Ο «βιοδυναμικός» Προκόπης της Λέσβου
Η ιδέα της βιολογικής-δυναμικής (ή βιοδυναμική) γεωργίας ξεκίνησε περίπου το 1920. Στην ουσία αποτελεί μια οικολογική γεωργία που λαμβάνει υπόψη της πέραν των φυσικών παραγόντων και αφανείς δυνάμεις στη φύση που παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες της ζωής, την υγεία και ευρωστία των φυτών και των γεωργικών ζώων. Η βιοδυναμική καλλιέργεια κερδίζει συνεχώς έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη το 2011 οι βιοδυναμικές τεχνικές καλλιέργειας χρησιμοποιούνταν σε 142.482 εκτάρια σε 47 χώρες. Παράλληλα ιδρύθηκε ένας οργανισμός πιστοποίησης με το όνομα Demeter International, ο οποίος δραστηριοποιείται πλέον και στην Ελλάδα με τη επωνυμία Demeter Hellas.
Ένα παράδειγμα βιοδυναμικής καλλιέργειας ελιάς έχουμε στη Λέσβο. Αναφερόμαστε στο ελαιόκτημα ΚΟΥΠΠΑ [Kouppa] του Προκόπη Μπαντζή. Ο Προκόπης ασχολούνταν με την καλλιέργεια της ελιάς τα τελευταία 15 χρόνια παράγοντας οργανικό * ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Ο Προκόπης χρησιμοποιεί μεθόδους που βασίζονται στις αρχές της Βιοδυναμικής Καλλιέργειας και έχει πιστοποιηθεί με το Demeter certification. Ο ίδιος ελέγχει κάθε στάδιο της παραγωγής για να διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Η συγκομιδή γίνεται χειρονακτικά και οι ελιές επεξεργάζονται σε ένα τοπικό ελαιοτριβείο καθημερινά.
Η ιδέα και ο σχεδιασμός ξεκίνησαν το 2012 όταν ο Προκόπης συνεργάστηκε με ένα ζευγάρι Γερμανών την Urte και τον Ralf Randel, με αποτέλεσμα την ίδρυση του Platanenblatt.
Έσοδα από την πώληση του συγκεκριμένου βιολογικού ελαιολάδου, διατίθενται σε κοινωνικά και πολιτιστικά προτζεκτ του νησιού.
Με έναρξη τη συγκομιδή του 2013/14 η ιδέα αυτή προχώρησε περαιτέρω με την ανάπτυξη ενός δικτύου υποστήριξης της παραγωγής. Η βασική ιδέα είναι ότι μία ομάδα ανθρώπων εγγυάται την αγορά των προϊόντων ενός αγροκτήματος πριν τη συγκομιδή και την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Όλη η ομάδα μοιράζεται την ευθύνη της καλλιέργειας αλλά και την παραγωγή. Τα μέλη λαμβάνουν υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο ενώ παράλληλα γνωρίζουν τον άνθρωπο που το παρήγαγε και αναπτύσσουν μαζί του προσωπική σχέση. Ο παραγωγός από την άλλη, λαμβάνει την υποστήριξη μίας κοινότητας που του προσφέρει ικανοποιητικό αντίτιμο για τη δουλειά του. Με αυτό τον τρόπο γίνεται δυνατή η παραγωγή προϊόντων με έμφαση στην αειφορία.
* οργανικό: Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται κυρίως στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει ακριβώς την ίδια σημασία και βαρύτητα με τον αντίστοιχο Ελληνικό όρο "βιολογικά".
επιμέλεια άρθρου: Αγγελική Αϊναλίδου / Γεωπόνος PhD
πληροφορίες και φωτογραφίες άρθρου: platanenblatt.de και houseandgarden.co.uk