Πολιτισμός

12/07/2024 - 13:53

Παρουσίαση των γεγονότων του 1944 στον κάμπο της Καλλονής

Εκδήλωση στα Δάφια με θέμα : «Ο ξεσηκωμός των Αγροτών στη περιοχή της Καλλονής το 1944 και οι φασιστικές επιδρομές ως αντίποινα»

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε στα Δάφια, την Τετάρτη 10 Ιουλίου, η εκδήλωση παρουσίασης των γεγονότων του 1944 στον κάμπο της Καλλονής για τον ξεσηκωμό των αγροτών, τη μαχητική διαδήλωση του ΕΑΜ και τις φονικές επιδρομές χωροφυλακής και κατακτητών, για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφίων και οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, πολλοί συντοπίτες μας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις παραστατικές εξιστορήσεις των γεγονότων από τον Κώστα Καρατζά (που μίλησε για τον ξεσηκωμό των Αγροτών), από τη Γεωργία Ανδριώτου (που μίλησε για την επιδρομή της ασφάλειας, τη συγκέντρωση του ΕΑΜ και τις επιδρομές των κατακτητών στην Καλλονή) και τον Απόστολο Κομνηνάκα (που μίλησε για την επιδρομή στην Αγία Παρασκευή).

Σε παρέμβασή του, ο ερευνητής-συγγραφέας Γιώργος Γαλέτσας παρουσίασε, μέσα από δικογραφίες, τον δραματικό επίλογο των γεγονότων τα επόμενα χρόνια, όταν το εμφυλιοπολεμικό κράτος αντέστρεψε τη θέση θυμάτων και θυτών. Χαρακτηριστική και συγκινητική ήταν η ανάγνωση από την Μυρσίνη Βαξεβάνη, αποσπάσματος από τα απομνημονεύματα του παππού της Παύλου Τζοάννου, που συμμετείχε στον ξεσηκωμό και έζησε τις στιγμές των δολοφονικών επιθέσεων χωροφυλακής και κατακτητών. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι Δημήτρης Μάντζαρης, Σταύρος Μαντατής και Δημήτρης Μπουρνούς.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Κατερίνα Ευσταθίου Σελάχα, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων. Προβλήθηκαν διαφάνειες με φωτογραφίες πρωταγωνιστών της Αντίστασης στην περιοχή, συνοδευόμενες από μουσικές συνθέσεις για αγροτικές εξεγέρσεις και κινητοποιήσεις.

*Τα κείμενα των ομιλητών θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες στην Ιστοσελίδα των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.

Μοιράσου το άρθρο!