Υγεία

12/06/2024 - 09:25

Μαρτυρία: Αβοήθητος στην πλατεία Μανταμάδου σε κοινή θέα ο 50χρονος Μπάμπης χάνει τη ζωή του

Κατοικώ μόνιμα στον Μανταμάδο, από τον Ιανουάριο του 2003. Είμαι νοσηλεύτρια στο επάγγελμα. Θέλω να πω τα πράγματα με το όνομα τους, ότι συνέπειες και αν έχει αυτό. Ο Μανταμάδος, είναι ένα κεφαλοχώρι που απέχει 36χλμ από την Μυτιλήνη και 20 χλμ από την Καλλονή. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε πρόσβαση στο Νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, απαιτεί τουλάχιστον 30 και 20 λεπτά της ώρας, αντίστοιχα. Γεγονός που σε ένα επείγον περιστατικό, μετράει σε βάρος της ανθρώπινης ζωής.

Ο Μανταμάδος, ήταν πάντα ένα χωριό, που κάλυπταν αποκλειστικά ΜΟΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ. Αυτό σημαίνει ότι, κάποιες φορές έμενε χωρίς γιατρό, ανάμεσα στις εναλλαγές των αγροτικών, οι οποίοι είχαν μια 12μηνη,περίπου θητεία. Αυτό αλλάζει ριζοσπαστικά, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του Μανταμάδου, δημιουργείται θέση ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ!!! Την θέση αυτή, αναλαμβάνει επισήμως, από τις 16/6/2006, ο κ. Οθμάνι Σαμίρ-Στέφανος. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Μανταμάδος αποκτά τον δικό του, ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΟ, ο οποίος έως κ σήμερα, υπηρετεί στη θέση αυτή. Μέσα σε αυτά τα 18 χρόνια, έχει κληθεί σε άπειρα επειγόντα περιστατικά, τόσο εντός χωριού, όσο και εκτός, σε δύσβατες αγροτικές περιοχές, σε θαλάσσιες, απομακρυνσμένες περιοχές (μεταναστευτικό), σε γειτονικά χωριά του Μανταμάδου όπου δεν υπήρχε ιατρός. Έχει σώσει πάρα πολλές ζωές, που σίγουρα θα είχαν χαθεί εάν δεν είχε αντιμετωπίσει ΑΜΕΣΑ τα σοβαρά περιστατικά που τις απειλούσαν.

Δυστυχώς, απο τις αρχές του 2012, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και των αρμοδίων, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ(δλδ στα χωριά). Αυτό σημαίνει ότι, μετά την λήξη του πρωινού ωραρίου λειτουργίας των ιατρείων στα χωριά, ο κόσμος μένει ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ. Πλησιέστερος υγειονομικός σταθμός για εμάς, η Καλλονή, όπου εκεί έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ!!! Η απόφαση αυτή των ανωτέρων, γνωστοποιειται στην τοπική κοινωνία με ανακοίνωση που αναρτάται στην πόρτα του ΠΕΡ/ΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, όπου παραμένει ως σήμερα.

Ο κόσμος δυσανασχετεί και παραπονιέται. Φοβάται...γιατί 6 χρόνια ήξερε πως έχει γιατρό να τρέξει στα δύσκολα και ξαφνικά μένει στο έλεος Του Θεού. Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, είναι να έχουν χαθεί αβοήθητοι, 5 άνθρωποι από καρδιακη ανακοπή, μέσα στον Μανταμάδο μόνο, από το 2012 ως το 2022.

Και φτάνουμε στις 06/06/2024...όπου καταρρέει στην πλατεία του χωριού μας ο 50χρονος Μπάμπης και πεθαίνει εντελώς αβοήθητος!!! Στην πλατεία του χωριού μας, σε κοινή θέα, στις 08:50 το πρωί, καταρρέει και πεθαίνει ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ!!! ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΣΥΜΒΑΝ! Οι λόγοι που το καθιστούν ένα συμβάν που ακούγεται πέρα από κάθε λογική, είναι οι ακόλουθοι: Ο άνθρωπος ένιωσε τα συμπτώματα της επερχόμενης καρδιακής ανακοπής, στο καφενείο μέσα στην πλατεία και είπε ότι δεν αισθάνεται καλά...πονάει και ζητάει βοήθεια!!! Εκεί ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΕΚΑΒ, όσο ο άνθρωπος βρισκόταν σε μια διαχειρίσιμη ακόμα κατάσταση. Αντιθέτως, τον στέλνουν να πάει περπατώντας στο φαρμακείο, που απέχει περίπου 80-100μ. Από το φαρμακείο, τον στέλνουν περπατώντας να πάει στο ιατρείο για άμεση βοήθεια! Φτάνει κατάκοπος στο ιατρείο, που απέχει από το φαρμακείο περίπου άλλα 100-120μ. Στο ιατρείο ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΚΟΜΑ!!! Ο ειδικευμένος ιατρός βρίσκεται ακόμα στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, απο την χτεσινή του εφημερία, και βγαίνει με ρεπό μόλις φύγει από εκεί, και η αγροτική ιατρός, δεν έχει έρθει ακόμα στο ιατρείο!!! Φεύγει ο Μπάμπης...και με ότι δυνάμεις του έχουν απομείνει, κατάχλωμος και κατάκοπος, παίρνει τον δρόμο επιστροφής προς την πλατεία. Πριν μπει μέσα στη πλατεία, καταρρέει μπροστά στο κομμωτήριο και στο πρώτο καφενείο.

Ωρα: 08:50. Από κει και πέρα..... ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ(λίγα δλδ μόνο μέτρα από το σημείο κατάρρευσης). ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΜΕ ΚΑΡΠΑ ΚΑΙ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ Ή ΕΣΤΩ ΑΠΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΜΑΛΑΞΕΙΣ. ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΕ ΑΜΕΣΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ, ΑΛΛΑ 10 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Ένας-δύο θαμώνες του καφενείου, προσπάθησαν να βοηθήσουν ρίχνοντας του νερό ή με όποιο άλλο τρόπο μπορούσαν οι άνθρωποι να σκεφτούν εκείνη τη στιγμή. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο άνθρωπος χάθηκε χωρίς να λάβει την παραμικρή βοήθεια που δικαιούταν ως ανθρώπινη οντότητα. 20 λεπτά μετά την κατάρρευση του, έρχεται η αγροτική ιατρός και απλά...με δύο κινήσεις, διαπιστώνει τον θάνατο του. Τόσο απλά... Και η ζωή συνεχίστηκε μέχρι να τον σηκώσουν επιτέλους από τον δρόμο μετά από 1 ολόκληρη ώρα από την κατάρρευση του. Και η ζωή συνεχίζεται ακόμα...

Και με αυτόν τον τρόπο, φτάσαμε στο έκτο θύμα καρδιακής ανακοπής.

Να τονίσω κλείνοντας, το εξής:

Λόγω των ήδη 5 προηγούμενων θανάτων από ανακοπή, ως επαγγελματίας υγείας, ανέλαβα πριν ενάμιση χρόνο, την πρωτοβουλία να διοργανώσω σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με χρήση Εξωτερικού Απινιδωτή. Το σεμινάριο έγινε στις 06/05/2023, στον Μανταμάδο, με επιτυχία προσέλευσης και συμμετοχής. Περίπου 22 άτομα!!! Έκτοτε η λίστα των ονομάτων και ο Απινιδωτής, βρίσκονται σε κοινή θέα και εύκολη σε όλους πρόσβαση, εξω ακριβώς από την πόρτα του φαρμακείου. Θεωρώ αδιανόητο να ΜΗΝ ΚΛΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 25 ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ. ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΩΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ.

ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 2024 ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ.

ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΕΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ.

ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ... ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ. ΚΟΙΝΩΝΙΑ...ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

Ποιός από εμάς είναι άραγε το επόμενο θύμα;;; Θα μας δείξει ο χρόνος!!!

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΛΑΛΗ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!