Πόλεμος ΕΟΠΥΥ - γιατρών για το πλαφόν σε εξετάσεις και φάρμακα
Χρόνος ανάγνωσης :
2'Νέος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των γιατρών και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ο οργανισμός επιρρίπτει ευθύνες στους γιατρούς για υπερβολική σπατάλη, ενώ οι γιατροί από την πλευρά τους μηνύουν τον ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν που έχει βάλει στη συνταγογράφηση.
Τη μηνυτήρια αναφορά θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ζητώντας την κατάργηση του πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, προκειμένου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «να προστατευθούν τα έννομα συμφέροντα των πολιτών και η δεοντολογική λειτουργία των ιατρών».
Από την πλευρά της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιρρίπτει ευθύνες στους γιατρούς «για την επί πολλά χρόνια περιττή, υπερβάλλουσα και προκλητική κατανάλωση υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα των παρακλινικών διαγνωστικών εξετάσεων».
Ενδεικτικά ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι τον Οκτώβριο του 2013 κόπηκαν 10.682.892 παραπεμπτικά, δαπάνης 77.247.260 ευρώ και τον Νοέμβριο κόπηκαν 9.335.388 παραπεμπτικά, ύψους 68.117.310 ευρώ.
«Το rebate (ποσό επιστροφής) και το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν διαπιστώνεται υπέρβαση δαπάνης) είναι αποτέλεσμα και ανάγκη που προέκυψαν από τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των παραπεμπτικών. Εκτός εάν τα συλλογικά όργανα των γιατρών προτιμούν να πληρωθεί ο απίστευτος αυτός όγκος των περιττών εξετάσεων και να κοπούν μισθοί και συντάξεις» αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνει επίσης, ότι το ποσό επιστροφής και ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής θα αρθούν όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα της παραγωγής και της διανομής υπηρεσιών υγείας και κυρίως οι γιατροί, βοηθήσουν στον εξορθολογισμό και στη συγκράτηση των δαπανών υγείας που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Οσον αφορά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αποπληρωθεί, ενώ εκκρεμεί ένα μικρό μέρος (περίπου 14%), λόγω των πολλών οργανωτικών και διοικητικών προβλημάτων των κλάδων υγείας των Ταμείων που λειτουργούσαν πριν τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και των αναγκαίων ελεγκτικών διαδικασιών που πρέπει να γίνουν για τη διασφάλιση της νομιμότητας.
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής και μετά από συνάντηση που είχε με μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ενημέρωσε ότι προωθείται έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης για την εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών και ασθενών από τα μηνιαία όρια συνταγογράφησης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να εξαιρεθούν χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια και μεταμοσχευθέντες ασθενείς.
Επίσης, θα εξαιρεθούν από το πλαφόν οι νοσοκομειακοί ιατροί που συνταγογραφούν για ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και θα θεωρηθούν ως νεοεισερχόμενοι ιατροί (η επιτρεπόμενη δαπάνη θα αντιστοιχεί στο 80% της ειδικότητάς τους) εκτός από αυτούς που έχουν ξεκινήσει να συνταγογραφούν κατά τη διάρκεια του 2013 και αυτοί που έχουν ξεκινήσει τα έτη 2011 και 2012.
Υπενθυμίζεται ότι η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος που συνταγογραφούνται δεν συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη και επομένως δεν προστίθενται στο πλαφόν των ιατρών.
πηγή: www.tanea.gr