Έλεγχος Σχολικής Ετοιμότητας
Μια απλή δοκιμασία που διαρκεί λιγότερο από δέκα λεπτά και ονομάζεται Α – τεστ μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει το σχολείο.
Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του, το Α- τεστ εκτιμά τις πρώιμες μαθησιακές ικανότητες στη νηπιακή ηλικία των 5-7 ετών. Είναι μελετημένο και σταθμισμένο σε χιλιάδες Ελληνόπουλα που ζουν σε όλη την Ελλάδα και φοίτησαν στο νηπιαγωγείο.
Τι είναι το Α-τεστ
Είναι ένα απλό ερωτηματολόγιο που απαντάται από τους μελλοντικούς μαθητές σε χρόνο που δεν ξεπερνά συνολικά τα 7 έως 10 λεπτά. Στη συνέχεια, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αξιολογούνται οι απαντήσεις και σε κλάσματα δευτερολέπτου βγαίνει η «ετυμηγορία». Το τεστ απευθύνεται σε «φυσιολογικά» παιδιά (όχι δηλαδή αυτά με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες) και μπορεί να γίνει στα γραφεία των εκπαιδευμένων συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Οι ειδικοί που είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό του κατέληξαν σε εφτά τομείς που θεωρούν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του παιδιού να συμμετέχει ενεργά και χωρίς προβλήματα στη σχολική διαδικασία και αυτούς εξετάζει. Πρόκειται για την κριτική ικανότητα, τις γλωσσικές αναλογίες, την αφαιρετική σκέψη, τον οπτικοακουστικό συντονισμό, την οπτική αντίληψη, την αδρή κινητικότητα και τις ακολουθίες. Καθένας από αυτούς τους τομείς επηρεάζει την απόδοση του παιδιού και σε διαφορετικά μαθήματα. Για παράδειγμα, οι ακολουθίες, η ικανότητα δηλαδή του παιδιού να ταξινομεί τα δεδομένα για να φτιάξει μια ιστορία, έχει άμεση σχέση με την ικανότητά του να γράφει αργότερα εκθέσεις ή η οπτική αντίληψη των πραγμάτων θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πόσο «καλός» μαθητής θα είναι στην ανάγνωση αλλά και την ορθογραφία (αφού όλοι μας θυμόμαστε οπτικά μια λέξη προκειμένου να τη γράψουμε). Με τον ίδιο τρόπο η αφαιρετική σκέψη είναι απαραίτητη στα μαθηματικά και ο οπτικοκινητικός συντονισμός στη γραφή. Έτσι, οι συνεργάτες του Α τεστ μπορούν από μια απλή ζωγραφιά του παιδιού να καταλάβουν αν έχει καλή σχέση με το μολύβι –άρα θα μπορεί εύκολα να μάθει να γράφει- κι από την απάντησή του σε μια απλή ερώτηση όπως «γιατί έχουμε καρέκλες στο σπίτι;» να διαπιστώσουν εάν διαθέτει επαρκή κριτική ικανότητα.
Ποια είναι τα οφέλη για τα παιδιά και τους γονείς
Τα παιδιά που έκαναν το Α-Τεστ ωφελούνται διότι η μετάβαση από το περιβάλλον του νηπιαγωγείου στο περιβάλλον του σχολείου γίνεται πιο ομαλά.
Είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την έναρξη της φοίτησης στη Α’ Δημοτικού και νιώθουν συναισθηματική σιγουριά και ασφάλεια για να αντιμετωπίσουν την νέα σχολική ύλη. Νιώθουν περισσότερο εξοικειωμένα με το σχολικό περιβάλλον, ενώ όσα έχουν κάποια μικρή δυσκολία την αποκαθιστούν έγκαιρα.
Οι γονείς των παιδιών που έκαναν το Α-Τεστ, βεβαιώθηκαν ότι τα παιδιά τους ήταν πραγματικά έτοιμα να αρχίσουν το σχολείο. Αρχικά ένιωσαν ασφάλεια και σιγουριά για τις ικανότητες των παιδιών τους, ενώ τους βοήθησε και για την σωστή επιλογή του κατάλληλου σχολείου. Εξοικείωσαν τα παιδιά τους με τις σχολικές δραστηριότητες και τους έδωσε την δυνατότητα να τα βοηθήσουν αποτελεσματικά αν είχαν κάποια δυσκολία.
Μέσω του Α-Τεστ οι γονείς ενημερώθηκαν ότι υπάρχει και στη χώρα μας αντικειμενικός τρόπος ανίχνευσης πιθανών μαθησιακών δυσκολιών πριν από την έναρξη του σχολείου.
Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου έχει χαμηλές ή οριακές ικανότητες;
Μαζί με τα αποτελέσματα του τεστ, οι ειδικοί που το διεξάγουν θα σας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί να ενισχύσει τα «αδύναμα» σημεία του, ώστε μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα χτυπήσει για πρώτη φορά το κουδούνι να είναι πανέτοιμο για όλα τα μαθήματα. Οι λύσεις που προτείνονται είναι πολύ απλές και διασκεδαστικές για το παιδί και έχουν να κάνουν με απλές δραστηριότητες, παιχνίδια ή προτεινόμενα βιβλία. Μην ανησυχείτε: μέχρι το Σεπτέμβριο υπάρχει αρκετός χρόνος για να μάθει το παιδί να γράφει πιο σωστά, να αναπτύξει την κριτική του σκέψη, να βελτιώσει τις γλωσσικές αναλογίες ή να βελτιώσει κάθε τομέα στον οποίο υστερεί. Αλλά και άσχετα από το τεστ, υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που μπορεί να βοηθήσουν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας να αναπτύξει τις απαραίτητες ικανότητες. Για να του δώσετε τα απαραίτητα εφόδια φροντίστε, πριν πάει στην πρώτη δημοτικού:
- Να μάθει να αναγνωρίζει και να γράφει τα γράμματα και να ξεχωρίζει τα μικρά από τα κεφαλαία.
- Να συνδέει τα γράμματα με λέξεις (π.χ. «γ όπως γάτα»)
- Να συνηθίσει να γράφει σε ένα τετράδιο προγραφής 2-3 σελίδες κάθε μέρα, ώστε να εξοικειωθεί με την υποχρέωση της απογευματινής εργασίας.
Πόσο κοστίζει;
Αν απευθυνθείτε σε κάποιον από τους εξειδικευμένους συνεργάτες του Α-Τεστ, θα μπορεί το παιδί να εξεταστεί με το κόστος μιας επίσκεψης στο γραφείο του ειδικού θεραπευτή που διεξάγει το τεστ.
Οι δημιουργοί του Α τεστ
Η συγκεκριμένη δοκιμασία είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο έμπειρων και καταξιωμένων επιστημόνων:
Της Λωρέττας Θωμαΐδου, παιδιάτρου, Επίκουρης καθηγήτριας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια της πρώτης Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στην Ελλάδα (στη Β παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία) και του Στέλιου Μαντούδη, αναπτυξιακού εργοθεραπευτή και αναγνωρισμένου σύμβουλου ανάπτυξης σε περισσότερους από 40 δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, κλείστε ένα ραντεβού (χωρίς οικονομική επιβάρυνση) για να ενημερωθείτε λεπτομερώς και να αποφασίσετε αν θέλετε να προχωρήσετε στην εφαρμογή του Α-Τεστ. Ή επισκεφτείτε το επίσημο site του Α τεστ www.atest.gr και θα βρείτε πληροφορίες για τους ειδικούς που διεξάγουν το τεστ σε όλη την Ελλάδα.
Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης:
Βερβέρη Μαρία
Καβέτσου 17 - Μυτιλήνη
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 48933 & 6945447016
mariaververi@blogspot.gr
ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΩΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ