Skip to main content
|

Έκανε την αγάπη του για τη φύση της Λέσβου τατουάζ....

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Κέβιν ο πουλάκιας και η λατρεία του για τη Λέσβο / του Μιχάλη Μπάκα *
 
O Κέβιν από το Νότιο Λονδίνο είναι δάσκαλος σε σχολή οδηγών και έχει δύο μεγάλες αγάπες, τη φύση και τα ταξίδια. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλά ταξίδια, συνδυάζοντας τις δυο του αγάπες, και με την φωτογραφική του μηχανή έχει αποτυπώσει όμορφες στιγμές της φύσης, ιδιαίτερα πουλιών, από το Μεξικό έως την Ισπανία, από την Γκάμπια έως την Κολομβία, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες του Ιουλίου. Αγαπημένος του προορισμός όμως του πολυταξιδεμένου Κέβιν είναι η… Λέσβος.
 
Ο Κέβιν φορά επισκέφτηκε πρώτη φορά το νησί μας το 2011 για birdwatching, παρατήρηση πουλιών στα ελληνικά. Άλλος ένας «πουλάκιας» όπως τους λένε στα χωριά της Λέσβου, όπου χιλιάδες από αυτούς έρχονται κάθε χρόνο, Απρίλιο και Μάιο, εκτός τουριστικής σεζόν, δίνοντας μια ανάσα στην οικονομία του νησιού μας. Η Λέσβος είναι στην πρώτη τριάδα προορισμών παρατήρησης πουλιών στην Ευρώπη. Φέτος υπολογίζεται ότι επισκέφτηκαν το νησί μας περίπου 5,000 πουλάκηδες. Πολλοί από αυτούς έρχονται και ξαναέρχονται στο νησί και πραγματικά μετρούν τις ημέρες μέχρι την επόμενη επίσκεψη τους. Τα τελευταία χρόνια με τη συνδρομή Μυτιληνιών φωτογράφων της φύσης αναδεικνύεται ότι αξίζει κανείς να επισκεφθεί τη Λέσβο για παρατήρηση πουλιών όχι μόνο την Άνοιξη αλλά και το Φθινόπωρο –Χειμώνα. Ο οικοτουρισμός, και η παρατήρηση πουλιών ειδικότερα, βρίσκονται σε μεγάλη άνθιση σε όλον τον κόσμο. Στη Μεγ. Βρετανία η RSPB (Royal Society for the Protection of Birds – Βασιλική Εταιρία προστασίας πουλιών) ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο μέλη, ενώ στις ΗΠΑ περισσότερο από 50 εκατομμύρια πολίτες αυτοπροδιορίζονται ως φυσιολάτρες – «πουλάκηδες». H Λέσβος είναι ένας ιδανικός προορισμός καθώς διαθέτει διαφορετικά είδη οικοσυστημάτων και τα πουλιά είναι εύκολα προσβάσιμα ακόμα και από το αυτοκίνητο των παρατηρητών. Το παράξενο είναι ότι αυτό το κύμα οικοτουρισμού δεν ήρθε ύστερα από σχεδιασμένες κινήσεις κάποιων τοπικών παραγόντων αλλά εξαιτίας των ενεργειών κάποιων ξένων οικοξεναγών που ήρθαν στο νησί μας, είδαν τον πλούτο που έχει, και με δικές τους ενέργειες προώθησαν τον οικοτουρισμό σε συνεργασία με λίγους ξενοδόχους. Παρόλαυτα οι τοπικοί μας «άρχοντες» εξακολουθούν να βλέπουν το περιβάλλον και τους «τρελο-οικολόγους», ως τροχοπέδη των αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν για το νησί μας, ονειρευόμενοι ξενοδοχεία χιλιάδων κλινών, οικοδομική δραστηριότητα παντού και βέβαια mega-ανεμογενήτριες σε κάθε βουνοκορφή του νησιού.
 
Ας αφήσουμε όμως τους κοντόφθαλμούς πολιτικούς μας και ας επιστρέψουμε στον Κέβιν. Ο Κέβιν έρχεται κάθε άνοιξη στη Λέσβο από το 2011, φέτος μάλιστα ήρθε μαζί του και η μητέρα του και ενθουσιάστηκε από το νησί. Αφορμή για αυτό το σημείωμα αποτέλεσε η φωτογραφία που ανήρτησε ο Κέβιν στην ομάδα των πουλάκηδων της Λέσβου, ομάδα που έχει περισσότερα από 1200 μέλη. Στη φωτογραφία ο Κέβιν με χαρά επιδεικνύει το τατουάζ που έκανε στο χέρι του. Το τατουάζ απεικονίζει μια χαλκοκουρούνα (Coracias garrulous) ένα εντυπωσιακό γαλάζιο πουλί που ο Κέβιν φωτογράφισε στη Λέσβο τον Απρίλιο του 2013 και θέλησε με το τατουάζ αυτό να κρατήσει πάνω του για πάντα αυτή τη σημαντική στιγμή που έζησε στο νησί μας. Όπως αναφέρει ο ίδιος εκείνο το πρωινό ξύπνησε πολύ νωρίς στο ξενοδοχείο του στην Καλλονή ώστε με το πρώτο φως της ημέρας να είναι στην κοιλάδα της Μελάδιας, στον ποταμό Τσιχλιώντα, στην περιοχή ανάμεσα σε Σίγρι και Ερεσσό. Στόχος του να βρει την χαλκοκουρούνα και να την φωτογραφίσει. Πράγματι ήταν τυχερός και το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Ο Κέβιν δηλώνει μέγας λάτρης της Λέσβου, για τη φύση της αλλά και για τους ανθρώπους της και ανυπομονεί να έρθει ξανά στο νησί την επόμενη Άνοιξη.
 
Το ζήτημα είναι εάν εμείς θα καταλάβουμε επιτέλους αυτόν τον πλούτο που έχει το νησί μας ή θα συνεχίσουμε να καίμε τα παρατηρητήρια, να κόβουμε τις ενημερωτικές πινακίδες ή να πετάμε σκουπίδια παντού στο νησί. Μπορεί όλοι στα λόγια να αγαπάνε το περιβάλλον αλλά όταν συγκρούονται συμφέροντα άλλες είναι οι προτεραιότητες των πολιτικών μας και αυτό δυστυχώς παρατηρείται σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής από τα δεξιά έως τα αριστερά. Στο Βόρειο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένας φορέας διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και ένα πρώτο βήμα θα ήταν η πολιτική βούληση για την άμεση προώθηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για την προστασία των περιοχών Νατούρα και την ίδρυση φορέα προστασίας των περιοχών Νατούρα (ένας κεντρικός για όλη την περιφέρεια με παραρτήματα σε κάθε νησί) για να δούμε το περιβάλλον ως πλούτο που μπορεί αν αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των νησιών μας. Για τη φύση, για εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές.
 

 

* Ο Μιχάλης Μπάκας είναι Περιβαλλοντολόγος, ΜΔΕ στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο, συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.
Αρχική δημοσίευση: aplotaria.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις