Skip to main content
|

To κρουαζιερόπλοιο .... του φόβου και της προπαγάνδας μόνιμα στη Μυτιλήνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Τα δημοσιεύματα με θέμα τα προβλήματα από το αριθμό μεγάλο μεταναστών - προσφύγων στη Λέσβο συνεχίζονται.... Μετά τους "οίκους ανοχής" , τις "εκκλησίες", τα "εκκλησάκια", τα "ελαιοκτήματα" και τα επεισόδια σειρά έχει η το κρουαζιερόπλοιο. Ένα κρουαζιερόπλοιο δεν "έδεσε" στη Μυτιλήνη και αυτό είναι η απόλυτη καταστροφή για τον τουρισμό μας με βάση τη λογική των δημοσιευμάτων! Λες και είναι πρώτη φορά που ένα κρουαζιερόπλοιο δεν δένει Μυτιλήνη.... Το σκηνικό όπως πάντα ξεκινάει από τοπικά ΜΜΕ και στη συνέχεια αποκτά διαστάσεις σε πανελλαδικά και διεθνή ΜΜΕ.  Στο σημείο αυτό πρέπει να συγχαρούμε το Δήμαρχο Λέσβο κ. Σπύρο Γαληνό. Είναι από τις ελάχιστες φωνές που αντιμετωπίζει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και πραγματικά κάνει τα πάντα για να βρεθούν λύσεις χωρίς να σπέρνει πανικό και χωρίς να  επενδύει στην καταστροφολογία. 

Μερικές ερωτήσεις: Όλοι αυτοί που "νοιάζονται"  για τον τουρισμό έχουν σκεφτεί άραγε  πόσο καταστροφικές υπηρεσίες προσφέρουν στον τουρισμό και στο νησί μας με τέτοια δημοσιεύματα; Πόσο "φόβο" θα σερβίρουν ακόμη; Άραγε πόσο χρήματα έχουν αφήσει οι μετανάστες - πρόσφυγες σε όλα τα μαγαζιά της προκυμαίας και στις ακτοπλοϊκές εταιρείες; Μήπως είναι πολλά περισσότερα από τους 800 επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου; Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι άλλο κρουαζιερόπλοιο πριν μερικές μέρες επέλεξε να δέσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης και να προσφέρει τρόφιμα στους πρόσφυγες.... 

 

Ας δούμε το θέμα όπως παρουσιάστηκε στο ΕΘΝΟΣ

Χθες υπήρξε η πρώτη ακύρωση προσέγγισης κρουαζιερόπλοιου, που επρόκειτο να «δέσει» στη Μυτιλήνη. Ο καπετάνιος του πλοίου «Azamara Journey» επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για τους 850 τουρίστες από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες χώρες που επιβαίνουν σε αυτό, λόγω της παρουσίας των μεταναστών, και ενημέρωσε τον συνεργάτη του ναυτιλιακό πράκτορα στο νησί πως αλλάζει δρομολόγιο και μεταβαίνει στη Λήμνο.
«Αυτοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις μέσα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πληροφορήθηκαν για τα δύο επεισόδια με εξεγέρσεις μεταναστών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι και αποφάσισαν να αλλάξουν το δρομολόγιο», είπε στο «Εθνος» ο ναυτιλιακός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, ο οποίος μάταια προσπάθησε να πείσει τον καπετάνιο πως τα επεισόδια ήταν μεμονωμένα και πως το νησί έχει σήμερα εντελώς διαφορετική εικόνα. «Επί πολλά χρόνια παλεύουμε να βάλουμε το λιμάνι της Μυτιλήνης στον χάρτη της κρουαζιέρας και καταφέραμε με πολλούς κόπους να το καταστήσουμε 13ο προορισμό της χώρας. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», επισήμανε ο κ. Πίκουλος. Φέτος έχουν προγραμματιστεί συνολικά 68 - 70 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στη Μυτιλήνη.
Το γεγονός έσπειρε ανησυχία στους τουριστικούς φορείς της Λέσβου, με τον δήμαρχο του νησιού, Σπύρο Γαληνό, να συνιστά ψυχραιμία. «Η κατάσταση δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί πανικό. Το λιμάνι σήμερα είναι 'καθαρό', δεν υπάρχει ούτε ένας μετανάστης, και το νησί παρέχει όλα τα στάνταρτ ασφαλείας και φιλοξενίας που θέλει ο τουρίστας», είπε στο «Εθνος» ο κ. Γαληνός, ο οποίος αμφισβητεί τους λόγους της ακύρωσης. «Ακυρώσεις γίνονται κάθε χρόνο για διάφορους λόγους. Δεν πιστεύω να είναι οι μετανάστες ο πραγματικός λόγος», είπε.
 
Ο ίδιος αναγνωρίζει πως τα δύο επεισόδια που έγιναν την περασμένη εβδομάδα έπληξαν την εικόνα του νησιού και τα αποδίδει σε λάθος χειρισμούς και κακό συντονισμό των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη της καταγραφής, ταυτοποίησης και μεταφοράς των μεταναστών. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο νησί περίπου 2.500 με 3.000 μετανάστες -μόνο 500 μπήκαν σήμερα- αλλά δεν τους βλέπει κανείς, καθώς βρίσκονται ή στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας ή στον χώρο που φτιάξαμε προσωρινά στο Καρά Τεπέ», ανέφερε και προσέθεσε: «Χθες δεν είχαμε πλοίο και αυξήθηκε ο αριθμός τους, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Κρατάμε άμυνα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις