Πολιτισμός

21/08/2024 - 10:57

Υφαίνοντας «μεθυσμένα νήματα»... στην Ανεμώτια! Μοναδικές εμπειρίες πολιτισμού!

Στις 16, 17 και 18 Αυγούστου 2024, ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» πραγματοποίησε το 8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας με την ιδιαίτερη ονομασία “ΕρωτοΎφαντο…κρασί της Λέσβου”.

Ένα Φεστιβάλ με φαντασία, αμεσότητα, ειλικρίνεια, εξωστρέφεια και δικτύωση. Μια τριήμερη πολυθεματική πολιτιστική διαδρομή, που ανέδειξε την αμπελοοινική παράδοση της Λέσβου, μέσα από μία αδιάσπαστη ενότητα παραγωγής, τέχνης, πολιτισμού, συμμετοχικότητας, ανταλλαγής και αναζωογόνησης.

Παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες κρασιών, δράσεις μαγειρικής, χωρική απόσταξη, βιωματικά εργαστήρια ύφανσης, εκθέσεις σύγχρονης φωτογραφίας, λαογραφικές εκθέσεις, περιηγήσεις, θέατρο, μουσική, χορός και η μεγάλη συναυλία με τους Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση και Οδυσσέα Τσάκαλο ήταν η αφορμή για να συναντηθούμε, να επικοινωνήσουμε και να συνδεθούμε υφαίνοντας «μεθυσμένα νήματα»….

d

Ο φετινός τίτλος του Φεστιβάλ " ΕρωτοΎφαντο…κρασί της Λέσβου",  τόνισε τη μαγεία και τη θελκτικότητα του λεσβιακού οίνου και μας κάλεσε να ανακαλύψουμε τη γοητεία της αμπελουργικής και οινοποιητικής τέχνης του νησιού μας και πως αυτή συμπράττει με άλλες παραδοσιακές τέχνες. Μέσα από αυτή την προσέγγιση αναδείχτηκαν οι παραδοσιακές τέχνες της αμπελουργίας, της οινοποίησης και της ύφανσης και το πώς αυτές αλληλεπιδρούν και αλληλοεμπνέονται.

Η οινοποίηση είναι μια μοναδική τέχνη που μεταμορφώνει το σταφύλι σε ένα ερωτικό ποτό που εκπροσωπεί τη γοητεία και την απόλαυση στην κοινή ανθρώπινη εμπειρία. Από την άλλη, η ύφανση είναι μια τέχνη εξίσου μοναδική, που μετατρέπει το μαλλί σε ζεστό και προστατευτικό ένδυμα, σε υφαντό γεμάτο ιστορία και παράδοση. Όπως το κρασί, έτσι και το υφαντό αντικατοπτρίζουν τη δεξιοτεχνία και την υπομονή του δημιουργού, τη βαθιά σύνδεση με τη φύση και τα υλικά της, αλλά κυρίως επισημαίνουν τη «Σύνδεση» των Ανθρώπων.

ee

Με αυτό το πνεύμα, το φετινό Φεστιβάλ Αμπελουργίας πραγματεύτηκε επίσης τη «Σύνδεση» των Ανθρώπων μέσα στην κοινωνία των πολιτών, στην ενασχόλησή τους με τα κοινά, τις παραδοσιακές τέχνες, τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πώς αυτή μετουσιώνεται σε κοινό βίωμα, ενσυναίσθηση, αλληλοκατανόηση και βαθύτερες ανθρώπινες σχέσεις.

Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν ένα ποιοτικό πρόγραμμα που έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης τόσο από τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, όσο και από συμπολίτες από ολόκληρη τη Λέσβο αλλά και πέρα από αυτή…Το Φεστιβάλ αποτέλεσε μια ποιοτική διέξοδο ανακούφισης, συμμετοχής και ψυχαγωγίας, για τον ντόπιο πληθυσμό και τους επισκέπτες του νησιού.

Σε έναν κόσμο που ο ρομαντισμός θεωρείται «ελάττωμα» και το «εγώ» τείνει να εξαφανίσει το «εμείς», οι εκδηλώσεις και ο γενικότερος χαρακτήρας του Φεστιβάλ ήταν μια μικρή υπενθύμιση όσων μπορούν να επιτευχθούν συλλογικά, με συνεργασία, και κατανόηση.

Το θετικό αποτύπωμα που άφησε το 8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας σε ολόκληρη τη Λέσβο και πέρα από αυτή, αφιερώνεται στους ανθρώπους που ενσυνείδητα προσφέρουν και διαχέουν έστω και ένα μικρό μέρος της ενεργητικότητας και της γνώσης τους στην κοινότητα και στον τόπο τους, χωρίς να βαρυγκωμούν και να αναμένουν κάποιο αντάλλαγμα…

Το «8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας 2024» συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» με το Δήμο Δυτικής Λέσβου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και την Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας Λέσβου.

Το Φεστιβάλ υποστήριξε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η Κοινότητα Ανεμώτιας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Αθήνας και ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας.

Χορηγοί Επικοινωνίας ΕΡΤ Αιγαίου, Στο Νησί (Κοιν.Σ.Επ. Ενημέρωση), Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) και Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Βορείου Αιγαίου «Συνέργεια».

Μοιράσου το άρθρο!