Οι νέοι ενώνουν Μυτιλήνη-Σμύρνη Πρωτόκολλο Συνεργασίας
Πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής του ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ που αφορά στις αμοιβαίες επισκέψεις μαθητών – φοιτητών και γενικά της νεολαίας, μεταξύ Σμύρνης και Μυτιλήνης.
Το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ.Metin Akdurac. Στις σύντομες ομιλίες που ακολούθησαν ο Θ. Καλογρίδης επεσήμανε την σημασία της ενέργειας που μόλις ξεκινά και την ωφέλεια που θα προκύψει ειδικά στη Λέσβο, από την έλευση των νέων της γειτονικής μεγαλούπολης των 4 εκατ. κατοίκων. Ο κ. Akdurac, μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου Εκρέμ Ντεμιρτάς (ο οποίος απουσίαζε στην Νότια Αφρική για προώθηση της διεκδίκησης απ’ την Σμύρνη της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2020) ότι πέραν απ’ τις συνήθεις μεγαλοστομίες που εκφωνούνται σε ανάλογες τελετές, η ουσία του εγχειρήματος είναι πως με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται από τα επιμελητήρια οι μετακινήσεις των νέων, ενώ με την καθιέρωση του λεγόμενου «γκρι χρώματος» διαβατηρίου - που κοστίζει ελάχιστα - απαλλάσσονται από την έκδοση βίζας, που δημιουργεί ανασταλτικό παράγοντα για τα ταξίδια. Επίσης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα ανάλογου πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίων Σμύρνης και Χίου, που ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί με αποδοτικά αποτελέσματα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτισαν:
Η Αντιδήμαρχος Λέσβου, αρμόδια για θέματα Τουρισμού Ανθούλα Βαμβουρέλλη, η οποία επικρότησε την προσπάθεια.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Γιάννης Σαμιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε, ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να καταστεί η Λέσβος προορισμός μαθητικού τουρισμού και πως ο συγκεκριμένος στόχος έρχεται πιο κοντά με την υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, Νίκος Ζούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στα Γεωπάρκα και στα έτοιμα προγράμματα ανταλλαγής επισκέψεων και δράσεων μεταξύ νέων που ήδη επεξεργάζεται το Μουσείο, εκτιμώντας ότι τώρα με το πρωτόκολλο ανοίγονται νέοι ορίζοντες μεταξύ ελλήνων και τούρκων φοιτητών – μαθητών.
Ο Πρόεδρος της «Συνύπαρξης» Γιώργος Παπαπορφυρίου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από την Κίνηση εδώ και 14 χρόνια, για περαιτέρω προώθηση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, συγχαίροντας όσους είχαν την πρωτοβουλία του πρωτοκόλλου. Επεσήμανε δε, ότι η προσέγγιση της νεολαίας χωρίς τις αγκυλώσεις και τις προκαταλήψεις της δικής μας γενιάς, δημιουργεί αισιόδοξες υποθήκες για το μέλλον και παρατήρησε ότι τα επιμελητήρια θα πρέπει να εξασφαλίζουν τακτικές συγκοινωνίες μεταξύ των λιμανιών των νησιών και των παραλιακών πόλεων της Τουρκίας, ώστε να μπορούν να διακινούνται απρόσκοπτα οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε κατάθεση της εμπειρίας ενός νέου Λέσβιου επιχειρηματία του Αλέξανδρου Τηνιακού, ο οποίος άνοιξε με τούρκο συνεταίρο, Φροντιστήριο ξένων γλωσσών στο Αδραμύτι Τουρκίας.
Ακόμη, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ.Metin Akdurac ζήτησε την αδελφοποίηση του ΛΟΙΑΘ της Λέσβου με το Ιστιοπλοικό Όμιλο του ΤΣΕΣΜΕ Τουρκίας, ενώ
τέλος, συμφωνήθηκε να δοθεί διάλεξη του καθηγητή κ. Ζούρου Νίκου, το Δεκέμβριο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, με θέμα ο εκπαιδευτικός τουρισμός στη Λέσβο.