Υγεία

15/09/2024 - 13:43

Στρατής Σαμαράς: έλλειμμα 30-40 συναδέλφων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης - Κάτι πρέπει να αλλάξει άμεσα

ΔΕΘ και Προβλήματα νοσοκομείο

 Τελείωσε η ΔΕΘ και για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση μοίρασε ψίχουλα στους υγειονομικούς. Σε λίγο θα ανακοινώσει μεγαλεπήβολα σχέδια για την υγεία καθώς και χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού. 

   Η αλήθεια όμως που βιώνουμε καθημερινά, ιδίως εμείς οι εργαζόμενοι είναι εντελώς διαφορετική. Παρά τις μερικές προσλήψεις, το πρόσημο των μόνιμων εργαζόμενων παραμένει εδώ και χρόνια αρνητικό. Αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί οι προκηρύξεις είναι φοβέρα χρονοβόρες και ελάχιστες, με αποτέλεσμα στα 2-3  χρόνια που θα τελεσφορήσουν να έχουν βγει σε σύνταξη παραπάνω άτομα από αυτά που προσλαμβάνονται.

   Ένα άλλο φαινόμενο είναι ότι κατά βάση οι θέσεις μόνιμου προσωπικού καταλαμβάνονται από τους επικουρικούς,  που ήδη εργάζονται στο νοσοκομείο. Έτσι ουσιαστικά μειώνεται ο αριθμός των επικουρικών και ο αριθμός των μόνιμων πασχίζει να ισορροπήσει χωρίς επιτυχία.       

   Επίσης  αρκετοί επικουρικοί συνάδελφοι προσλαμβάνονται σε άλλα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα να χάνεται επιπροσθέτως έμπειρο προσωπικό.

   Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι έχει να προσληφθεί επικουρικό προσωπικό γύρω στα 4 χρόνια, έχει δημιουργήσει στο νοσοκομείο ένα έλλειμμα 30-40 συναδέλφων.

Φυσικά η εντατικοποίηση της εργασίας και η αύξηση των νοσηλευόμενων στο κόκκινο. 2022 - 2023 στα επείγοντα υπήρχε μία αύξηση γύρω στο 30% δηλαδή από 29.000 σε 41.000 συμπολίτες που επισκέφτηκαν τα ΤΕΠ. Όπως είναι λογικό αυτό έχει συνέπεια να μετακυλήσει  προς τις κλινικές με τις σχετικές εισαγωγές.

   Το προσωπικό βάζει συνεχώς πλάτη και προσπαθεί με το φιλότιμο του να μπαλώσει την οποία τρύπα του συστήματος, από το μεταναστευτικό, covid, εντατικοποίηση εργασίας. Όμως οι αντοχές έχουν στερέψει. Οφείλονται άδειες του 2023 σχεδόν σε όλους τους συναδέλφους και σε κάποιους και του 2022. Ρεπό παρανόμως οφειλόμενα που αγγίζουν τα (20,30,40). Καρκίνοι, αυτοάνοσα, μυοσκελετικά κάνουν ακόμα εντονότερη την παρουσία τους ανάμεσα στους συναδέλφους. 

ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΑΜΕΣΑ

 # Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών 

# Άμεσες, μόνιμες προσλήψεις από κυλιόμενους πίνακες

# Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας 

# Αξιοπρεπείς μισθούς

 Σαμαράς Στρατής  

 

Μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Μέλος κοινού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Λέσβου - Λήμνου

Μοιράσου το άρθρο!