Αφιερώματα

06/06/2024 - 08:30

Αγιάσος: Ένα χωριό-στολίδι στη Λέσβο. Ένα μέρος με χρώματα και αρώματα

Αφιέρωμα στην Αγιάσο από την ιστοσελίδα https://www.newsbeast.gr/

 

Η Λέσβος είναι ένα νησί με πολλά όμορφα μέρη, τα οποία αξίζει να ανακαλύψετε. Ένα από τα μέρη αυτά, είναι σίγουρα και το χρωματιστό χωριό, η Αγιάσος.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά χωριά της ορεινής Λέσβου, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 460 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Όλυμπος. Η Αγιάσος απέχει 27 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης και αποτελεί πραγματική έκπληξη για όσους την επικέπτονται. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της, καθώς τα χρωματιστά σπίτια είναι σαν ενωμένα μεταξύ τους και δεν έχουν κήπο, αλλά ολάνθιστα μπαλκόνια που κάνουν το χωριό να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Είναι από τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού, αφού όλοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το «στολίδι» αυτό. Στην Αγιάσο θα περπατήσετε στα γραφικά στενά, θα πιείτε τον καφέ σας στο καφενείο που βρίσκεται στη πλατεία της αγοράς και είναι χτισμένο το 1857, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή τοπική βασιλόπιτα με γέμιση μυζήθρα και κανέλα, ενώ φτιάχνεται με πάνω από 35 στρώσεις φύλλων.

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού, είναι ο ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Διαθέτει σπάνια κειμήλια καθώς και την βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας με την χαρακτηριστική επιγραφή «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών», που σύμφωνα με την παράδοση, έφερε από την Ιερουσαλήμ ο μοναχός Αγάθωνας. Από την παραφθορά της επιγραφής που έφερε η εικόνα προέκυψε και η ονομασία Αγιάσος.

Δείτε τις φωτογραφίες:

δ

ε

ρ

δ

 

δ

Μοιράσου το άρθρο!