Τι έκαναν 800 άτομα στο εμβληματικό Πάνω Κάστρο της Μυτιλήνης;
Περισσότερα από 800 άτομα συμμετείχαν στο χθεσινό ιστορικό περίπατο στο κάστρο της Μυτιλήνης που οργάνωσε ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι «το κιρκινέτσι»
Μεγάλη η επιτυχία του ιστορικού περιπάτου που οργάνωσε χθες Τρίτη το απόγευμα, στο εμβληματικό πάνω κάστρο της πόλης με τίτλο «Το άγνωστο πάνω κάστρο της Μυτιλήνης. Το κάστρο της γειτονιάς μας» ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι».
Με «ξεναγό» τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, περισσότεροι από 800 φίλοι και μέλη του Συλλόγου, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και επισκέπτες, περπάτησαν από την είσοδο του πάνω κάστρου της Μυτιλήνης, σε μια διαδρομή που περνούσε από την κορυφή της αρχαίας ακρόπολης που ταυτίζεται με το σημερινό κάστρο, τα αναστηλωμένα τμήματα του βορειοανατολικού περιβόλου του κάστρου και τις ανασκαφές κατά τις οποίες έχουν έρθει στο φως οι οθωμανικές και Γατελούζικες – βυζαντινές θεμελιώσεις των τειχών καθώς και η θεμελίωση της κλασικής ακρόπολης της Μυτιλήνης του 5ου π.Χ αιώνα. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί η αναφορά από τον κ. Τριανταφυλλίδη στα εντοιχισμένα στο μεσαιωνικό τείχος αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον προέρχονται από το αρχαίο Ποταμώνειο, σημαντικό δημόσιο κτήριο της Ρωμαϊκής Μυτιλήνης που βρισκόταν όπως όλα δείχνουν σε χώρο του σημερινού κάστρου. Σταθμοί και ιδιαίτερη αναφορά στα ευρήματα του κάτω κάστρου έγινε στη διαδρομή από τη βυζαντινή πυλίδα μέχρι τη βυζαντινή δεξαμενή και τη μεσαία πύλη (ορτά καπού). Πολλοί ήταν αυτοί που μπήκαν για πρώτη φορά στον οθωμανικό μεντρεσέ (ιεροδιδασκαλείο) του 16ου αιώνα που χτες άνοιξε για το κοινό και στις τεράστιες υπόγειες κρύπτες του κάστρου. Για πρώτη φορά για το κοινό άνοιξε χτες και ο λεγόμενος «πύργος της βασίλισσας», ένα από τα σημαντικότερα κτήρια του κάστρου το οποίο και θα αναστηλωθεί.
Η δράση ολοκληρώθηκε με πλούσιο διάλογο ανάμεσα σε όσους είχαν παραμείνει για να δουν από τα τείχη και τη βυζαντινή δεξαμενή, μια μοναδική δύση.
Η εκδήλωση αυτή όπως και οι άλλες που πραγματοποιούνται φέτος το καλοκαίρι είναι αφιερωμένες στην επέτειο εθνικής μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» έχει προγραμματιστεί για τις 26 Αυγούστου στην «αρχαία» εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Στον αύλειο χώρο του μνημείου και μετά από ενημέρωση των συμμετεχόντων για την ιστορία του, θα πραγματοποιηθεί συναυλία βυζαντινής μουσικής με αναγνώσεις μαρτυριών προσφύγων στη Μυτιλήνη από τις Μικρασιατικές πατρίδες