11 Γαλάζιες Σημαίες για τη Λέσβο - Διαβάστε ποιες είναι
Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών-παραλιών και μαρινών.
Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών.
Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε συνολικά 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Φέτος, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.
Για τη Λέσβο οι 11 παραλίες - ακτές με γαλάζια σημαία είναι:
ΛΕΣΒΟΣ [11]
Δήμος Λέσβου
Τσαμάκια
Σκάλα Ερεσού
Εφταλού/Άγ. Ανάργυροι
Κάγια
Αγ. Ισίδωρος
Μόλυβος
Βατερά
Κανόνι Θέρμης
Άναξος
Πέτρα
Νυφίδα
Σε σχέση με το 2016 η Λέσβος κατέκτησε μια επιπλέον σημαία (Σκάλα Ερεσού)
--------
Για τη Λήμνο
ΛΗΜΝΟΣ [4]
Δήμος Λήμνου
Εβγάτης/Ζεματάς Άγ. Ιωάννης Θάνος Πλατύ
Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας είναι το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE), το οποίο εδρεύει στη Δανία και έχει 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Πέρα από την ποιότητα των νερών κολύμβησης υπάρχουν ακόμα 32 κριτήρια που αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Το πρόγραμμα εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΕΕΠΦ, την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1951).