Οι αλήθειες που δεν θέλαμε να ακούσουμε: Πώς η Λέσβος έγινε όμηρος των υπερδομών
Γράφει ο Γρηγόρης Δεϊλόγκος
Πρώτη φορά μας είπαν αλήθειες και δεν μας άρεσε… Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη του επίσκεψη στη Μυτιλήνη είπε αλήθειες. Ουσιαστικά δεν είπε κάτι το οποίο δεν ξέρουμε. Είπε αλήθειες που δεν θέλουμε να ακούμε.
Η Λέσβος βρέθηκε να έχει δύο υπερδομές. Η δομή στον Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι) και η δομή στη Βάστρια είναι υπαρκτές. Το αν θα λειτουργεί η μία ή αν θα λειτουργήσουν και οι δύο είναι σενάρια που θα εξεταστούν στο μέλλον.
Βρεθήκαμε με δύο δομές την ημέρα που η Κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει τη δομή στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) και να κατασκευάσει μια νέα, μεγάλη κλειστή δομή στη Βάστρια. Επικίνδυνη και καταστροφική επιλογή για το νησί μας που όμως έγινε ανεκτή όταν οι αντιδράσεις είχαν κοπάσει.
Η Βάστρια είναι πλέον υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το έργο πρέπει εντός 2025 να παραδοθεί. Το είπε ο κ. Παναγιώτοπουλος και χθες και σήμερα στις δηλώσεις του. Το αν θα λειτουργήσει και αν θα γίνουν δεκτές οι προσφυγές για την λειτουργία της είναι θέμα που θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.
Η Κυβέρνηση από θέση ισχύος πλέον με ευκολία θα βάλει το δίλλημα: θέλετε Καρά Τεπέ ή Βάστρια ; Η «γνωστή καραμέλα» ότι θέλουμε μια μικρή δομή καταγραφής εκτός αστικού ιστού δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε με δύο υπερδομές. Απέναντι σ’ αυτό το δίλλημα η απάντηση είναι γνωστή.
Θέλουμε Καρά Τεπέ αλλά … δεν το λέμε! Θέλουμε Καρά Τεπέ γιατί βολεύει όσους εργάζονται, γιατί βολεύει επιχειρήσεις, γιατί είναι μικρότερη η μεγίστη δυναμικότητα που έχει, γιατί δεν βάζει σε κίνδυνο την κάρδια του δάσους στο νησί μας. Επομένως θέλουμε Καρά Τεπέ αλλά δεν μπορούμε να το πούμε…
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο; Υπάρχει περίπτωση να αποφασίσει η τοπική κοινωνία ότι θέλουμε να κλείσει η δομή στον Καρά Τεπέ και να ανοίξει η Βάστρια; Ασφαλώς και όχι!
Είπαμε έχουμε επιλέξει Καρά Τεπέ!
Και η Βάστρια τι θα γίνει; Την απάντηση την έδωσε και πάλι χθες ο Υπουργός με τον τρόπο του! Η Βάστρια θα είναι δομή εν αναμονή σε περίπτωση που υπάρξει μια νέα προσφυγική κρίση που θα φέρει μεταναστευτικές ροές εκτός ελέγχου. Και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα έχουμε μεταναστευτικές ροές όπως το 2015.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλοι είμαστε ικανοποιημένοι. Η Κυβέρνηση κατάφερε και έκανε τη Βάστρια παρά τις αντιδράσεις. Το τοπικό πολιτικό προσωπικό κατάφερε σε πρώτο χρόνο να μην λειτουργεί η Βάστρια, να κάνει την Βάστρια «δομή εν αναμονή». Το τοπικό πολιτικό προσωπικό κατάφερε να ικανοποιήσει όσους δουλεύουν στη δομή του Καρά Τεπέ… Επίσης – ίσως άθελά του – υπέδειξε τον ιδανικό χώρο που αναζητούσε η Κυβέρνηση όταν κάηκε η Μόρια!
Είναι αδιανόητο να διατηρούνται δύο υπερδομές μεταναστών σε ένα νησί που έχει υποφέρει τόσο από την αστάθεια της μεταναστευτικής κρίσης. Η φωνή της τοπικής κοινωνίας δεν ακούστηκε γιατί τελικά δεν μπορέσαμε να έχουμε ενιαία φωνή. Η απουσία ρεαλισμού και συνεργασίας οδήγησαν στο σημερινό μη αναστρέψιμο σκηνικό.
Η Λέσβος λόγω γεωγραφικής θέσης παραμένει το «φράγμα» της Ευρώπης απέναντι σε μεταναστευτικές κρίσεις. Ζητούμενο είναι η στήριξη και η ανάπτυξη. Η Λέσβος δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει το σύμβολο μιας νέας αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής.