Skip to main content
|

Συνέντευξη Αποστόλου στο ΑΠΕ: Το 95% των αγροτών δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Δεν επιβαρύνεται από τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού-φορολογικού η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «πάνω από το 95% δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ». Ο κ. Αποστόλου σημειώνει, επίσης, ότι ο πρωτογενής τομέας τυγχάνει μιας μεταχείρισης, η οποία στηρίζει την ιδιαιτερότητά του, καθώς, στο επόμενο μεγάλο βήμα που είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο.

 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
 
Κύριε Αποστόλου πόσο εντέλει επιβαρύνονται οι αγρότες από τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού-φορολογικού νόμου;
 
Θα έλεγα ότι από τη συγκεκριμένη διαδικασία, όχι απλά βγαίνει αλώβητος ο αγροτικός χώρος, αλλά τυγχάνει μιας μεταχείρισης, η οποία στηρίζει την ιδιαιτερότητά του. Πόσω μάλλον όταν θέλουμε την επομένη της αξιολόγησης να προχωρήσουμε στο μεγάλο βήμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπου ο αγροτικός χώρος πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο.
 
Το είπα αυτό, γιατί ο συνδυασμός μεταξύ ασφαλιστικού και φορολογικού ήταν ζητούμενο από τον αγροτικό χώρο από τις κινητοποιήσεις και έγινε αποδεκτό. Και μάλιστα, κατά τέτοιο τρόπο που το αφορολόγητο που διασφαλίσαμε για τον αγροτικό χώρο, είναι γύρω στα 9.100 ευρώ για μια μέση οικογένεια με 2 παιδιά, όπου αν προσθέσουμε και περίπου το 50% των ενισχύσεων- γύρω στις 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο, φθάνει στα 11.000 ευρώ.
 
Ουσιαστικά πάνω από το 55% του αγροτικού κόσμου δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ την επομένη της συμφωνίας. Και βέβαια το λέω αυτό, είτε ίσχυε η συμφωνία του Ιουλίου, όπου θα είχαμε 20% και 26% από πρώτο ευρώ ή αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα 13% από το πρώτο ευρώ. Άρα, λοιπόν, βγαίνει κερδισμένος ο αγρότης, διότι απαλλάσσεται ουσιαστικά της φορολόγησης.
 
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, τυγχάνει και διαφορετικής μεταχείρισης, διότι το ασφαλιστέο του εισόδημα έχει ως σημείο αναφοράς το 70% του βασικού μισθού του ανειδίκευτου μισθωτού εργάτη. Και ταυτόχρονα, με μια σταδιακή κατανομή της εξομοίωσης με την αναγκαιότητα για υπηρέτηση των ασφαλίστρων που αφορούν στην σύνταξη, την εστία και βεβαίως και την υγεία, καταλήγει το 2022 να έχει μια επιβάρυνση, η οποία είναι μικρότερη, κατά πολύ μικρότερη από το ποσό του φόρου που απαλλάσσεται μέσα από το αφορολόγητο εισόδημα που σας είπα.
 
Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το χώρο και επιπλέον θα έλεγα ότι τυχαίνει να είναι και ο μοναδικός χώρος που ασχολείται με επιχειρηματική δραστηριότητα και συγκεκριμένο αφορολόγητο ποσό. Άρα, λοιπόν, αυτό που είπα, αν το συνδυάσουμε και με τη διασφάλιση μιας κατώτατης εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, στην οποία θα προστίθεται η ανταποδοτικότητα του ασφαλίστρου που θα πληρώνει, οπότε θα καταλήγει σε μια σύνταξη η οποία θα ξεπερνά ανάλογα με το ασφάλιστρο τα 500 τα 600 ευρώ και πάνω. Κλείνω, λοιπόν, λέγοντας ότι όντως ήταν ιστορική μέρα που ψηφίστηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση.
 
 
Τι θεωρείται φορολογητέο αγροτικό εισόδημα;
 
Φορολογητέο αγροτικό εισόδημα είναι αυτό που προέρχεται μέσα από τη διαδικασία εκροών – εισροών, δηλαδή πωλήσεων και δαπανών, όπου όλες οι δαπάνες που επιβαρύνουν την αγροτική δραστηριότητα θα αφαιρούνται από το ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα. Και, βεβαίως, αυτό το εισόδημα, το οποίο θα βγαίνει ως καθαρό εισόδημα, όταν πηγαίνει να φορολογηθεί θα έχει ένα αφορολόγητο όριο που σας είπα προηγούμενα. Και, ταυτόχρονα, όταν πηγαίνει να υπολογιστεί στο ασφάλιστρο που αφορά σύνταξη, υγεία και εστία, τότε το αντίστοιχο αφορολόγητο θα αφαιρείται από το δηλωμένο καθαρό εισόδημα και αυτό που θα μένει θα είναι η βάση για αυτό που λέμε ασφαλιστέο εισόδημα. Στην περίπτωση, όμως, που αυτό είναι μικρότερο -που θα είναι η μεγάλη κατηγορία των αγροτών των 5.000 των 4.730 ευρώ- τότε εκεί, σε αυτό το βασικό που σας είπα προηγούμενα, θα υπολογίζεται το ασφάλιστρο για να διασφαλίζεται η σύνταξη που προανέφερα.
 
 
Οι πληρωμές στον αγροτικό χώρο έχουν ολοκληρωθεί;
 
Κοιτάξτε έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που έχουμε πληρώσει ουσιαστικά την ενιαία ενίσχυση στο σύνολό της. Έχουμε πληρώσει από τη βασική ενίσχυση περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Τις προηγούμενες ημέρες πληρώσαμε το κομμάτι του «πρασινίσματος» και την εξισωτική, συνδεδεμένες ενισχύσεις και μερικά αγροπεριβαλλοντικά. Ένα ποσό που ξεπέρασε τα 750 εκατ. ευρώ. Μας μένουν μερικές εκκρεμότητες, αλλά είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα έως το τέλος Μαϊου. Οι αγρότες έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μετά και την παράταση που πήραμε μέχρι τις 15 Ιουνίου, οπότε κλείνοντας αυτή η διαδικασία θα ξεκαθαρίσουμε και ότι υπόλοιπο έχει μείνει για να μπούμε στην επόμενη χρονιά.
 
Μαρία Σιδέρη
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις