Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *
Αποφάσισα να γράψω ένα ενημερωτικού τύπου κείμενο σχετικά με τα βιβλία αυτοβοήθειας, καθώς συναντώ πλέον πολλούς ανθρώπους στο γραφείο που μου ζητούν να διαβάσουν κάτι σχετικά με το πρόβλημα τους, αλλά και άλλους που όταν πια έρθουν για θεραπεία έχουν ήδη διαβάσει αρκετά.
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει από κατάθλιψη, άγχος, σωματικές επιπτώσεις του στρες, προβλήματα στη διατροφή, στις προσωπικές σχέσεις και άλλες πολλές δυσκολίες που επηρεάζουν τη συνολική λειτουργικότητα του ατόμου και καθιστούν αναγκαία την αναζήτηση κάποιας μορφής βοήθειας.
Αν και σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες πάρα πολλές μορφές αποτελεσματικής παρέμβασης σε αυτά τα προβλήματα, δεν είναι πάντα εφικτή η επιλογή τους από τους ενδιαφερόμενους- πάσχοντες. Ένας σημαντικός λόγος μπορεί να είναι το οικονομικό κόστος της επίσκεψης σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ή το ότι δεν υπάρχει κατάλληλος ειδικός στην περιοχή όπου ζει ο ενδιαφερόμενος, ή ακόμα και η αμηχανία που ενδεχομένως να αισθάνεται στην ιδέα να επισκεφτεί κάποιον ειδικό. Τότε, ίσως, για εκείνον να είναι καλή λύση η επιλογή ενός βιβλίου αυτοβοήθειας.
Τα βιβλία αυτοβοήθειας είναι άλλη μια μορφή παρέμβασης και δεν επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τους ψυχοθεραπευτές. Άλλωστε πως θα μπορούσε μια δια ζώσης διαδικασία και διαπροσωπική αλληλεπίδραση να αντικατασταθεί από ένα βιβλίο; Κανένα βιβλίο δεν είναι εκείνο που μπορεί να συμπεριλάβει όλο το εύρος των εμπειριών της ψυχοθεραπείας και αυτό είναι κάτι που και οι ίδιοι θα μπορέσετε να το διαπιστώσετε στην πορεία της ανάγνωσης και δουλειάς σας μέσω αυτών των βιβλίων. Εξάλλου, δεν είναι όλα τα προβλήματα το ίδιο εύκολο να αντιμετωπιστούν. Όσο πιο πολλούς τομείς της ζωής σας επηρεάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αντιμετώπιση του. Και τότε είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για εκείνο το βήμα παρακάτω που δυσκολεύεστε να πετύχετε από μόνοι σας μέσω του βιβλίου. Πολλές φορές άλλωστε τα βιβλία αυτοβοήθειας χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά στην ψυχοθεραπεία.
Έχετε στο μυαλό σας ότι για να ξεπεράσετε ένα πρόβλημα χρειάζεται χρόνος, επιμονή και προσπάθεια. Κι αυτό ισχύει είτε δουλεύετε μόνοι σας, είτε με την βοήθεια κάποιου ειδικού. Κανένα επιτυχημένο αποτέλεσμα δεν έρχεται μαγικά, γρήγορα και αβίαστα και είναι σημαντικό αυτό να το γνωρίζετε και να μην διακόψετε την προσπάθεια σας. Το σημαντικό είναι να σημειώνετε πρόοδο. Όχι σε πόσο χρόνο θα γίνει αυτό.
Τέλος, να σημειώσω ότι τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στους φίλους ή στο οικογενειακό περιβάλλον του πάσχοντα, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν βαθύτερα το πρόβλημα και να αντλήσουν πληροφορίες για τη στάση που θα πρέπει να τηρούν απέναντι του.
Παρακάτω ακολουθούν ενδεικτικά κάποια βιβλία αυτοβοήθειας:
- Για την κατάθλιψη: «Αισθανθείτε καλα!» του D. Burns & «Ξεπερνώντας την κατάθλιψη» του P. Gilbert
- Για το άγχος: «Ξεπερνώντας το άγχος» της H. Kennerley & «Άγχος και η αντιμετώπιση του» του D. Fontana
- Για τις κρίσεις πανικού: «Οι καρδερίνες είναι πουλιά αποδημητικά» της Π. Φωκά
- Για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες: «Πώς να ξεπεράσετε την πρόωρη εκσπερμάτιση» του H.S. Kaplan & «Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου» του Ν. Βαιδάκη
* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer.
Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284.
Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr
Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net