Υγεία

06/06/2024 - 08:20

Προς κατάρρευση λειτουργίας οδηγείται το Κέντρο Υγείας  Άντισσας

Προς κατάρρευση λειτουργίας οδηγείται το Κέντρο Υγείας  Άντισσας

Την έναρξη της θερινής περιόδου διάλεξε η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ για να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο το Κ.Υ. Άντισσας. Με την μετακίνηση ενός οδηγού ασθενοφόρου - από τους 4 που υπηρετούν συνολικά - από το Κ.Υ. Άντισσας στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, μένουν κενές περίπου 35 βάρδιες οδηγού ασθενοφόρου κάθε μήνα. Η κάλυψη τους από στελέχη του στρατού που ουδεμία εκπαίδευση ή σχετική εμπειρία έχουν στην μεταφορά ασθενών είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τους ασθενείς, παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού υγείας για το αντίθετο. Υπενθυμίζουμε πως μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι υπήρξε πνιγμός στην Άντισσα και δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου.

Η μετακίνηση του οδηγού ασθενοφόρου αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στη συνεχή πορεία αποδυνάμωσης του Κ.Υ. Άντισσας. Είναι το μοναδικό Κ.Υ. της Λέσβου που λειτουργεί με 3 μόνο νοσηλευτές, όταν για την κάλυψη των αναγκών χρειάζονται τουλάχιστον 5. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η συνταξιοδότηση του ενός νοσηλευτή και τον επόμενο χρόνο του άλλου. Το Κ.Υ. Άντισσας λειτουργεί με τρεις ειδικευμένους γιατρούς Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, από τους οποίους ο ένας θα αποχωρήσει με μετάθεση τους επόμενους μήνες, ενώ ο άλλος αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υγείας. Το ενδεχόμενο να μείνει το Κ.Υ. Άντισσας με έναν ειδικευμένο γιατρό και ένα νοσηλευτή δεν είναι μακριά.

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής, δύο οδηγοί ασθενοφόρου και ένας φύλακας και καμιά απ’ αυτές τις θέσεις δεν έχει καλυφθεί. Έχουν απομακρυνθεί από το Κ.Υ. με μεταθέσεις, μετατάξεις και μετακινήσεις μία γενική ιατρός, μία μαία, μία παρασκευάστρια, μία επισκέπτρια υγείας και δύο καθαρίστριες χωρίς να έχουν αντικατασταθεί.

Η συνεχιζόμενη πολιτική αποδυνάμωσης του Κ.Υ. Άντισσας και οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού στέλνουν μηνύματα απαξίωσης στους εναπομείναντες εργαζόμενους και αποτελούν αντικίνητρα στην προσέλκυση νέων γιατρών και υγειονομικών. Τα κενά στις βάρδιες νοσηλευτών αποτελούν βασική αιτία άρνησης εκ μέρους των ιατρών άλλων ΚΥ, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του Κ.Υ. Άντισσας. Παράλληλα οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που επιθυμούν να μετατεθούν στο Κ.Υ.  Άντισσας, για να καλύψουν τις πραγματικές ελλείψεις, βλέπουν τα αιτήματα τους να απορρίπτονται.

Υπό αυτές τις συνθήκες μια ενδεχόμενη κατάρρευση λειτουργίας του Κ.Υ. Άντισσας, δεν θα πρέπει να ξαφνιάσει κανέναν και ιδίως τους υπεύθυνους, τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Καλούμε την τοπική κοινωνία να στηρίξει τον αγώνα των υγειονομικών, για ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να πιέσει την κυβέρνηση για να λάβει άμεσα μέτρα. Καλούμε τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να λάβει τώρα μέτρα ενίσχυσης του Κ.Υ. Άντισσας με οδηγούς ασθενοφόρου, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν και να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση νέων γιατρών και υγειονομικών.

 

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!