρθρο, διαπίστωσα ότι κάποιοι μέσα στο δήμο, ορθά και έλλογα σκεπτόμενοι, δεν προσπάθησαν να εναρμονίσουν τις ανάγκες των δημοτών στις δυσλειτουργίες του δήμου, αλλά βρήκαν τρόπο και αξιοποίησαν τις δυνατότητες του δήμου για να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών.
Οφείλω λοιπόν και δημοσίως να παραδεχθώ ότι.. ΝΑΙ!! ο δήμος Λέσβου εκτός πλέον από άλογα, διαθέτει και έλλογα όντα.
Επιπλέον, επειδή δεν είμαι της νοοτροπίας … αφού δεν έχω κι εγώ κατσίκα, να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα…. αλλά αυτής που λέει …. κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε το βουνό … θα ‘θελα, να απευθύνω έκλυση, στους έχοντες τα ηνία του δήμου στα χέρια τους, όχι να πάρουν άλογο και για τα Παράκοιλα (που θα έμοιαζε σαν αίτημα επακόλουθο, σχετικά με τα όσα προανέφερα) αλλά να εξασφαλίσουν τον τρόπο να αναδιανεμηθούν οι κάδοι σε όλα τα σημεία του χωριού μας όπως παλιά για να εξυπηρετούνται έτσι ευκολότερα όλοι οι κάτοικοι.
Δηλαδή ζητώ να μεριμνήσει ο δήμος για τους δημότες των Παρακοίλων, όπως ακριβώς μερίμνησε και για του δημότες του Μολύβου που μένουν σε δυσπρόσιτα, για τα απορριμματοφόρα, σημεία του χωριού.
Και εξηγούμαι:
Στο χωριό μας, όπως και σε πολλά άλλα χωριά, γνωρίζετε ότι υπάρχουν σημεία που οδηγούν σε αδιέξοδο, οπότε τα απορριμματοφόρα δεν μπορούσαν να πάνε καθόλου κι άρα οι κάδοι μεταφέρονταν από το συνεργείο στο απορριμματοφόρο ή είναι στενά σοκάκια οπότε οι κάδοι έμεναν γεμάτοι για μέρες αν έρχονταν το μεγάλο άσπρο απορριμματοφόρο κι όχι τα μικρά-πορτοκαλί, ή τέλος η αποκομιδή καθυστερούσε πολύ αφού τα απορριμματοφόρα εμποδίζονταν από σταθμευμένα οχήματα ή πήγαιναν με την όπισθεν ως τους κάδους.
Αυτή μάλιστα η αδυναμία, να προσεγγίζουν τα απορριμματοφόρα κάθε σημείο όπου παλιά υπήρχε κάδος, ανάγκασε προηγούμενες αρχές να περιορίζουν σταδιακά τα σημεία τοποθέτησης κάδων αφού δημιουργήθηκε ο φαύλος κύκλος à αδυναμία να αδειάζουν τακτικά τους κάδους à δημιουργία σημείων βρωμιάς και δυσωδίας à έλλειψη ευαισθησίας και λογικής των κατοίκων να μην αφήνουν σκουπίδια εκτός κάδων (αλλά και που να τα άφηναν αφού οι κάδοι ήταν κατανεμημένοι έτσι ώστε να εξυπηρετούν τρία με τέσσερα νοικοκυριά) à παράπονα κατοίκων για απομάκρυνση κάδων έξω από τις οικίες τους επειδή ενοχλούσαν à περιορισμός σημείων με κάδους αλλά και κάδων γενικότερα, που εξυπηρετούν το χωριόà αναγκαστική αύξηση κάδων σε σημεία όπου δεν υπήρχαν κατ’ αρχήν διαμαρτυρίες, για να εξυπηρετούν περισσότερα νοικοκυριά της περιοχής.
Στο χωριό μας, το 2010 ήταν τοποθετημένοι περίπου 110 κάδοι κατανεμημένοι σε 49 σημεία. Έτσι απαιτούνταν περίπου 3,5 ώρες για το απορριμματοφόρο να αδειάσει τους κάδους (σε κάθε σημείο που σταματούσε το απορριμματοφόρο χρειάζονταν περίπου 3’ για το άδειασμα των κάδων ενώ για τη μετάβαση από σημείο σε σημείο χρειάζονταν περίπου 1’ με 2’ λεπτά). Το 2011 μας ζητήθηκε, ως Τ.Σ. να κάνουμε ανακατανομή κάδων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι τότε λειτουργικές αδυναμίες του δήμου (έλλειψη προσωπικού, δρομολόγηση μεγαλύτερων οχημάτων, απόσυρση μικρών και ευέλικτων απορριμματοφόρων λόγο βλαβών κ.α) ως μέτρο προσωρινού χαρακτήρα.
Η λογική αυτή, του περιορισμού των σημείων συγκέντρωσης κάδων για εναρμόνιση των αναγκών του δημοτών στις δυνατότητες του δήμου, δεν απέδωσε αφού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν μεν τα σημεία του χωριού όπου παρουσιάζονται προβλήματα από τα σκουπίδια, αλλά να αυξηθεί δραματικά η ενόχληση και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτά, στα σημεία όπου συγκεντρώθηκαν 4 - 5 - 7 ακόμα και 10 κάδοι, αφού ο δήμος δεν κατάφερε να παγιώσει μία σωστή λειτουργία αποκομιδής των απορριμμάτων.
Μάλιστα επειδή η κατάσταση αυτή δεν ισχύει μόνο για τα Παράκοιλα, αλλά για το σύνολο σχεδόν των χωριών του δήμου, δεν είναι λίγα τα Τ.Σ. που έλαβαν απόφαση και απομάκρυναν τους κάδους μέσα από τους δρόμους των χωριών και τα συγκέντρωσαν σε σημεία εκτός αυτών. Η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί και από το δικό μας Τ.Σ. εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.
Τέλος επειδή συνηθίζω πάντα να έχω και πρόταση κάθε φορά που αναδεικνύω ένα πρόβλημα, σας παραθέτω παρακάτω μία σκέψη μου, εφικτή; ανέφικτη;, εσείς θα κρίνετε .
1. Να δημιουργηθούν 1ή2 ΣΗμεία όπου θα Συγκεντρώνονται οι ΚΑδοι (ΣΗ.Σ.ΚΑ.), δηλαδή όλοι οι γεμάτοι κάδοι του χωριού (όχι χύμα απορρίμματα) θα συγκεντρώνονται σε ένα χώρο που θα μπορεί να διαμορφωθεί ειδικά (π.χ. τσιμεντοστρωμένο, με περίφραξη κλπ) και απόλυτα ελεγχόμενο.
2. Εκεί θα υπάρχουν και οι αντίστοιχοι άδειοι κάδοι (stand bay) οι οποίοι θα τοποθετούνται στους δρόμους του χωριού προς αντικατάσταση των γεμάτων που απομακρύνθηκαν
3. Στα σημεία αυτά και μόνο σε αυτά, θα σταματάει το όποιο απορριμματοφόρο του δήμου το οποίο μπορεί πλέον να έχει και μεγαλύτερη χωρητικότητα και θα αδειάζουν οι κάδοι, γρήγορα και άνετα, ενώ άδειοι πλέον οι κάδοι, θα είναι έτοιμοι να επανατοποθετηθούν στους δρόμους.
4. Στα σημεία αυτά (ΣΗ.Σ.ΚΑ.) σε τακτά πλέον διαστήματα, θα μπορούν και να πλένονται οι κάδοι με ένα φορητό πλυστικό .
5. Η διαδικασία αυτή (έλλειψη αναγκαιότητας εισόδου και κίνησης ενός μεγάλου και ογκώδους απορριμματοφόρου μέσα στα στενά του χωριού, με στάσεις ανά 20-30 μέτρα) θα περιορίσει σημαντικά τον χρόνο αποκομιδής απορριμμάτων του χωριού προς όφελος του χρόνου μετακίνησης του οχήματος προς το ΧΥΤΑ αλλά και των καυσίμων που απαιτεί ένα τέτοιο όχημα για διακοπτόμενη κίνηση επί μακρόν στους δρόμους του χωριού. Επιπλέον θα σταματήσει η όχληση (σε θόρυβο, μυρουδιά, κυκλοφοριακό) που επιφέρει το κάθε απορριμματοφόρο, όταν μπαίνει στο χωριό, ενώ τέλος οι κάδοι του χωριού, θα απομακρύνονται από τους δρόμους πριν αυτοί γεμίσουν ασφυκτικά και ξεχειλίσουν τα σκουπίδια.
6. Στα σημεία αυτα (ΣΗ.Σ.ΚΑ.) μπορεί να προβλεφτεί
α) χώρος για τα ογκώδη απορρίμματα (π.χ. κοντέινερ)
β) χώρος για συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί , γυαλί , αλουμίνιο κ.α) , μέσα σε καμπάνες
ώστε και τον όγκο των μεταφερόμενων απορριμμάτων να περιορίσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και την διάθεση των δημοτών για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος εν γένει.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΥ
1. Η εξεύρεση κατάλληλων χώρων , κατά προτίμηση στα όρια του χωριού , με δρόμο προσβάσιμο στα απαραίτητα οχήματα. Σκόπιμο είναι να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα ΟΚΩ και κυρίως αποχέτευσης γιατί τουλάχιστον τα «ζουμιά» - υγρά που κατά καιρούς θα μαζεύονται στο χώρο αλλά και τα απόνερα από τις πλύσεις των κάδων να απομακρύνονται μέσω του δικτύου όμβριων
2. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ
3. Νομίζω ότι, η τοποθέτηση καμπανών για τη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών όπως και η χωρική κατανομή (άρα και συγκέντρωση) των κάδων, αφορά τον δήμο και τον Κανονισμό Καθαριότητας του, συνεπώς απαιτείται μια απλή απόφαση του Δ.Σ. για τον τρόπο και τον τόπο που θα επιλέξει να τοποθετήσει τους κάδους. Εν τέλει εάν είναι να δημιουργήσουμε εστία μόλυνσης στο χωριό καλλίτερα αυτή να είναι μία και σχετικά ελεγχόμενη παρά δεκάδες σε κάθε γωνιά του χωριού.
4. Απαραίτητη είναι η εξασφάλιση κάδων, διπλάσιου τουλάχιστον αριθμού από αυτούς που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι στο χωριό δηλαδή θέλουμε άλλους 150 περίπου κάδους (240 L)
5. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι (καμπάνες) ανά είδος υλικού προς ανακύκλωση αλλά και κοντέινερ για τα ογκώδη, ενώ η έγκαιρη μεταφορά (άδειασμα) των κάδων αυτών θα μας δίνει τη δυνατότητα κέρδους (έστω και μικρού) από την πώληση των υλικών
6. Η διαδικασία αυτή (εναλλάξ μεταφορά κάδων από τους δρόμους του χωριού σε ένα σημείο) απαιτεί την χρήση ενός μικρού και ευέλικτου οχήματος όπως ένα μικρό φορτηγό με κινούμενη ράμπα (π.χ. μικρό φορτηγό τροφοδοσίας καταστημάτων), ή ένα αγροτικό, ή ένα μικρό τρακτέρ με καρότσα, ακόμα και μία γουρούνα με μπαγκαζιέρα * και φυσικά την απασχόληση ενός οδηγού - εργάτη (εάν μελετηθεί σωστά η διαχείριση ατόμου και οχήματος ίσως να μπορεί να εξυπηρετηθούν και άλλα χωριά). Επιπλέον το όχημα αυτό μπορεί να μεταφέρει ογκώδη απορρίμματα στον προκαθορισμένο χώρο μετά από αίτημα του δημότη.
ΩΦΕΛΗ ΜΕΘΟΔΟΥ
1. Ανακατανομή κάδων και κάλυψη όλων των περιοχών του χωριού
2. Αύξηση διαστήματος παρουσίας άδειων και καθαρών κάδων στους δρόμους των χωριών
3. Μείωση χρόνου αδειάσματος κάδων από το απορριμματοφόρο
4. Αύξηση δυνατότητας μεταφοράς περισσότερων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ανά δρομολόγιο
5. Δυνατότητα συχνών πλύσεων των κάδων
6. Δημιουργία χώρου για συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών
7. Οριστική τακτοποίηση του θέματος των ογκωδών αφού θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος του όγκου τους και της αποκομιδής τους
8. Ανάπτυξη ευαισθητοποίησης των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος
9. Οικονομία στα τέλη χρήσης του ΧΥΤΑ μέσω της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων
10. Δυνατότητα εσόδων από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών
το μέλος Τ.Σ. Παρακοίλων
Γιαννιόγλου Μιχ. Παναγιώτης