Πολιτισμός

17/08/2023 - 18:11

«Συμβίωση» : Συναρπαστική έναρξη για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) ξεκίνησε με θερμή ανταπόκριση και εντυπωσιακές εκδηλώσεις, έχοντας συγκεντρώσει για άλλη μια φορά από όλη την Ευρώπη στο νησί της Λέσβου, την αφρόκρεμα των μουσικών στο ετήσιο ραντεβού ενός από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης. 

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, με την πρώτη από τις δύο εναρκτήριες συναυλίες, που εντάσσονται στο Φεστιβάλ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συνδιοργανώνονται με την Eφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Ιππείς του Ομίλου «Κένταυρος» καλωσόρισαν τους περίπου 500 θεατές, οι οποίοι στη συνέχεια απόλαυσαν το "πάντρεμα" της φύσης με τη μουσική των Ράινχολντ Γκλίερ, Εζεν Υζάι, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Νικκολό Παγκανίνι μπροστά από το τοξωτό μεσαιωνικό Γεφύρι της Κρεμαστής.

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 12 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εναρκτήρια δράση στο Άνω Κάστρο της Μυτιλήνης, έχοντας το μεσαιωνικό Πύργο της Βασίλισσας στο φόντο. Οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, συνοδευόμενες από τους νεαρούς αδελφούς Ευριπίδη και Σταύρο Σαμαρά, προσέφεραν μια πραγματική μουσική εμπειρία, ερμηνεύοντας έργα των Κλωντ Ντεμπυσσύ και Σεζάρ Φρανκ.

δ

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, στο Tryfon Art Residency, παρουσιάστηκε το έργο "Ενώχ Άρντεν" (1864) του Ρίχαρντ Στράους, βασισμένο στο ποίημα του λόρδου Άλφρεντ Τέννυσον. Τη σκηνοθεσία της παράστασης και τη μετάφραση του έργου υπέγραψε ο Λευτέρης Γιοβανίδης, ενώ το ρόλο του αφηγητή είχε  ο ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, συνοδεία του Θεόδωρου Τζοβανάκη στο πιάνο.

Η επίσημη συναυλιακή έναρξη του ΔιΦεΜΜ έγινε χθες, Τετάρτη 16 Αυγούστου, σε μια εντυπωσιακή βραδιά που περιλάμβανε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, υπό τη θεματική «Αποξένωση». Σε ένα καταπράσινο μεσογειακό τοπίο με πεύκα, βελανιδιές και ελιές, στο παραθαλάσσιο πάρκο του Ξενοδοχείου «Δελφίνια» στο Μόλυβο, η συναυλία ξεκίνησε με μια μαγευτική σύνθεση για λύρα και κλαρινέτο του Νταβίντ Ορλόφσκυ, ο οποίος και την ερμήνευσε πλαισιωμένος από τους Νόε Ινούι και Τομπίας Φέλντμαν στο βιολί, τον Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι στη βιόλα και τον Μπένεντικτ Κλέκνερ στο βιολοντσέλο. Ακολούθησε η σοπράνο Δανάη Κοντόρα, η οποία ερμήνευσε το έργο του Μωρίς Ραβέλ «Καντίς», από τις "Δύο Εβραϊκές Μελωδίες," συνοδευόμενη από κουαρτέτο εγχόρδων που απαρτίστηκε από τους Νόε Ινούι και Τομπίας Φέλντμαν στο βιολί, τον Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι στη βιόλα και τους Μπένεντικτ Κλέκνερ και Ίζανγκ Έντερς στο βιολοντσέλο. Στο τρίτο μέρος της βραδιάς, οι θεατές απήλαυσαν κουιντέτο εγχόρδων σε ντο μείζονα, D. 956 του Φραντς Σούμπερτ, ερμηνευμένο από τους Άντιε Βάιτχαας και Τομπίας Φέλντμαν στο βιολί, τη Μούριελ Ραζάβι στη βιόλα, και τους Μπένεντικτ Κλέκνερ και Ίζανγκ Έντερς στο βιολοντσέλο.

δδ

Μέσω της μουσικής, οι καλλιτέχνες μετέφεραν το μήνυμα της αποξένωσης του σύγχρονου ανθρώπου των αστικών κέντρων από τη φύση, καθώς και την έντονη ανάγκη επανασύνδεσής μας με αυτήν. 

δαδα

Συνύπαρξη, Συμβίωση, Αρμονία. Τρεις ημέρες συναυλιών ακολουθούν από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου, με έμφαση σε έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου από τον Μπετόβεν μέχρι τον Τσαϊκόφσκι, αλλά και έργα συνθετών του 20ου και 21ου αιώνα και το έργο «Ενδογένεση – Oντογένεση»,
«Το πέταγμα του αετού» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που θα ακουστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως, στις 17 Αυγούστου στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. 

φ

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Παραθαλάσσιο Πάρκο του Ξενοδοχείου "Δελφίνια" στο Μόλυβο.

Μοιράσου το άρθρο!