Χαριστική βολή για τα τουριστικά καταλύματα της Λέσβου τα πνευματικά δικαιώματα!
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΞΕΕ
τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Προς: Το Προεδρο του ΔΣ του ΞΕΕ,κο Αλεξανδρο Βασιλικο
Κοιν(προς ενεργεια):
1.Υπουργο Πολιτισμου,κα Λινα Μενδωνη
2.1.Υπουργο Τουρισμου,κο Χαρη Θεοχαρη
2.2.Υφυπουργο Τουρισμου,κο Μανο Κονσολα
Θέμα: «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ΠΝΕ.ΣΥΓ.ΔΙΚ.)
Αγαπητε Προεδρε
1.Αναφερόμενοι στις πρόσφατες συμφωνίες, που συνηφθησαν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για το 2018 και 2019, στα πλαίσια της Κοινωνικής Ευθύνης και Ευαισθησίας, που (είμαστε βέβαιοι ότι) σας διακρίνουν, ειδικότερα για τα προσφυγόπληκτα, ακριτικά, δημογραφικά και γεωπολιτικά ευαίσθητα νησιά, της μη αναπτυγμένης τουριστικά και χαμηλής Αναγνωρισιμότητας Περιφ. Βορ. Αιγαίου (ΠΒΑ) – όπου τίποτα εδώ δεν είναι το ίδιο με την άλλη Ελλάδα (ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ) – προκειμένου η αμοιβή των ΠΝΕ.ΣΥΓ.ΔΙΚ να ‘ναι εύλογη, ανάλογη με το όφελος του Χρήστη, με το εύρος του διαθέσιμου Πολιτιστικού αγαθού (π.χ. ρεπερτορίου Ελληνικού ή και Ξένου κ.λπ.) αλλά και σ’ αντιστοιχία με την πλουτοδοτική φέρουσα ικανότητα του Χρήστη:
ΖΗΤΟΥΜΕ
1.1.Εφαρμογή έκτακτου ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟΥ, με ουσιαστικές μειώσεις (π.χ. της τάξης του 50%), αν όχι μεγαλύτερες, για όσο χρονικό διάστημα κρατήσει το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό , καθώς και οι εντάσεις/απειλές της γείτονας χώρας
1.2.Εξίσωση των αμοιβών, που καταβάλουν τα ετήσιας λειτουργίας καταλύματα (και ιδιαίτερα τα εκτός σχεδίου πόλεως), με τις αντίστοιχες των εποχικών, αν όχι και παραπέρα μείωσης τους, καθόσον οι οικονομικοί δείκτες λειτουργίας τους της χειμερινής / χαμηλής περιόδου (Οκτ- Απρ) , που ‘ναι το… ‘’κόκκαλο’’, απομειώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα των εργασιών της υπόλοιπης περιόδου (μέσης και υψηλής, που αποτελούν τη… ‘’μπριζόλα και το φιλέτο’’ αντίστοιχα)
1.3.Σ’ ό,τι δε αφορά το ύψος της αμοιβής ΠΝΕ.ΣΥΓ.ΔΙΚ. των ΟΣΔ, πρέπει να ‘ναι μία, ενιαία (ένα εφάπαξ ποσό για όλους τους Φορείς των ΠΝΕ.ΣΥΓ.ΔΙΚ. εκπροσωπούμενοι από έναν Κεντρικό Φορέα), δίκαιη/αναλογική και κυρίως και προπάντων εύλογη, (α) σχετ., καθοριζόμενη από κοινού απ’ τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων μερών, δηλ. της Πολιτείας, των ΟΣΔ Δικαιούχων/Δημιουργών και των Χρηστών, που στην περίπτωση του Ξενοδοχ. Κλάδου είναι αποκλειστικά και μόνο το Ξενοδ. Επιμ. Ελλ. (ΞΕΕ) και ο (Κοινωνικός Εταίρος) ΣΕΤΕ, και κανείς άλλος, όχι όπως π.χ. η ΚΕΕΕ, που υπέγραψε προ 2ετίας με τον ΟΣΔ «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» Συμφωνία-Συνεργασία, συμπεριλαμβάνοντας αναρμοδίως και τα… Ξενοδοχεία! (β) σχετ.
2.Ο μικρός αριθμός και μέγεθος των καταλυμάτων της ΠΒΑ, καθώς και των δραστηριοτήτων τους (περιοριζόμενα κυρίως στην υπηρεσία ύπνου) και οι ακόμα λιγότερες μονάδες ετήσιας λειτουργίας, ελάχιστα αν όχι καθόλου θα επηρεάσουν τις εισπράξεις . Και τούτο διότι η όποια μείωσή τους, θα υπερκερασθεί, απευθυνόμενοι στο σύνολο των Υπόχρεων (που λόγω του εύλογου της αμοιβής, θα ανταποκριθούν) κι όχι σε μέρος μόνο, όπως γίνεται σήμερα, των κύριων καταλυμάτων της Χώρας, Μελών του Ξενοδ. Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), που προσεγγίζουν τις 10.000, έναντι περίπου των 3.500 της ΠΟΞ και γιατί όχι στα πολύ μεγαλύτερου αριθμού βοηθητικά (ενοικιαζόμενα) καταλύματα, καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, εμπορικές κι άλλες επιχειρήσεις.
3.Τέλος, απευθυνόμενοι στις νέες Πολ. Ηγεσίες των ΥΠΠΟ και Υπουργείου Τουρισμού (αλλά και συνολικά στη Νέα Κυβέρνηση), ΖΗΤΟΥΜΕ την μη συνέχιση της υφιστάμενης εδώ και 10ετίες στρεβλής κατάστασης, που διέπει τόσο τα αμοιβολόγια των ΠΝΕ.ΣΥΓ.ΔΙΚ., όσο και τις σχέσεις μεταξύ ΟΣΔ/ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ και ΧΡΗΣΤΩΝ, ρυθμίζοντας τα πάντα οριστικά και δίκαια με κανόνες απόλυτης διαφάνειας και αμφίδρομης εξασφάλισης των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων των πλευρών, αποκλείοντας στο μέλλον:
3.1 Δεσπόζουσες, αθέμιτες και αδιαφανείς πρακτικές
3.2. Μονομερή, αυθαίρετα επαχθή, μη αναλογικά αμοιβολόγια των ΟΣΔ / Δικαιούχων, (αδικώντας κυρίως τους Μικρούς, τη συντριπτική πλειοψηφία του Ξενοδ. Κλάδου) .
3.3. Ολοένα και περισσότερους νεοεμφανιζόμενους (ή και αυτοαναγορευόμενους) νέους ΟΣΔ/Δικαιούχους, με υψηλότερες απαιτήσεις / αμοιβές των παλαιότερων.
3.4. Αμοιβολόγια ΟΣΔ αναντίστοιχα προς το εύρος και όγκο των διαθέσιμων πολιτιστικών τους αγαθών . Δεν θα πρέπει δηλαδή, δυο ΟΣΔ π.χ. Πνευματικών Δικαιωμάτων, ο ένας ΟΣΔ, ο «Α» με ελληνικό και ξένο Ρεπερτόριο κι ο άλλος ΟΣΔ ο «Β» μόνο με ξένο Ρεπερτόριο, κι αυτό μισό – μισό (50 : 50) με τον «Α» να ‘ χουν το ίδιο αμοιβολόγιο, διότι η αμοιβή του «Α» θα φαίνεται / είναι εύλογη και του «Β» επαχθής κι όχι μόνο….
3.5. Την ‘’παραβίαση’’ των Δικαιωμάτων των Δημιουργών, κυρίως ως προς τις αμοιβές τους, που δεν αντανακλά θετικά και στην παραπέρα παραγωγή Πνευματικών Έργων.
3.6. Τον αθέμιτο ανταγωνισμό, μεταξύ των Χρηστών (διαφορετικού μεγέθους και δυνατοτήτων), απευθυνόμενοι οι ΟΣΔ επιλεκτικά σ’ ένα μικρό ποσοστό και όχι στο σύνολο των καταλυμάτων του κάθε Προορισμού
3.7.Τις κατά το δοκούν, προηγουμένων ετών απαιτήσεις των ΟΣΔ, ‘’σέρνοντας’’ τους Χρήστες στα Δικαστήρια
3.8. Την υπάρχουσα (ίσως και… ‘’έντεχνα καλλιεργούμενη’’) σύγχυση, με τις κατά καιρούς εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες, των εννοιών ‘’Κοινό’’, ‘’Δημόσιος Χώρος’’, ‘’Ιδιωτικός Χώρος/δωμάτια’’ ξενοδοχείου κ.λπ., για την οποία η Πολιτεία οφείλει να πάρει θέση
Αγαπητε Προεδρε,
Προσβλέποντας στην συναντίληψή σας και στη θετική ανταπόκριση τόσο της δικής σας, όσο και της Πολιτείας, γα τα κρίσιμα ζητήματα, που ταλανίζουν χρόνια τώρα όλους μας,και τα οποια αλλωστε τα γνωριζετε καλυτερα παντος αλλου και σας εχουν απασχολησει, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες δίκαιης αντιμετώπισης κι οριστικής επίλυσής τους.
-------------
Παράρτημα Α / Η από 23.06.19 παρέμβαση του ΞΕΕ για τις εξελίξεις στα (ΠΝΕ.ΣΥΓ.ΔΙΚ.)
Είναι προδήλως άδικο, παράλογο, μη συμβατό με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και προκαλεί, Μικρά καταλύματα (κυρίως) δραστηριότητας ύπνου, μη ανεπτυγμένων τουριστικά, νησιωτικών, ακριτικών, δυσπροσβάσιμων με υψηλά, αν όχι κι απαγορευτικά ναύλα, με πολύ περιορισμένο αριθμό αφίξεων CHARTERS, δίχως καθόλου χαμηλού ναύλου πτήσεις – ιδιαίτερα ευαίσθητων Προορισμών -Κοινωνικοοικονομικά, Δημογραφικά, Γεοπολιτικά (και λόγω Προσφυγικού / Μεταναστευτικού κι «εντάσεων»/ απειλών απ’ τη γείτονα χώρα), χαμηλής Αναγνωρισιμότητας, δίχως κάν λογιστήριο εντός των μονάδων τους, μικρών μέσων ετήσιων μεγεθών, όπως π.χ. τιμής πόρτας / διανυκτέρευσης λίγες δεκάδες ευρώ (15-60), περιορισμένων ημερήσιων εισπρέξων δεκάδων ευρώ ή το πολύ λίγων εκατοντάδων (100-300) στην υψηλή περίοδο, χαμηλών ετήσιων τζίρων (δεκάδων χιλιάδων ή λίγων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην καλύτερη περίπτωση), πολύ μικρής τουριστικής περιόδου (40-120 ημερών) κι ακόμα μικρότερων πληροτήτων, κάτω του 60 – 40% στις πιο ευνοϊκές περιόδους, και οχι μεγαλυτερες του 10-30% για τα ετησιας λειτουργιας στην 7μηνη περιπου χειμερινη περιοδο,να πληρώνουν όλο το χρόνο, χειμώνα (όταν συχνά τα έσοδά τους υπολείπονται ακόμα και του εργατοασφαλιστικού τους κόστους) / καλοκαίρι τις ΙΔΙΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ, ανά δωμάτιο κι ανά κοινόχρηστο χώρο δραστηριοτήτων, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ και ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ δικαιωμάτων, μόνο και μόνο γιατί ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα μεγάλα καταλύματα (πολλών και σύνθετων δραστηριοτήτων, πέραν του ύπνου), ανεπτυγμένων τουριστικά προορισμών, με υψηλό αριθμό αφίξεων / CHARTERS / χαμηλού ναύλου πτήσεις, με πολύ μεγαλύτερα αντίστοιχα μέσα ετήσια μεγέθη, π.χ. τιμή πόρτας εκατοντάδων ευρώ ,συνολικων ημερήσιων εσόδων (η και ανά δραστηριότητα) χιλιάδων ευρώ, ετήσιων τζίρων εκατομμυρίων (ή και δεκάδων εκατομμυρίων) ευρώ, μεγάλης τουριστικής περιόδου (7-9 μηνών) κι ακόμα μεγαλύτερων πληροτήτων, άνω του 70-90 %, οι οποίες πέραν όλων των άλλων (όπως π.χ. μεγάλων υποδομών / ανωδομών, ευκαιριών, έργων, γεγονότων του προορισμού τους κλπ) διαθέτουν υψηλή Αναγνωρισιμότητα και πλειάδα εξειδικευμένων στελεχών / συμβούλων (Νομικών, Οικονομικών, Τεχνικών, Μελετητών κ.ά.), που στερούνται οι… Μικροί !
Β. Η πάγια τακτική της Ελληνικής Πολιτείας εδώ και 10ετίες – ανεξάρτητα φέρουσας ικανότητας / μεγέθους / τζίρου κλπ επιχείρησης, αναπτυξιακών δεικτών προορισμού κι Αναγνωρισιμότητάς του, κόντρα στην Αρχή της Αναλογικότητας κι Ανταποδοτικότητας, Οικογενειακές /Πολύ Μικρές / Μικρές / Μικρομεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις, ν’ αντιμετωπίζονται το ίδιο, π.χ. να πληρώνουν τα ίδια, π.χ. για Πνευματικά / Συγγενικά Δικαιώματα (κ.α οπως π.χ. Πρόστιμα, Εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κλπ, κλπ), απολαμβάνοντας όμως οι μικρές πολύ λιγότερα και στερούμενες πολύ περισσότερα, αποδίδει πλήρως το νόημα της Αριστοτέλειας ρήσης: «Τίποτα πιο άνισο, απ΄ την ίση μεταχείριση των άνισων» !!! και πρέπει ν’ αλλάξει.
Άλλωστε, εμείς οι Μικροί, δεν είμαστε ούτε ασήμαντοι, ούτε λίγοι, αντίθετα είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών επιχειρήσεων / σπονδυλική στήλη του παραγωγικού Εθνικού δυναμικού – εξωστρεφείς, συναλλαγματοφόρες, Εντάσεως Εργασίας και Παγίων (επιχειρήσεις) - που σύμφωνα με σχετική έρευνα (2012) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων, καλύπτουν το 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της Απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα - συμβάλλοντας στο 25% περίπου του ΑΕΠ και της Απασχόλησης της Χώρας. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί, είμαστε ολόκληρη η Ελλάδα, για να απεμπολήσουμε θεμελιώδη δικαιώματά μας και να μη διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσον τα ... … αυτονόητα.