Πολιτισμός

19/08/2024 - 09:24

Ο Μεσότοπος του πολιτισμού - Με επιτυχία οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου "Η Αναγέννηση" στον Μεσότοπο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους τοπικούς φορείς για τη συνδιοργάνωση και όλη την υποστήριξη. Περισσότερο όμως να ευχαριστήσουμε τον κόσμο απ' τον Μεσότοπο και τα γειτονικά χωριά που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις δηλώνοντας την υποστήριξή του.

 

Οι δράσεις ξεκίνησαν στις 5 Αυγούστου με τους παιδικούς αγώνες ταχύτητας και άλμα εις μήκος στο γήπεδο του Αθλητικού Ομίλου Μεσοτόπου, όπου συμμετείχαν πλήθος παιδιών με ενθουσιασμό και χαρά. Λίγες μέρες αργότερα απονεμήθηκαν τα αντίστοιχα μετάλλια.

 

Στις 9 Αυγούστου παρουσιάσαμε μια λαογραφική εκδήλωση με τίτλο «Ντοπιολαλιές στη Νοτιοδυτική Λέσβο» (Παράκοιλα-Άγρα-Μεσότοπος-Ερεσός) στο αμφιθέατρο Μεσοτόπου. Την εκδήλωση προλόγισε η κα Αγγελική Ράλλη, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμ. Φιλολογίας του Παν/μίου Πατρών, η οποία μίλησε για τις διαλέκτους ως σημαντικό τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στη συνέχεια για τη Λεσβιακή διάλεκτο και τις ομοιότητες και διαφορές από χωριό σε χωριό. Στη συνέχεια οι επόμενοι ομιλητές, οι κα Νίκη Ταστάνη, φιλόλογος, διδάκτωρ Λαογραφίας, ερευνητής-συγγραφέας, κ. Γιάννης Κακαρώνης, συνταξιούχος ΟΤΕ, ερασιτέχνης γελοιογράφος-συγγραφέας η κα Ελισάβετ Δεμίρη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, αντικαθιστώντας τον κ. Χαράλαμπο Δεμίρη και ο κ. Φώτης Βασίλογλου, συνταξιούχος δάσκαλος, ερευνητής-συγγραφέας μίλησαν για τη ντοπιολαλιά του χωριού τους, τις εκδόσεις των τοπικών λεξικών που έχουν γίνει ενώ στο τέλος ακούστηκε ζωντανά από εκπροσώπους η ντοπιολαλιά του κάθε χωριού. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι σύλλογοι «Αναγέννηση» και «Μεσότοπος».

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε έκθεση παλιάς φωτογραφίας με θέμα την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του χωριού έξω από το στέκι νεολαίας. 

 

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 20.00 μμ ο Υδρόμυλος Μαλλιόντας Μεσοτόπου μας υποδέχτηκε στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο. 

Η αναπαλαίωση του Υδρόμυλου είναι ένα μακρόπνοο έργο-τόλμημα του Συλλόγου «Αναγέννηση» μαζί με τον Εξωραϊστικό Όμιλο «Μαλλιόντα», το οποίο βαίνει αισίως προς την ολοκλήρωσή του.

Στον ανοιχτό χώρο του, ο Μύλος μας υποδέχτηκε σε μια εκδήλωση με τίτλο «Του μύλου τα γυρίσματα - το ψωμί».

Με κεντρικό άξονα τον κύκλο σιτάρι, αλεύρι και ψωμί μπλέχτηκε σε ένα νοσταλγικό και δυναμικό συνάμα λαβύρινθο παραμυθιών, δρώμενων, τραγουδιών και μουσικής στη δροσερή κοιλάδα, δίπλα στο ποτάμι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης,

Ο πρώην κοινοτάρχης, κ. Λουκάς Κοντός, μίλησε για τη σημασία της σωστής διατροφής σήμερα αλλά και για τα περασμένα χρόνια όπου η βάση της διατροφής ήταν το σιτάρι.

Το παραμύθι "Το πιο γλυκό ψωμί" ζωντάνεψε ομάδα παιδιών ενώ ταυτόχρονα φουρνιζόταν στον ξυλόφουρνο ζυμωτό ψωμί που μοσψοβόλησε τον τόπο και όταν ψήθηκε μοιράστηκε στον κόσμο!

Ποίηση Μίλτου Σαχτούρη και Πάμπλο Νερούδα απαγγέλθηκαν από τις Ελευθερία Κωστάντη και Άντζελα Κοντού.

Στο μουσικό μέρος της βραδιάς η χορωδία του Συλλόγου «Αναγέννηση» υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Σαραντίδη, η Ελένη Κασάπη τραγούδι-σαντούρι, η Αγγελική Βαλελή τραγούδι-κανονάκι, και η Νεανική Ορχήστρα του χωριού αποτελούμενη από τον Ηλία Καφετζή, τον Ορφέα Βουγιούκα και την Ελεάνα Κουρλή. Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» κι ο Εξωραϊστικός Όμιλος «Μαλλιόντα».

Στην παραλία Ταβαρίου διεξήχθη το Τουρνουά Beach volley 2024 στις 13, 14, 15 & 16 Αυγούστου με μια μέρα παραπάνω φέτος και οι συμμετοχές και το ενδιαφέρον αυξάνονται γεωμετρικά. Συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος «Αναγέννηση» και ο ΑΟΜ.

Οι εκδηλώσεις μας ολοκληρώθηκαν με τον πιο όμορφο τρόπο καθώς φέτος το γειτονιό έλαβε χώρα στο Κόκκινο Βουνάρι (Κότσ'νου β'νάρι). Στον γραφικό αυτόν λόφο πολλές γυναίκες αλλά και άντρες αναβίωσαν την ωραία συνήθεια του γειτονιού, απόλαυσαν την πανοραμική θέα όλου του χωριού, των γύρω λόφων και της θάλασσας. Εκεί έγινε και η κλήρωση του καλοκαιρινού λαχνού και τέλος δόθηκε η υπόσχεση για το ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι.

 

Η Πρόεδρος                                        Η Γραμματέας

Παναγιώτα Πλωμαρίτου                    Άντζελα Κοντού

 

Μοιράσου το άρθρο!