Skip to main content
|

Ο χρόνος και η Ακριβή στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

γράφει ο Μιχάλης Στ. Λημναίος 

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΗ 

Ένα ποιητικό διαμάντι έπεσε στα χέρια μου τις τελευταίες μέρες.

Με μια κάποια καθυστέρηση θα έλεγα, μεγάλη, πολύ μεγάλη για μένα. Και τούτο για το ιδιαίτερο περιεχόμενο του ποιήματος αυτού.

Μέσα από εκατόν εβδομήντα ομοιοκατάληκτους δεκαπεντασύλλαβους στίχους, καταφέρνει η, εδώ και χρόνια, λάτρης της Αγίας Παρασκευής, η Μάρω Ματθαίου, η γεννημένη στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο της Κύπρου, να παρουσιάσει «στοιχεία του λαϊκού βίου, ήθη και έθιμα, ετήσια λαϊκά δρώμενα και όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν την παλιά αγροτική κοινωνία και που τηρούνται ως σήμερα με σεβασμό από τους κατοίκους της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Λαογράφος – συγγραφέας Μαρία Αναγνωστοπούλου, στο προλογικό της σημείωμα, στην τυπωμένη έκδοση του ποιήματος.

Μία καλαίσθητη έγχρωμη έκδοση τριάντα δύο σελίδων.

Παραμύθι για μικρούς αλλά περισσότερο για μεγάλους, πραγματικό ύμνο για την Αγία Παρασκευή! Με τίτλο « Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΣΒΟΥ»

Εικονογραφημένο, απ’ άκρου εις άκρον, με υδατογραφίες του άλλου μεγάλου πνευματικού τέκνου της πατρίδας μας, της αλησμόνητης γλύπτριας και ζωγράφου Μαρίας Καλλιπολίτου.

Το εξώφυλλο του βιβλίου (αναμαλλιασμένος ο «Χρόνος» να κυνηγά την «Ακριβή», που καλπάζει στο Γεφύρι της «Κρεμαστής»).

Έντονα επικολυρικό και αλληγορικό το ποίημα, βάζει «τον Χρόνο», αυτόν που στο διάβα του πολλά αλλοτριώνει και δύσκολα να του ξεφύγει κάτι, να κυνηγά για να υποτάξει την «Ακριβή». Ένα κυνήγι, με επιμονή ακούραστη. Μόνο που η «Ακριβή» πάντα να του ξεφεύγει καταφέρνει, ίσαμε που ο «Χρόνος» κουρασμένος κι απογοητευμένος από το ατελέσφορο αυτό κυνήγι, παρατάει την προσπάθεια. Γιατί η «Ακριβή» είναι προσωποποιημένη η Παράδοση της Αγίας Παρασκευής. Αυτή την Παράδοση, που την αγαπάνε, την φυλάνε και την προστατεύουν με κάθε τρόπο οι Αγιαπαρασκευώτες!

Αλλά το συνολικό εκδοτικό εγχείρημα δεν σταματάει εδώ: Συμπληρώνεται με ένα σχετικό CD ήχου, όπου παρουσιάζεται το ποίημα σε τραγούδι τεσσάρων ενοτήτων, με τις φωνές της Χρύσας Βέκιου και του Πάρη Σκορδομπέκη, και σε μουσική του ταλαντούχου Νίκου Τσιριγώτη.

Τα θερμά συγχαρητήριά μου, σ' όλους τους συντελεστές της έκδοσης!

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου, με την μορφή της «Ακριβής», όπως την απέδωσε η ζωγράφος.
Tο τυπωμένο βιογραφικό της Μάρως Ματθαίου, στο «αυτί» του εξώφυλλου.
το συνοδευτικό CD.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Μιχάλης Λημναίος
Μιχάλης Στ. Λημναίος

Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Εργάστηκε  στον ιδιωτικό τομέα, σε βιομηχανίες, όπως και στην εκτέλεση έργων.Συνταξιοδοτήθηκε όταν εργαζόταν στον ΟΤΕ, που στα τελευταία χρόνια είχε τη θέση του Προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Οργανισμού στον Νομό Λέσβου.

Υπηρέτησε την τοπική Αυτοδιοίκηση για οκτώ χρόνια.Φανατικός θιασώτης της παράδοσης της πατρίδας του, συμμετείχε, θεσμικά ή εξωθεσμικά, σε πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους.Είναι παντρεμένος με τη δασκάλα  Γαρυφαλάνθη (Ανθή) Κομνηνάκα και έχουν δύο δίδυμους γιούς. 

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις