Πολιτισμός

16/07/2024 - 13:48

«Συστήνοντας τον Θεόφιλο στον Teriade – Ο Γ. Γουναρόπουλος και η συγκυρία μιας συνάντησης» στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού

Τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου και του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ με τίτλο «Συστήνοντας τον Θεόφιλο στον Teriade – Ο Γ. Γουναρόπουλος και η συγκυρία μιας συνάντησης» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 20:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης στο Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη. 

Η έκθεση πραγματοποιείται από τον Δήμο Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θα διαρκέσει από τις 17/7 έως τις 31/8/2024 και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:30 έως τις 14:30.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης των εγκαινίων είναι το ακόλουθο:

20:00 – Έναρξη – Χαιρετισμοί

  • Π. Χριστόφας, Δήμαρχος Μυτιλήνης
  • Ε. Χιωτέλλη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού
  • Λίλα ντε Τσάβες – Χρονοπούλου, Πρόεδρος ΔΣ Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade
  • Κ. Μανιατόπουλος, Διευθυντής Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade

20:30 – 20:40

«Ο Γουναρόπουλος ανακαλύπτει το Θεόφιλο» από τον Ε. Βογιατζή, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Στέγη του Θεόφιλου».

20:45 – 20:55

«Έμπνευση και καινοτομία: Το Μουσείο Γουναρόπουλου και οι δράσεις του» από τη Ζ. Χαραλαμπίδου, Μουσειολόγο στο Μουσείο Γουναρόπουλου.

21:00 – 21:15

«Ο ζωγράφος Γ. Γουναρόπουλος, το έργο του και η πρώτη ‘εμφάνιση’ του Θεόφιλου στο Παρίσι» από τη Δ. Γιακουμή, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Επιμελήτρια στο Μουσείο Γουναρόπουλου.

21:15 – 21:30

«Θεόφιλος, Γουναρόπουλος, Teriade. Η «ανακάλυψη» του ασπούδαχτου ως συνιστώσα του ελληνοκεντρικού μοντερνισμού από την Μ.Γ. Μόσχου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης.

21:30

Συζήτηση με τον συντονισμό της Ε. Σαμπανίκου, Καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μοιράσου το άρθρο!