Skip to main content
|

Γιάννης Σταυρέλης: ο άγνωστος Μυτιληνιός μάρτυρας του αντιδικτατορικού αγώνα!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
1'

Κάθε χρόνο που τιμάμε την επέτειο του Πολυτεχνείου εμείς οι Λέσβιοι μνημονεύουμε τον «δικό μας» μάρτυρα της εξέγερσης, τον Μιχάλη Μυρογιάννη, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τον συνταγματάρχη Νικόλαο Ντερτιλή το μεσημέρι της 18ης Νοεμβρίου 1973 στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.

Όμως, πέρα από τις 24 πλήρως επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει ακόμα ανεξακρίβωτος.

Μεταξύ των 36 θανάτων που η Χούντα παρουσίαζε σαν «αυτοκτονίες» και τους οποίους ερευνούσε μετά τη μεταπολίτευση η δικηγόρος κ. Φιλάνθη Ψυρρή, ήταν και αυτή του Μυτιληνιού ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΕΛΗ.

Ο Γιάννης Σταυρέλης, γιος του Χρήστου Σταυρέλη και της Ελένης το γένος Λεβεντέλη, γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1949 στη Μυτιλήνη. Ήταν φοιτητής Φιλολογίας και την εποχή των γεγονότων του Πολυτεχνείου υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη. Οι χουντικές αρχές παρουσίασαν πως αυτοκτόνησε στις 12 Δεκεμβρίου 1973, ενώ ήθελε μόλις 35 μέρες για ν’ απολυθεί. Όμως, όπως απέδειξε η γραφολογική εξέταση, η δήθεν αποχαιρετιστήρια επιστολή προς την αρραβωνιαστικιά του ήταν κατασκευασμένη! ("Έπεσαν για τη Ζωή", τόμος 8, σελ. 114, έκδοση της ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ)

Η αναρτώμενη φωτογραφία του υπάρχει στο Μουσείο Αντιδιχτατορικής Αντίστασης του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων 1967-1974, στην Αθήνα, στο πρώην άντρο βασανιστηρίων του Ε.Α.Τ.-Ε.Σ.Α.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις