Υγεία

26/06/2024 - 12:30

Πέμπτη 27 Ιουνίου στην Πλατεία Σαπφούς... για την υγεία μας!

ΔΕΗ

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Την Τρίτη 25/6/2024 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων με σκοπό τη διοργάνωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27/6 και τον σχεδιασμό από κοινού της περαιτέρω κλιμάκωσης των δράσεων. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, της ΕΛΜΕ, και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων (Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου) από διάφορους κλάδους.

Η επιστολή των ειδικευόμενων συναδέλφων που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες και μάλιστα ενυπόγραφα και θαρρετά, παρά το κλίμα τρομοκράτησης που επικρατεί πανελλαδικά στα νοσοκομεία, αναγνωρίστηκε ως παράγοντας που πυροδότησε ξανά εξελίξεις. Είναι δίκαια τα αιτήματά τους για ανακούφιση από τον διογκούμενο φόρτο εργασίας που έχουν να αντιμετωπίσουν και εκφράζουν το σύνολο του ιατρικού και όχι μόνο προσωπικού, που καθημερινά βρίσκεται με αυταπάρνηση, και κόντρα στην εξουθένωση, δίπλα στους λήπτες υπηρεσιών υγείας. Η ικανοποίηση του αιτήματός τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι επιτακτική. Ταυτόχρονα, παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε πολλά άλλα τμήματα του νοσοκομείου και φυσικά σε Κέντρα Υγείας.

Κοινός τόπος επίσης στην κουβέντα ήταν ότι αυτά τα προβλήματα είναι διαχρονικά, ακριβώς επειδή είναι διαχρονική η πολιτική απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην παρούσα φάση διανύουμε μια περίοδο όπου η κυβερνητική πολιτική διάλυσης-ιδιωτικοποίησης της Υγείας είναι πλήρως εντατικοποιημένη, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες σφαίρες της ζωής μας όπως η εκπαίδευση, η ενέργεια κλπ. Αυτή είναι η πολιτική που οδηγεί τελικά τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως κλάδου, στην εξάντληση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι επισφαλείς και εν τέλει δυνητικά επικίνδυνες. Αυτή είναι η πολιτική που οδήγησε στα Τέμπη…

Ανανεώνουμε το κάλεσμά μας για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27/6 στις 19:00 στην πλατεία Σαπφούς για να διαδηλώσουμε για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των νέων συναδέλφων και για την υπεράσπιση του Δημοσίου συστήματος Υγείας που έχουμε ανάγκη. Θα ακολουθήσουν νέες διαδικασίες της Ένωσης Γιατρών και θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης σε συντονισμό με τους συλλογικούς φορείς του νησιού.

---

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

   Συμπαραστεκόμαστε στους ειδικευόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην απαράδεκτα άθλια κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) λόγω έλλειψης προσωπικού, που καθιστούν όχι μόνο εξουθενωτικές, αλλά και  επικίνδυνες τις εφημερίες.

 Το αφήγημα της κυβέρνησης περί της  «κανονικότητας» και της «αναβάθμισης» που τάχα φέρνει στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι κάλπικο!!

 Οι σχεδιασμοί για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες" δεν οφείλονται σε "νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία" αποτελούσαν και αποτελούν συνειδητή επιλογή όλων κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ, δεδομένου ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός από το τσάκισμα των μισθών, απαιτεί τη μείωση και του "μη μισθολογικού κόστους", μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και της μετατροπής της σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες, ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

  Η πραγματική εικόνα στο νησί μας είναι πολύ χειρότερη, αφού η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η υποστελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας του νησιού, οι τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό και στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση.

  Επιβεβαιώνεται καθημερινά η εγκληματική πολιτική του κόστους-οφέλους στην Υγεία, σε ολοένα και περισσότερες μονάδες Υγείας, που καταδικάζονται σε υπολειτουργία ή ακόμα και κλείσιμο, με δραματικές επιπτώσεις για τον λαό της κάθε περιοχής.

Το μόνο "αντίπαλο δέος" στην κυβέρνηση και στην άγρια πολιτική που κλιμακώνεται  και ο μόνος δρόμος είναι του αγώνα.

Υγεία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

  • Πλήρη στελέχωση των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου, με όλες τις ειδικότητες γιατρών, με κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές και μόνιμου προσωπικού. Να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη σε νεφρολόγους και ακτινολόγους.
  • Πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το απαραίτητο προσωπικό, με έμφαση στην πρόσληψη παιδιάτρων και καρδιολόγων. Κάλυψη όλων των κενών των αγροτικών και περιφερειακών ιατρειών.
  • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του.
  • Επαναλειτουργία ή λειτουργία των Κέντρων Εφημέρευσης σε Μανταμάδο, Πέτρα-Μόλυβο, Αγιάσο, Ερεσό και Μούδρο Λήμνου.
  • Όχι άλλη καθυστέρηση στο φτιάξιμο και την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου.
  • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Καμία εμπλοκή του Στρατού.
  • ΜΕΘ και ΜΑΦ στο νοσοκομείο της Λήμνου.

  Καλούμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών, αύριο Πέμπτη 27 Ιούνη  και ώρα 7 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς.

                                                                      

Μοιράσου το άρθρο!