Ανακοινώσεις Φορέων

04/03/2014 - 18:53

Ολοκλήρωση εκδηλώσεων «Λεσβιακής Αποκριάς 2014: Τα Γιούνια»

style="text-align: justify;"> 
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή των Λεσβίων, όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της «Λεσβιακής Αποκριάς 2014: Τα Γιούνια» που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου, με τη σύμπραξη της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Συλλόγου «Συνύπαρξη & Επικοινωνία στο Αιγαίο». Δεδομένων των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθ΄ όλο το πενθήμερο των εκδηλώσεων, η συμμετοχή και η αποδοχή του κόσμου ήταν παραπάνω από ικανοποιητική, και εκφράστηκε έντονα η πεποίθηση ότι η «ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ: ΤΑ ΓΙΟΥΝΙΑ» πρέπει να γίνουν θεσμός και να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. 
 
Εκτός όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στα χωριά του νησιού από τους κατά τόπους συλλόγους και φορείς με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Λέσβου, σημαίνοντα ρόλο έπαιξαν οι εκδηλώσεις της πρωτεύουσας Μυτιλήνης, με την αντίστοιχη συνδρομή των καρναβαλιστών από τα χωριά.   
 
Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκαν τοπικά αποκριάτικα δρώμενα τόσο κατά μήκος της Ερμού, αλλά και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Οι “Κουδουνάτοι” και το χορευτικό τμήμα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Μεσοτόπου, οι “Γιουρουκδοις” του Λαογραφικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοκήπου “Οι Ρίζες μας”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Τέρπανδρος” της Άντισσας και οι «Κανταδόροι» της Χορωδίας «Νίκος Σκαλκώτας» με τη συνοδεία κιθάρας και ακορντεόν, έδωσαν μια γιορτινή νότα στα καταστήματα της αγοράς και χάρισαν χαμόγελα στον διερχόμενο κόσμο, ενώ καταστηματάρχες – μέλη του “Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης” και του Συλλόγου “Η Παλιά Αγορά”, κέρασαν τα αποκριάτικα σχήματα, κατά το παραδοσιακό έθιμο. Τα παραπάνω σχήματα συνόδεψαν στο Δημοτικό Θέατρο, το Αναγνωστήριο Αγιάσου “Η Ανάπτυξη”, ο Χορευτικός Σύλλογος Γυναικών Παμφίλων, η Πολιτιστική Δράση “Εν Χορώ” και τα χορευτικά τμήματα του Δήμου και του Συλλόγου Αρίων. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιμελήθηκε ο γνωστός σατιρογράφος κ. Βαγγέλης Χατζημανώλης, ο οποίος μαζί με την κ. Ανρονίκη Κουτσαβλή παρουσίασε το πρόγραμμα. Επιπλέον, έγραψε πετυχημένα σκετς που σχολίαζαν την επικαιρότητα, τα οποία επιβράβευσε το κοινό με το χειροκρότημά του. 
 
Το Σάββατο 1 Μαρτίου το πρωί και παρά την έντονη κακοκαιρία, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη παρέλαση καρναβαλικών σχημάτων και αρμάτων του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου “Η Επάνω Σκάλα” στην αγορά της Μυτιλήνης, ενώ τα παιδιά του Συλλόγου στο μέσον της Ερμού, χόρεψαν και ξεφάντωσαν με το παραδοσιακό “Γαϊτανάκι”, μπροστά σε πλήθος κόσμου. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε από το μουσικό σχήμα πνευστών του Νίκου Χριστιανού, το οποίο αφού παρέλασε παιανίζοντας κατά μήκος της Ερμού, κατέληξε στο τρίγωνο της Τράπεζας της Ελλάδος (αρχής της αγοράς), όπου εκτέλεσε παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα, ενθουσιάζοντας το πολυπληθές κοινό. Σε όλο το μήκος της Ερμού και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι συμμετέχοντες καρναβαλιστές και το διερχόμενο κοινό, γεύθηκε πατροπαράδοτα εδέσματα και ποτά, που προσφέρθηκαν απλόχερα από καταστήματα και παραγωγικές μονάδες του νησιού, αλλά και της Λήμνου. Γκιουζλεμέδες, κολοκυθόπιτες λουκουμάδες, ρυζόγαλα, μπακλαβάδες, λικέρ, ούζο, καϊνάρ, ήταν μερικά μόνο από τα καλούδια του τόπου, που γεύθηκαν οι παρευρισκόμενοι.  
 
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λέσβου, εξαιτίας της βροχής, όπου για τους μικρούς μας φίλους έγινε παρουσίαση παραμυθιού από το βιβλιοπωλείο “Book & Art”, καθώς και “Face Painting”, μουσική και χορός. 
 
Την Κυριακή 2 Μαρτίου το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης παιδικό αποκριάτικο πάρτι με σοκολατοπόλεμο και “Face Painting”. Ο χώρος πλημμυρίστηκε από παιδικά γέλια και παιχνίδια, ενώ μοιράστηκαν και δώρα. 
 
Το απόγευμα της Κυριακής, ξεκίνησε από τη Λαγκάδα η αποκριάτικη παρέλαση, με μασκοφόρα τμήματα, ποδηλάτες και άρματα από σχολεία και συλλόγους του νησιού, τα οποία κατευθύνθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο. Στην υπαίθρια εξέδρα εμφανίστηκε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πολιχνίτου, ενώ ακολούθησε χορός, μουσική και χαρτοπόλεμος. Επίσης το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει show με φωτιές και ζογκλερικά, τη βράβευση των καρναβαλικών σχημάτων, και φυσικά την καθιερωμένη ρίψη των πυροτεχνημάτων. Στη συνέχεια, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν μέσα στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, όπου το κοινό διασκέδασε με σύγχρονη ελληνική μουσική από την ορχήστρα του Γιώργου Αδαμπαντά και το χορευτικό σχήμα “Αρίων”. 
 
Το βράδυ της Κυριακής, στο κατάμεστο Αρχοντικό Γεωργιάδη, παρουσιάστηκε βραδιά “Καμπαρέ – Βαριετέ”, από το Θέατρο Δρόμου “Τσίρκο Ανάκατα” και “Comedia del Arte”, που κέρδισαν τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα του κοινού.    
 
Τέλος την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου, στο γνωστό “Απελή” (Φυγκιότρυπα), πραγματοποιήθηκε από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Επάνω Σκάλα», η καθιερωμένη γιορτή «Τα κούλουμα» με το διαγωνισμό χαρταετού και τη διανομή νηστίσιμων εδεσμάτων & μπόλικου κρασιού Λήμνου.  
 
Η Οργανωτική Επιτροπή της Λεσβιακής Αποκριάς “τα Γιούνια” ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές και το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου, που συνέβαλαν στη διοργάνωση και την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων, καθώς και τους κατοίκους της Λέσβου που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στις φετινές απόκριες. 
 
Για την επιτυχή έκβαση της “ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 2014: ΤΑ ΓΙΟΥΝΙΑ”, καθοριστική ήταν η συμβολή του κ. Βαγγέλη Χατζημανώλη ο οποίος αφιλοκερδώς προσέφερε τις γνώσεις του για τις τοπικές αποκριάτικες παραδόσεις και επιμελήθηκε σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, καθώς και των χορηγών “Blue Star Ferries”, “Φούρνος Σαμιώτη”, “Ο Κίμωνας”, “Μπαχαροπωλείο Ευανθίας Χατζηαργυρίου”, “Ε.Π.Ο.Μ. ΑΒΕΕ”, “Γεύσεις Λήμνου – Φωτεινή Γκάραλη”, “Κουκουλίθρας Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.”, “Ποτοποίϊα Βαρβαγιάννη”, “Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου”, “Ποτοποιϊα Σαμαρά”, “Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου” και “Αχιλλαδέλης Β. Υιοί & ΣΙΑ Ο.Ε.”.  
 
 

Μοιράσου το άρθρο!