Έκτακτο - Ήρθε η Αφρικανική μετάλλαξη στην Ευρώπη
up date
Μέτρα από αύριο για τις χώρες της νότιας Αφρικής: Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι
Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-CoV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.
Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00.
---------
Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της αφρικανικής μετάλλαξης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της χώρας Frank Vandenbroucke, «γνωρίζουμε ένα θετικό κρούσμα με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού στο Βέλγιο». «Πρόκειται για ένα άτομο που βρέθηκε θετικό στις 22 Νοεμβρίου, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό» πρόσθεσε. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να «μην πανικοβληθούν» σχετικά με την παραλλαγή.
Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό. Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.
Λίγο νωρίτερα, την Παρασκευή ιολόγος της χώρας σημείωσε ότι το Βέλγιο πραγματοποιεί αναλύσεις σε δύο δείγματα COVID-19 για να διακριβώσει αν πρόκειται για την νέα παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.
Μέχρι στιγμής, κρούσματα της νέας αφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί επισήμως εκτός από το Βέλγιο, σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.
Η νέα μετάλλαξη πιθανότατα κυκλοφορεί ήδη στην ΕΕ
Ο κορυφαίος ιολόγος του Βελγίου προειδοποίησε εν τω μεταξύ ότι το νέο στέλεχος πιθανότατα κυκλοφορεί «ήδη στην Ευρώπη» αλλά σε πολύ μικρό αριθμό
Ήδη, η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε. κλείνουν τα σύνορά τους σε χώρες από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, όπου πρωτοεντοπίστηκε η μετάλλαξη της Μποτσουάνα (η Β.1.1.529)
Οι επιβάτες που έφτασαν σήμερα το πρωί με μια πτήση της KLM από το Γιοχάνεσμπουργκ στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ διαπίστωσαν πως «δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ολλανδία».
Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε θετικό τεστ που έκανε ένας επιβάτης από τη Νότια Αφρική που έφτασε στο Χονγκ Κονγκ, αλλά πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στη Μποτσουάνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις και να εκτιμήσει την επικινδυνότητα της παραλλαγής, η οποία πιθανότατα θα μπορούσε να ονομαστεί «Nι» σύμφωνα με το σύστημα ονομασίας απο το ελληνικό αλφάβητο.
Κορονοϊός-νέα παραλλαγή: Ο κόσμος κλείνει τα σύνορά του για την Νότια Αφρική, αγανάκτηση και απογοήτευση του τουριστικού τομέα
Πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών αποφάσισε σήμερα να αναστείλει τις πτήσεις από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, επέβαλαν καραντίνα.
Ο εντοπισμός αυτού του εν δυνάμει πιο μεταδοτικού και με πολλές μεταλλάξεις νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, στην Νότια Αφρική.
Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εισηγήθηκε να μην λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία απαγόρευσαν τις πτήσεις από την Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες από σήμερα το μεσημέρι.
Οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν "βιαστικές" από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και συνιστούν ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία.
"Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημία που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση στις βιομηχανίες τουρισμού και τις επιχειρήσεις", εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.
Η απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους είναι "βιαστική" και "καταστροφική", τόνισαν παράλληλα επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στη Νότια Αφρική, προειδοποιώντας για ένα φαινόμενο "χιονοστιβάδας" σε όλη την οικονομία.
"Είναι μια ενστικτώδης, πρόωρη αντίδραση", δήλωσε στο AFP ο Ρίτσαρντ ντε λα Ρέι, ο οποίος διαχειρίζεται τα φυσικά καταφύγια ζώων και τα παραλιακά συγκροτήματα στην περιοχή, τα οποία κατακλύζονται τώρα από ακυρώσεις κρατήσεων. "Ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, αλλά αμέσως προβλέπουμε το χειρότερο", σημείωσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-CοV-2.
-Πτώση των Χρηματιστηρίων σε όλον τον κόσμο-
Ευρωπαϊκές ομάδες του πρωταθλήματος ράγκμπι United Rugby Championship θέλουν να φύγουν από την Νότια Αφρική, όπου αναμενόταν να μετάσχουν σε αγώνες κατά την 6η ημέρα του πρωταθλήματος, στο οποίο συμμετέχουν ομάδες της Σκωτίας, της Ουαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Νότιας Αφρικής.
Οι φόβοι που προκάλεσε η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία εμφανίστηκε την ώρα που οι υγειονομικοί περιορισμοί προκαλούσαν κοινωνικές εντάσεις και παρέμενε η δυσπιστία για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, προκάλεσε την πτώση των τιμών του πετρελαίου και ισχυρές πτώσεις στα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο.
Το Τόκιο έχανε 2,53% στο κλείσιμο και η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο περισσότερο από 3% στο άνοιγμα. Ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού έπεφτε 3,33% στις 13:10 ώρα Ελλάδος.
Η Ιταλία απαγόρευσε ήδη σήμερα την άφιξη στο έδαφός της οποιουδήποτε διέμεινε στην νότια περιοχή της Αφρικής "τις τελευταίες 14 ημέρες". Στην Ασία, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε παρόμοια απαγόρευση από την Κυριακή, με εξαίρεση τους πολίτες και μόνιμους κατοίκους της.
Στη Γερμανία, όπου το όριο των 100.000 θανάτων από την COVID-19 ξεπεράστηκε χθες, Πέμπτη, μόνον οι Γερμανοί πολίτες θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στη χώρα από σήμερα το βράδυ και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν καραντίνα 14 ημερών, ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι, ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
"Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι η εισαγωγή μιας νέας παραλλαγής που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα", σημείωσε ο Γερμανός υπουργός. Κάποια νοσοκομεία στη Γερμανία έχουν κορεστεί και στο τραπέζι βρίσκεται το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 για όλους στη χώρα, όπως αποφάσισε η Αυστρία.
-Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα-
"Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να επιβραδύνουμε την μετάδοση αυτής της παραλλαγής", δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θα χρειαστεί "εβδομάδες" για να κατανοήσουμε το επίπεδο μεταδοτικότητας και επίπτωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική και ονομάστηκε B.1.1.529, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Μέχρι στιγμής 22 κρούσματα της B.1.1.529 έχουν καταγραφεί, κυρίως μεταξύ νέων, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NICD). Κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στην γειτονική Μποτσουάνα όπως και στο Χονγκ Κονγκ, όπου διεγνώσθη ότι έχει προσβληθεί ένας ταξιδιώτης που επέστρεψε από την Νότια Αφρική.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ένα κρούσμα του νέου παραλλαγμένου στελέχους: "Πρόκειται για έναν άνθρωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι", διευκρίνισε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας φόβους για "δύο επιπλέον κρούσματα" και σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Οι τρεις αυτοί άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, πρόσθεσε το ισραηλινό υπουργείο στην ανακοίνωσή του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το εμβόλιο με το οποίο είχαν αυτοί εμβολιαστεί και με το πόσες δόσεις είχαν λάβει.
Σε αυτό το στάδιο, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων κατά της νέας παραλλαγής του ιού.
Πριν από λίγο ανακοινώθηκε εξάλλου ο εντοπισμός ενός κρούσματος του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στο Βέλγιο, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοινώνει ότι διέγνωσε κρούσμα της νέας παραλλαγής.
"Έχουμε τώρα ένα επιβεβαιωμένο κρούσματα της παραλλαγής αυτής. Πρόκειται για κάποιον που επέστρεψε από το εξωτερικό. Το πρόσωπο αυτό διεγνώσθη θετικό στις 22 Νοεμβρίου και δεν είχε εμβολιαστεί" κατά της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βαντερμπρούκε.
-Ανοσοποιητικό Σύστημα-
Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει έναν "εξαιρετικά υψηλό" αριθμό μεταλλάξεων και "μπορούμε να δούμε ότι μπορεί εν δυνάμει να μεταδίδεται πολύ γρήγορα", εξήγησε χθες ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.
Η ομάδα του στο ινστιτούτο ερευνών KRISO, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Κουαζούλου-Νατάλ, είχε ήδη ανακαλύψει πέρυσι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτικό.
Στη Νότια Αφρική, επισήμως τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Αφρική από τον νέο κορονοϊό, το 23,8% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
"Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί ενδεχομένως όχι μόνον να έχει αυξημένη ικανότητα μετάδοσης, αλλά και να είναι ικανή να παρακάμπτει ορισμένα τμήματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος", δήλωσε ένας άλλος ερευνητής, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λέσελς.
Στον ΠΟΥ, οι εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού που προκαλεί την COVID-19 συνεδριάζουν σήμερα για να αποσαφηνίσουν την επικινδυνότητα του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.
Το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, ανακοίνωσε ότι αναμένει "το αργότερο εντός δύο εβδομάδων" τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών που θα επιτρέψουν να αποσαφηνιστεί αν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.