Αγροτικά - Αλιεία

07/11/2021 - 08:59

Το έγκλημα κατανομής των βοσκοτόπων στους Λέσβιους κτηνοτρόφους

του Στρατή Νικολάου *

Προμελετημένο και προαποφασισμένο ήταν, από τον σημερινό υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό,το έγκλημα μείωσης της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων στις νησιωτικές περιοχές.

Ο κ. Λιβανός τροποποίησε παλιότερη απόφαση κατανομής των βοσκοτόπων της χώρας που είχε θεσπίσει (το 2015) ο τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου.  

Το έγκλημα αυτό είχε δρομολογήσει η ΝΔ ήδη από το 2016, όταν σε σχετική ερώτηση βουλευτών της στην Ελληνική  Βουλή, με την υπογραφή του Χαρ. Αθανασίου, ζήτησαν την κατάργησή της. 

Στη Ν.Δ. ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την ΚΥΑ του Β.Αποστόλου που έλυσε το θέμα των μη επιλέξιμων βοσκότοπων στη Λέσβο προσπαθώντας  να «θεραπεύσει»  τις ανισότητες και τις ιδιαιτερότητες που δημιουργούσε η νησιωτικότητα στους κτηνοτρόφους μας. Για να καλύψει τις απώλειες που δημιουργούσε  το ξηροθερμικό κλίμα καθώς και η μικρή βοσκοϊκανότητα των βοσκότοπων μας έδινε παραπάνω επιλεξιμότητα στους κτηνοτρόφους των νησιών. Με απλά λόγια οι νησιώτες κτηνοτρόφοι χρειάζονταν λιγότερα στρέμματα για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα των ενισχύσεών τους. 

Η απόφαση του Β. Αποστόλου ήταν μια πράξη δικαιοσύνης που στόχευε στη σύγκλιση της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας και στην ενίσχυση  της κοινωνικής συνοχής.Ήταν επίσης και μια εθνική πράξη αφού στόχευε στην ενίσχυση και διατήρηση του αγροτικού κόσμου στα παραμεθόρια νησιά μας. Ή απόφαση συμφωνήθηκε με την ΕΕ, γι αυτό και σταμάτησαν τα πρόστιμα (καταλογισμοί) που έβαζε η Ένωση μέχρι τότε στην χώρα μας για τον τρόπο  διαχείρισης των βοσκοτόπων της. 

Δυστυχώς όμως για τη ΝΔ εθνικό και σωστό είναι ό,τι φέρνει ψήφους στο κόμμα της. Και η ψήφοι γι αυτήν βρίσκονται στους αγρότες της ηπειρωτικής χώρας με τους οποίους έχει αναπτύξει ισχυρές πελατειακές σχέσεις. Γι αυτό και σε κάθε αγροτική εκδήλωση της ηπειρωτικής χώρας οι βουλευτές της πάντα έβαζαν θέμα κατάργησης αυτής της ΚΥΑ. 

Τι παραπάνω έδινε αυτή η ΚΥΑ  στους νησιώτες κτηνοτρόφουςμας ας αφήσουμε να μας το πουν ο κ. Αθανασίου και οι βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν την υπ’αριθμ. 7361/28/3/2016 ερώτηση στην ελληνική Βουλή.  Σ αυτή μέσα γράφουν ότι με την κατανομή της ΚΥΑ του Αποστόλου αποδίδονται στην Κρήτη για 100 πρόβατα 89,8 στρέμματα, ενώ για την Κ. Μακεδονία 36,4 στρέμματα και παραθέτουν στοιχεία για την κατανομή βοσκοτόπων από διάφορες περιοχές της χώρας όπου φαίνεται ξεκάθαρα  πόσο ευνοημένη είναι η Κρήτη. 

Αυτό όμως που δεν φαίνεται, επειδή ως παράδειγμα αναφοράς λαμβάνεται η Κρήτη, είναι πόσο ευνοημένη είναι η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά της χώρας μας. Θα το αντιληφθούμε αν ρίξουμε μια ματιά στην ΚΥΑ κατανομής βοσκοτόπων 873/55993/20-5-15 που είχε υπογράψει ο κ. Αποστόλου. Στο  άρθρο 4 της παρ. 7 αναφέρει ότι στην Κρήτη δίνεται αναλογία κατανομής βοσκοτόπων 10% χαμηλότερη από την  ηπειρωτική χώρα ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα,στην οποία  ανήκει η Λέσβος, 20%. Άρα η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά είναι ακόμα πιο ευνοημένα από την Κρήτη! 

Αυτό λοιπόν που πρέπει να απαντήσει ο κ. Λιβανός στους κτηνοτρόφους, που θα τον επισκεφθούν  στο πλαίσιο της παρουσίασης της ΚΑΠ στην πόλη μας, είναι πως και με ποιον τρόπο θα επανορθώσει το έγκλημα που έκανε εις βάρος τους και με ποιον τρόπο θα προστατέψει τις ενισχύσεις τους ώστε να καταστεί βιώσιμη η νησιωτική κτηνοτροφία. 

 

ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
ΚΥΑ Βοσκοτόπων 2015 116.28 KB
Ερώτηση 28-7-16 393.24 KB

Μοιράσου το άρθρο!