Με απολύσεις και... ελαιόδιχτα ξεκίνησε ο 4ος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου
Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου ο 4ος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο. Ο ψεκασμός είναι γενικός και θα έχει διάρκεια 8 ή 9 ημέρες (ανάλογα με την περιοχή του κάθε συνεργείου).
Το τελευταίο διάστημα – όπως ήταν φυσιολογικό – έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του δακοπληθυσμού σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Λέσβου. Η αύξηση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Αυτό όμως δεν δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες ελαιοκάρπου δείχνουν γόνιμη προσβολή κάτω από το 2% που είναι στο όρια της ανοχής και θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη για το μήνα Σεπτέμβριο.
Ωστόσο σε αρκετές περιοχές του νησιού έχει παρατηρηθεί περιορισμένη καρπόπτωση που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Πρώτη αιτία ήταν οι ισχυροί άνεμοι που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες το νησί μας. Κυρίως στα χωριά του Πλωμαρίου υπάρχει καρπόπτωση που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης παραγωγής και των ισχυρών ανέμων. Παράλληλα σε περιοχές της Γέρας, της Μυτιλήνης και της Δυτικής Λέσβου έχει εμφανιστεί καρπόπτωση που οφείλεται σε άλλες ασθένειες (π.χ. πυρονοτρήτης ή άλλες ασθένειες από μύκητες). Ελάχιστες είναι οι περιοχές που η καρπόπτωση οφείλεται στο δάκο.
Δυστυχώς όμως ο 4ος ψεκασμός ξεκίνησε με έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Μέχρι τώρα είχαμε τα κλειδωμένα ελαιοκτήματα και τα βιολογικά ελαιοκτήματα στα οποία δεν μπορούσε να γίνει ο ψεκασμός. Τώρα υπάρχουν και τα ελαιοκτήματα στα οποία οι παραγωγοί βιάστηκαν να απλώσουν ελαιόδιχτα. Στα κτήματα αυτά που ψεκάζονται με μηχανοκίνητα ψεκαστικά μέσα (τρακτέρ) δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο ψεκασμός. Αποτέλεσμα να αυξάνει το ποσοστό του ελαιώνα που μένει χωρίς ψεκασμό και ως εκ τούτου αυξάνονται οι περιοχές που αποτελούν παράγοντες αύξησης του δακοπληθυσμού.
Μιλώντας στο Lesvosnews.net o Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Λαγουτάρης απευθύνει έκκληση στους ελαιοπαραγωγούς να μην απλώσουν δίχτυα πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες διαβροχής στο νησί μας ( υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου). «Είναι μεγάλο πρόβλημα για τις περιοχές που ψεκάζονται με τρακτέρ και έχουν στρωθεί με δίχτυα καθώς δεν μπορεί να γίνει ψεκασμός. Σοβαρά προβλήματα προς το παρόν με ελαιόδιχτα που έχουν αναφερθεί στις περιοχές Πολιχνίτου και Μυτιλήνης. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι ελαιοπαραγωγοί. Από την πλευρά μας δίνουμε μεγάλο αγώνα ώστε να έχουμε μια καλή χρονιά χωρίς απώλειες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουτάρης.
Παράλληλα μας ενημέρωσε ότι σήμερα απολύθηκε ολόκληρο συνεργείο σε χωριό της Δυτικής Λέσβου καθώς διαπιστώθηκε ότι το συνεργείο δεν ξεκίνησε στην προγραμματισμένη ώρα και δεν ενημέρωσε κανέναν. Ο κ. Λαγουτάρης τόνισε ότι «πιστοί στο δόγμα της μηδενικής ανοχής προχωρήσαμε σε συνεργασία με τον εργολάβο στην απόλυση όλου του συνεργείου. Πρέπει η τοπική κοινωνία να μας βοηθήσει άμεσα να συστήσουμε νέο συνεργείο στο χωριό ώστε να μην μείνουν χωρίς ψεκασμό τα ελαιοκτήματα της περιοχής»
Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι πριν από μερικές ημέρες ο νέος Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής πολιτικής κ. Κουφέλος κάλεσε σε άτυπη σύσκεψη τους Τομεάρχες και Επόπτες Δακοκτονίας όπου άκουσε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτάσεις που έχουν ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το έργο της δακοκτονίας στη Λέσβο. Αρκετά από τα προβλήματα που ακούστηκαν όπως δήλωσε ο κ. Κουφέλος θα τα μεταφέρει στη συνάντηση του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη.