Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι σε δομές υγείας - Ποια η κατάσταση στη Λέσβο
Λήγει σήμερα η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σε δομές υγείας - 'Ελεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης
Οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, που υποχρεώνει το σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτών, δημοσίων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία να έχουν λάβει την α' δόση ή τη μοναδική δόση εμβολίου έως και τις 16/08/2021, διενεργούν από σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής στις προαναφερθείσες δομές στο σύνολο της Επικράτειας για επιτακτικούς λόγους προστασίας των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
'Αξιο αναφοράς είναι πως όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης ή απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ειδικότερους λόγους υγείας διατηρούν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης έως μεθαύριο (Τετάρτη 18/08/2021), όπως ορίζεται στο σχετικό ΦΕΚ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, εξάλλου, από την 01/07/2021 η συμμετοχή των εν λόγω εργαζομένων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αυξήθηκε από το 62,23% στο 74,28% στις 12/08/2021.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική διάταξη ( αρ. 206 Ν. 4820/2021 ) οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
Δημόσιος Τομέας
Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του φορέα. 'Αρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Ιδιωτικός Τομέας
Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.
Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000.
Σε αναστολή 12 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στα γηροκομεία της Λέσβου και στο Θεομήτωρ
Σε καθεστώς αναστολής εργασίας τίθενται από την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές και οίκους ευγηρίας που αρνούνται να εμβολιαστούν. Αφορά συνολικά 12 εργαζόμενους στα τρία γηροκομεία της Λέσβου και στο προνοιακό ίδρυμα στην Αγιάσο που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.
«Στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» στην Αγιάσο από τους 70 εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας βγαίνουν από την Πέμπτη οι δύο, μία εκ των οποίων καταθέτει τα χαρτιά της για συνταξιοδότηση. Για τους εργαζόμενους αυτούς προβλέπεται τρίμηνη αναστολή εργασίας με στέρηση μισθού, ενώ οποιαδήποτε στιγμή αναθεωρήσουν την απόφασή τους και εμβολιαστούν, επιστρέφουν στην εργασία τους» είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου (ρεπορτάζ Μυρσίνη Τζινέλλη) ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Παραδέλλης. Άλλοι τρεις εργαζόμενοι του ιδρύματος θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στην υγειονομική επιτροπή για να εξετασθούν κατά την διαδικασία απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 14 Αυγούστου.
Στο γηροκομείο Μυτιλήνης από τους 54 εργαζόμενους , 6 ανεμβολίαστοι βγαίνουν σε αναστολή και μια εργαζόμενη κατέθεσε αίτημα να εξετασθεί από την υγειονομική επιτροπή. Στο Πρότυπο Μιχαλέλειο Οίκο Ευγηρίας στο Πλωμάρι , από τους 12 , μία εργαζόμενη τίθεται σε αναστολή και τέλος στη Ζαχάρειο Μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων βγαίνουν τρεις εργαζόμενοι και άλλοι δύο καταθέτουν αίτημα στην υγειονομική επιτροπή.
Για όλους τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας , δίδεται η δυνατότητα πρόσληψης νέου προσωπικού.