Ο κύβος ερρίφθη και απομένουν μόνο κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες για να ανακοινώσει η κυβέρνηση νέα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών λόγω κοροναϊού.
Μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να τηρεί ευλαβικά τους αυστηρούς περιορισμούς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση -και μάλιστα μεγάλο ποσοστό να δηλώνει έτοιμο να αποδεχθεί πιθανή επέκταση των μέτρων– ωστόσο κάποιοι συνεχίζουν να τα αγνοούν τα περιοριστικά μέτρα. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επόμενες ημέρες είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδιαίτερα κρίσιμες για την διασπορά της νόσου έχει οδηγήσει το κυβερνητικό επιτελείο στη λήψη νέας δέσμης μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος την εβδομάδας, ακόμη και τις επόμενες ώρες.
«Ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο, θα το κάνουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να δηλώνει κατά την καθιερωμένη ενημέρωση πως «τα μέτρα επαναξιολογούνται όλη την ώρα. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στο χρόνο».
Αντίστοιχα, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τις τελευταίες ημέρες στις καθιερωμένες ενημερωτικές συνεντεύξεις Τύπου, και με αφορμή τις εικόνες πολλών πολιτών έξω από τράπεζες αλλά και σε άλλα σημεία όπως στην παραλία Θεσσαλονίκης, τόνιζε ότι αν κριθεί απαραίτητο θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις των πολιτών θα γίνονται με χρονικό περιορισμό, ενώ καταργούνται οι γραπτές δηλώσεις. Πλέον, θα υπάρχει μόνο η επιλογή του SMS. Εξαιρούνται βέβαια οι εργαζόμενοι που έχουν εξ’ αρχής πάρει την βεβαίωση από την εργασία τους.
Αναλυτικότερα, τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί:
- Τρίωρος περιορισμός των μετακινήσεων
- Περιορισμός του ημερήσιου αριθμού των μετακινήσεων (προσανατολισμός προς 2-3 εξόδους)
- Χρονικό περιθώριο προσέλευσης σε τράπεζες.
- Κατάργηση της γραπτής δήλωσης.
Χωρίς μέτρα θα είχαμε πάνω από 2.000 νεκρούς Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέχρι στιγμής, η χώρα μας βρίσκεται εντός της καμπύλης, δηλαδή η νόσος επεκτείνεται αλλά με τέτοιο ρυθμό που επιτρέπει στα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκρίνονται, αποτέλεσμα δηλαδή που -αν μπορεί να ειπωθεί καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους 53 συνάνθρωποί μας- γεννά ελπίδες για τη συνέχεια.
Ενθαρρυντικά είναι δε, τα στοιχεία ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά αριθμό νεκρών και κρουσμάτων από τον κοροναϊό, δείγμα ότι οι θυσίες των ελλήνων πολιτών έχουν πιάσει τόπο. Ειδικότερα, στην αναλογία ασθενών και πληθυσμού κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με μόλις 116 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ότι αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς.
Όπως είπε «είναι σημαντικό ότι η στρατηγική μας αποδίδει», αποκαλύπτοντας τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε πάρει εγκαίρως τα μέτρα καταπολέμησης της επιδημίας του ιού.