Στον «αέρα» βρίσκεται λόγω έλλειψης προσωπικού η λειτουργία του Μουσείου - Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ στη Μυτιλήνη, που άνοιξε τις πόρτες του ξανά πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από τριετείς εργασίες ανακαίνισης - επέκτασης των εγκαταστάσεων και συντήρησης των πολύτιμων εκθεμάτων του.
Το Μουσείο φιλοξενεί τη σπάνια συλλογή των «Μεγάλων Βιβλίων» (Grand Livres) και των περιοδικών τέχνης Verve (Οίστρος) που εξέδιδε στο Παρίσι ο ιδρυτής και δωρητής του. Οι ιστορικές αυτές εκδόσεις περιλαμβάνουν πρωτότυπα έργα των Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ, Λεζέ και άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, «παντρεμένα» με κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών όπως οι Λόρκα, Τζόις, Χέμινγουεϊ, Ρίλκε, Ελύτης, Καμί κ.ά., σε μια μοναδική διαλεκτική σχέση μεταξύ τους, που έκανε συγκεκριμένα βιβλία τέχνης γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, εκτίθενται 37 πίνακες του Θεόφιλου και έργα των Τσαρούχη, Κανέλλη, Ρόρρη, Βακιρτζή κ.ά., από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του Μουσείου που φέρει το όνομά του.
Σήμερα, 36 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Μουσείο Τεριάντ κινδυνεύει με «λουκέτο». Τα 80.000 ευρώ της ετήσιας επιχορήγησης του ΥΠΠΟ φτάνουν μετά βίας για να καλύψουν τη μισθοδοσία των μόλις 3 εργαζομένων (του διευθυντή και δύο φυλάκων) και μέρος των πάγιων εξόδων, ενώ καθιστούν απαγορευτική την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
Πλήρως ανακαινισμένο μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ, με την προσθήκη νέας υπερσύγχρονης πτέρυγας και με τα εκθέματά του συντηρημένα από το προσωπικό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το Μουσείο επαναλειτουργεί από την 1η Ιουλίου, μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη).
«Το άνοιξα για να μη χαθεί η σεζόν, αλλά φοβάμαι πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι βιώσιμη η λειτουργία του», είπε στο «Εθνος» ο διευθυντής του Μουσείου, Κ. Μανιατόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι τρεις φύλακες, γραμματειακή υποστήριξη και καθαρίστρια. «Υπάρχει κόσμος που έχει μάθει το νησί με αφορμή το Μουσείο. Δεν ξέρω να υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα που έχουν αυτή την πολυτέλεια», επισήμανε.
Ο Στρατής Ελευθεριάδης - Τεριάντ (Teriade) γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1897 και σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σπούδασε νομικά, αλλά τον κέρδισε η τέχνη. Συνδέθηκε με τους πρωτοπόρους της ευρωπαϊκής δημιουργίας και στα 40 του χρόνια άρχισε να εκδίδει βιβλία τέχνης που απέκτησαν παγκόσμια φήμη, χάρη στην πρωτοτυπία και την υψηλή τους ποιότητα.
Εξέδωσε 26 εικονογραφημένα βιβλία, τα λεγόμενα Grand Livres (Μεγάλα Βιβλία), που συνδυάζουν με ανεπανάληπτο τρόπο κείμενο και εικόνα, δημιουργώντας μια μοναδική διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους εικαστικούς και λογοτέχνες της εποχής του. Το «Παρίσι δίχως τέλος» του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, το «Ποίημα της ορθής γωνίας» του Λε Κορμπιζιέ, το «Τσίρκο» του Φερνάντ Λεζέ, το «Τζαζ» του Ανρί Ματίς, το «Δάφνις και Χλόη» από τον Μαρκ Σαγκάλ, το «Ασμα των νεκρών» του Πιερ Ρεβερντί από τον Πάμπλο Πικάσο, είναι μερικά μόνο αντιπροσωπευτικά δείγματα της μοναδικής συλλογής, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια σε μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα (Βυζαντινό Μουσείο) και στη Θεσσαλονίκη (Τελλόγλειο Ιδρυμα).
Το σύνολο των «Μεγάλων Βιβλίων», καθώς και τα περιοδικά Verve, που εξέδιδε στον ομώνυμο εκδοτικό του οίκο, αποτελούν τα εκθέματα του Μουσείου που ίδρυσε ο Τεριάντ στον τόπο καταγωγής του, τη Βαρειά της Μυτιλήνης, το 1979, μαζί με τη συλλογή πινάκων σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ/ εφημερίδα ΕΘΝΟΣ