Skip to main content
|

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την προξενική θεώρηση (βίζα) επισκεπτών του Αιγαίου στα νησιά από την Τουρκία

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την προξενική θεώρηση (βίζα) επισκεπτών του Αιγαίου στα νησιά από την Τουρκία
Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την προξενική θεώρηση (βίζα) επισκεπτών του Αιγαίου στα νησιά από την Τουρκία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ – Ε.Ο.Α.Ε.Ν. 

CHAMBERS GROUP FOR THE DEVELOPMENT OF GREEK ISLES - Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι  κ.κ. Υπουργοί,

Επικειμένης της συνάντησης «κορυφής» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, που προγραμματίσθηκε για τις 5-6 Μαρτίου 2013, παίρνω την πρωτοβουλία να σας υποβάλλω αυτή την επιστολή, μεταφέροντάς σας πάγιο αίτημα  του επιχειρηματικού αλλά και  του κοινωνικού  χώρου του Αιγαίου,   που αφορά  το ακανθώδες ζήτημα της προξενικής θεώρησης (Βίζα)  σοβαρό εμπόδιο (κατά τη γνώμη μας) στην περαιτέρω προώθηση του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι η τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου, δεκάδες χρόνια τώρα ήταν ετεροβαρής για την Ελλάδα. Η  έλλειψη αμοιβαιότητας οφείλεται κυρίως στο ισχύον καθεστώς βίζας που μας επιβάλλει η συνθήκη Σένγκεν . 

Τα τελευταία χρόνια με τις βελτιώσεις που επήλθαν :

  •  Απ  τον Αύγουστο του 2010, όπου γίνονται πλέον δεκτοί  και στην Ελλάδα τούρκοι τουρίστες  χωρίς βίζα, κάτοχοι των λεγόμενων «πράσινων»  διαβατηρίων.
  • Απ τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ταξίδια  (Μαθητών-Φοιτητών για εκπαίδευση, πολιτιστικά, αθλητισμός) των νέων έως 25 ετών.
  • Απ την λειτουργία των «visa center» σε διάφορες τουρκικές πόλεις
  • Απ’  την δυνατότητα  έκδοσης βίζας στα πέντε λιμάνια εισόδου τούρκων τουριστών (Μυτιλήνη, Χίος , Σάμος , Κως , Ρόδος), που ίσχυσε από πέρυσι το καλοκαίρι

Οι επισκέψεις τούρκων τουριστών  στα νησιά μας σημειώνουν θεαματική αύξηση  (40% έως 70%  το 2012) εκδηλώνονται καθ όλη τη διάρκεια του έτους (όχι μόνο καλοκαίρι) και συνέτειναν (σε περίοδο μάλιστα γενικευμένης οικονομικής κρίσης)  να εξισορροπηθούν  οι απώλειες από τους ερχόμενους με  charters ξένους τουρίστες, κυρίως από χώρες της Δ. Ευρώπης., καθώς και ελλήνων τουριστών, αλλά και να υπάρξει αμοιβαιότητα επισκέψεων που είναι και το ζητούμενο.

Όμως εκτιμούμε πως η τουριστική αγορά της Τουρκίας (15 εκατ κάτοικοι της παραλιακής ζώνης του Αιγαίου και άλλοι τόσοι στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης), με την σημειούμενη μάλιστα άνοδο του βιοτικού επιπέδου στη γείτονα χώρα, μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό στα νησιά μας. Αν υπολογίσει κανείς ότι ένα 20% περίπου των ανωτέρω τούρκων πολιτών έχει την δυνατότητα να επισκέπτεται τα νησιά μας, μιλάμε για τουλάχιστον για 5 με 6 εκατ. διανυκτερεύσεις κατ έτος, αριθμός πολύ μεγάλος για τα σημερινά δεδομένα.

Κατανοώντας τις δεσμεύσεις της χώρας μας, σε ό,τι αφορά στη πολιτική βίζας προς τους τούρκους τουρίστες,  από την εφαρμογή των διατάξεων της συνθήκης του Σένγκεν και τις λοιπές υποχρεώσεις της ως μέλος της Ε.Ε.,  συνοψίζοντας τα αιτήματα  καταλήγουμε στις παρακάτω προτάσεις:

   Να συνεχιστεί  και για τη θερινή περίοδο του 2013 το καθεστώς έκδοσης βίζας στα σημεία εισόδου των πέντε νησιών του Αιγαίου, που συνδέονται ακτοπλοϊκά με τις απέναντί τους τουρκικές πόλεις.  Στη διάρκεια των 15 ημερών (ισχύς visa) να έχει δυνατότητα 2 επισκέψεων «αντί μίας σήμερα » - Επέκταση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης visa σε όλες τις υφιστάμενες πύλες εισόδου SCHENGEN  Λέσβου, Χίου, Σάμου Κω και Ρόδου, Λιμάνια –Αεροδρόμια).

     Συνέχιση χωρίς βίζα, επιβατών-επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια, δηλαδή με κατάσταση ονομάτων.

    Να εξετάσει η Ελλάδα την δυνατότητα μείωσης του παράβολου για την θεώρηση, που σήμερα είναι 60 ευρώ, που μαζί με την υποχρέωση πιστοποιητικού ασφάλισης που απαιτείται αγγίζει το 80 ευρώ, ποσό αντικειμενικά υψηλό για αυθημερόν ή ολιγοήμερες επισκέψεις τούρκων στα νησιά.

     Να καταστεί εφικτό να επισκέπτονται τα νησιά μας τούρκοι τουρίστες (χωρίς διανυκτέρευση, αυθημερόν  ή  μέχρι δύο ημέρες) χωρίς βίζα, με καθεστώς,  όπως τηρείται στα κρουαζιερόπλοια, δηλαδή με κατάσταση ονομάτων, η οποία από την προηγούμενη ημέρα  θα αποστέλλεται για έλεγχο (Σένγκεν) στα σημεία ελέγχου διαβατηρίων των πέντε νησιών. 

    Την δημιουργία (Visa Centers) στην περιοχή του Balikesir (Αδραμυτίου-Αϊβαλί) γιατί βρίσκεται μεταξύ των δύο κύριων προξενείων μας (Κωνσταντινούπολης και  Σμύρνης) και απαιτείται πολύωρο ταξίδι για την απόκτηση Visa.

 

   Σημειώνουμε εδώ ότι το ελληνικό επιχείρημα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. θα μπορούσε να επικεντρώνεται στο ότι τόσο στα αεροδρόμια, όσο και στα λιμάνια των νησιών μας εφαρμόζεται, ακόμη και για τους έλληνες, έλεγχος ταυτοπροσωπείας, συνεπώς ακόμη κι αν κάποιος τούρκος (ύποπτος μετανάστευσης) επιχειρήσει να μετακινηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα γίνει αμέσως αντιληπτός.  Επι πλέον, γνωρίζουν στην Ε.Ε. ότι  τα νησιά του Αν. Αιγαίου, δέχονται σχεδόν καθημερινά πάρα πολλούς λαθρομετανάστες. Αν λοιπόν υπήρχε τούρκος πολίτης που θα επιχειρούσε να έλθει παράνομα, κάλλιστα θα μπορούσε να το πράξει, δηλώνοντας άλλη εθνικότητα!

  Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής σύνδεσης  Ε.Ε. – Τουρκίας, διαπιστώνουμε όμως ότι  ο συμψηφισμός του ζητήματος της βίζας (ελεύθερη μετακίνηση τούρκων πολιτών),  με το ζήτημα της επαναπροώθησης λαθρομεταναστών μπλοκάρει την όλη υπόθεση. Γι αυτό ζητούμε κάποια ειδική ρύθμιση (στο πλαίσιο της  Ε.Ε.) ειδικά για τα νησιά του  Ανατολικού Αιγαίου.  Άλλωστε πληροφορούμαστε ότι και άλλες χώρες της Ε.Ε. (όπως η Γερμανία η Ολλανδία, κ.α.) εφαρμόζοντας δικαστικές αποφάσεις κατάργησαν μονομερώς την υποχρέωση βίζας προς ορισμένες κατηγορίες τούρκων πολιτών.

Κλείνοντας σας παρακαλώ θερμά να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα που υπάρχει στο ζήτημα της βίζας των τούρκων επισκεπτών.  Η αναμονή με «δεμένα τα χέρια μας» της αόριστης υπόσχεσης – εκτίμησης   απ την Ε.Ε. ότι το 2017, θα επιλυθεί οριστικά  το ζήτημα της βίζας με την Τουρκία, δεν ικανοποιεί κανέναν στα νησιά μας.  Η αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος, που άρχισε να εκδηλώνεται από τα απέναντί μας τουρκικά παράλια, είναι ζήτημα ζωής για πάρα πολλές τοπικές επιχειρήσεις  και σε εποχή μάλιστα οικονομικής κρίσης έρχεται να τονώσει σημαντικά την γενικότερη νησιωτική οικονομία.

Με τιμή

Θρασύβουλος Καλογρίδης

Πρόεδρος Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

& Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις