Η λύση για την απειλή της ξηρασίας στους ελαιώνες
Ονομάζεται υδροδιηθητής και είναι μια συσκευή από ενεργό άνθρακα που θάβεται κάτω από τους ελαιώνες, διευκολύνοντας τη συσσώρευση βρόχινου νερού και θρεπτικών συστατικών. Αποτελείται από διχτυωτό περίβλημα γεμάτο με βιοκάρβουνο (φυτικό άνθρακα) και συγκρατεί το νερό της βροχής, εμποδίζοντάς το να εξατμιστεί στην επιφάνεια ή να διασκορπιστεί στην απορροή, αυξάνοντας επίσης την υγρασία της γύρω περιοχής.
Ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης νερού στους ελαιώνες πειραματίστηκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας στην Ισπανία.
Τοποθετείται κάτω από το φυτό και θα μπορούσε να δώσει λύση στην ξηρασία των ελαιώνων λόγω κλιματικής αλλαγής. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι μια απλή και εύκολη στην εγκατάσταση εφεύρεση, η οποία επιτρέπει σε όλο το νερό να φτάσει απευθείας στις ρίζες του δέντρου χωρίς να χαθεί στην επιφάνεια λόγω της εξάτμισης ή της γεωγραφίας του εδάφους.
Μέσω αυτής της διαδικασίας –το έχουν πιστοποιήσει από τη μελέτη– είναι δυνατή η αύξηση της απόδοσης των ελαιόδεντρων και συνεπώς η αύξηση της μέσης παραγωγής ελαιολαδου σε περιοχές με χαμηλές βροχοπτώσεις
Όπως είναι γνωστό, ένα από τα κύρια προβλήματα στην Ανδαλουσία -αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας- είναι η απώλεια παραγωγικής γης λόγω της απορροής του νερού κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων. Η υπερβολική άροση και η κλίση επιδεινώνουν αυτό το πρόβλημα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ξηρασία και πώς να εκμεταλλευτούμε το νερό που πέφτει σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μην χαθεί και να απορροφηθεί από τα δέντρα.
Τα πειραματικά αποτελέσματα
Το σύστημα έχει ήδη αποδείξει τη χρησιμότητά του στον τομέα. Μάλιστα, κατά τις τελευταίες βροχές πιστοποιήθηκε ότι τα ελαιόδεντρα εξοπλισμένα με υδροδιηθητικά μπόρεσαν να βελτιστοποιήσουν το νερό. Παρά τις ελάχιστες βροχοπτώσεις, η στεγανότητα του εδάφους επέτρεψε τη δημιουργία πολλών υδάτων απορροής που συλλαμβάνονταν με το υδροδιηθητή, το οποίο με τη σειρά του αναπλήρωσε τα αποθέματα που χρειάζεται η ελιά για καλή ανθοφορία και καρποφορία.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι στην ελιά δέντρα χωρίς υδροδιήθηση, επειδή το νερό της απορροής δεν συσσωρεύεται και δεν δεσμεύεται, δεν γίνεται αναπλήρωση των αποθεμάτων που απαιτεί η ελιά. Σε αυτή την περίπτωση το νερό δεν εισχωρεί και καταλήγει να εξατμίζεται.
πηγη:
OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE via https://giorgoskatsadonis.blogspot.com/