Πολιτισμός

08/07/2024 - 21:42

Τσιγγάνοι στη Μυτιλήνη παραδίδουν μαθήματα παραδοσιακής καλαθοπλεκτικής

Εργαστήριο Παραδοσιακής Καλαθοπλεκτικής στο Μουσείο Τεριάντ με τις «Γέφυρες Τέχνης»

Το Μουσείο Τεριάντ φιλοξένησε την περασμένη εβδομάδα στον φιλόξενο εξωτερικό του χώρο, ένα εξαιρετικό εργαστήριο παραδοσιακής καλαθοπλεκτικής. Το εργαστήριο διοργανώθηκε από τον φορέα «Γέφυρες Τέχνης» και την Ιδρύτρια Ανχελα Αρμπελάεθ, σε συνεργασία με καλαθοπλέκτες από την κοινότητα των Ελλήνων τσιγγάνων από την Μυτιλήνη.

Η καλαθοπλεκτική είναι μία από τις αρχαιότερες χειροτεχνικές δραστηριότητες που τα τελευταία χρόνια, όπως άλλες παρόμοιες τέχνες, παραμένουν σε παρακμή. Σήμερα, με την κυριαρχία του πλαστικού, η τέχνη της καλαθοπλεκτικής φθίνει. Τη συνεχίζουν ηλικιωμένοι σε πολλά μέρη της χώρας και στο Νησί μας, ελάχιστοι. Η εμπνευσμένη Λεσβιακή Λαϊκή τέχνη είναι πολύ πλούσια και βασίζεται, όπως κάθε τέχνη του νησιού, στην αξιοποίηση των φυσικών, κυρίως, υλικών του τόπου (λυγαριάς, καλαμιάς, ιτιάς), στην αξιοποίηση στοιχείων της ιστορίας και της παράδοσης, στην δημιουργική κουλτούρα των Λέσβιων. 

  

δ

Το εργαστήριο προσέλκυσε 28 επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένων της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων και της Ανδαλουσίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραδοσιακές τεχνικές της καλαθοπλεκτικής και υλικά από την Λέσβο και την Ελλάδα γενικότερα, όπως η λυγαριά, η ιτιά και να δημιουργήσουν δικά τους έργα, ενισχύοντας έτσι τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την αμοιβαία κατανόηση. 

Με γνώμονα την αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος του Δήμου και κύριους άξονες την αναβίωση επαγγελμάτων που χάνονται, την ενδυνάμωση της συμπερίληψης με την ενσωμάτωση του αλληλοσεβασμού και ενσυναίσθησης της διαφορετικότητας, καθώς επίσης και της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης, στα αποτελέσματα του πρωτότυπου αυτού εργαστηρίου, προσμετράται η δημιουργία ενός μοναδικού περιβάλλοντος, όπου οι πολιτισμοί συναντήθηκαν και αναπτύχθηκαν νέες γέφυρες φιλίας και συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την εμπειρία και τόνισαν τη σημασία της διατήρησης και προώθησης της παράδοσης και του πολιτισμού της Λέσβου και ειδικά της καλαθοπλεκτικής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε συμμετέχοντας στο εργαστήριο, κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του, πήρε μαζί του ένα καλάθι.

ζ
 

Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί μόνον έναν τρόπο να διατηρηθούν οι παραδοσιακές τεχνικές καλαθοπλεκτικής, αλλά και να προαχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου σε διεθνές επίπεδο. Η επιτυχία του εργαστηρίου αποδεικνύει την δυναμική των πολιτιστικών ανταλλαγών και τη σημασία της τέχνης, ως μέσου επικοινωνίας και ενότητας.

 

Ο φορέας «Γέφυρες Τέχνης» προάγει την πολιτιστική ανταλλαγή και συνεργασία μέσω της τέχνης και της παράδοσης. Διοργανώνει εκδηλώσεις και εργαστήρια που φέρνουν κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, ενισχύοντας την αλληλοκατανόηση και την πολιτιστική ποικιλομορφία. Χτίζει γέφυρες.

 

Ευχαριστούμε το Μουσείο Τεριάντ και το προσωπικό του για την φιλοξενία, την κυρία Κάρμεν Βος, επικεφαλή της ομάδας των επισκεπτών από την Ιβηρική Χερσόνησο και τους τεχνίτες καλαθοπλέκτες, Νικόλαο και Θανάση Κωνσταντίνου

Μοιράσου το άρθρο!