Εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Λέσβο
Η τουριστική σεζόν για τη Λέσβο, άνοιξε την περασμένη Τετάρτη, 17 Απριλίου, με την άφιξη της πρώτης πτήσης charter από την Ολλανδία.
Παρόλο ότι είναι νωρίς ακόμη για να προβλέψει κάποιος το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, οι εκτιμήσεις, με βάση και τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Στην καλύτερη περίπτωση, οι συνολικές αφίξεις με πτήσεις charter θα πλησιάσουν τα επίπεδα της περσινής χρονιάς, δηλαδή 63.000 άτομα.
Οι λόγοι αυτής της άσχημης προοπτικής, είναι γνωστοί από τον χειμώνα.
Φέτος ''άνοιξαν'' οι αγορές Τουρκίας και Αιγύπτου, που πέρυσι, παρέμειναν ουσιαστικά ''κλειστές΄'', λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στις δύο αυτές χώρες, Έτσι, οι τουρίστες που δεν ταξίδεψαν εκεί το 2018, μπορούν να το κάνουν με άνεση και ασφάλεια φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα και κατ΄ επέκταση το νησί μας, θα χάσει ένα αρκετά σημαντικό αριθμό τουριστών που θα προτιμήσουν τους ανταγωνιστές μας.
Ο αριθμός ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων τουριστών που δέχθηκε πέρυσι η Ελλάδα, μοιάζει απίθανο να επαναληφθεί και φέτος.
Ένας άλλος λόγος είναι η απουσία ( τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή ), απευθείας πτήσεων από Γερμανία. Η αεροπορική εταιρεία που συνέδεε μέχρι το 2018 τη Λέσβο με το Μόναχο και το Ντύσσελντορφ, ''έπεσε'' έξω και μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία, για αναπλήρωση.
Η παρατεταμένη κρίση στην Αγγλία, λόγω πιθανού Brexit, είναι η αιτία που οι Άγγλοι τουρίστες εμφανίζονται διστακτικοί στο να κλείσουν τις διακοπές τους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τις μειωμένες κρατήσεις που έχουμε από τη χώρα αυτή.
Το προσφυγικό - μεταναστευτικό, δεν αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ανασταλτικό παράγοντα, στο να αποφασίσει κάποιος να κάνει διακοπές στη Λέσβο. Ήταν η αιτία για την τεράστια πτώση των αφίξεων το 2016 ( μόνο 33,000 τουρίστες ήρθαν στη Λέσβο τη χρονιά αυτή ). Από τότε όμως και μέχρι σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Το θέμα δεν αποτελεί κύρια είδηση στα ΜΜΕ των ευρωπαικών χωρών. Πολύ λίγοι είναι τώρα πια αυτοί, που δεν θα επιλέξουν το νησί, εξ αιτίας της παρουσίας προσφύγων - μεταναστών σ΄αυτό.
Απόδειξη γι' αυτό είναι οι 63.000 αφίξεις του 2018, πολύ κοντά στον αριθμό ρεκόρ για το νησί των 75.000 που είχαμε το 2014.Από πέρυσι μέχρι φέτος, η κατάσταση του προσφυγικού - μεταναστευτικού δεν έχει αλλάξει. Αν, όπως λένε κάποιοι, φταίει αυτό για την τουριστική εικόνα της Λέσβου, πως δικαιολογείται ο διπλασιασμός των αφίξεων από το 2016 μέχρι το 2018;.Πέρυσι δεν υπήρχε το ίδιο ''πρόβλημα'';
Πολλοί ρωτούν '' τι κάνουμε;''
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ενισχύσουμε την εικόνα μας, προβάλλοντας το φυσικό κάλλος του νησιού και την άριστη φιλοξενία που προσφέρουν οι κάτοικοι του και ειδικότερα οι επαγγελματίες του τουρισμού Να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες . Να καταστήσουμε όσους κάνουν διακοπές στον τόπο μας, τους καλύτερους διαφημιστές του.